fallback

КС допусна частично искането на президента за спряната концесия на "Росенец"

Съдът ще гледа по същество иска на Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни разпоредбите

18:00 | 10.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане част от искането на президента относно прекратяването на концесията на терминал „Росенец".

На заседание, проведено днес, Конституционният съд с определение допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на §2, ал.1 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, посочва се на сайта на съда.

На 21 юли Народното събрание гласува да бъде преустановена концесията за пристанищния терминал „Росенец“, както и министърът на енергетиката да започне разговори по условията и реда, при които Българският енергиен холдинг да придобие до 20% в консорциума титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“. 

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на терминал „Росенец" в началото на август.

Като правова държава България трябва да предоставя предвидима и сигурна среда за бизнеса, се казва в искането. Отнемането на концесия не е познато в европейското законодателство, посочи в потивите си Румен Радев. Според държавния глава решението за прекратяването на концесията е прибързано, а и няма гаранции за непрекъсваемост на доставките на суровини на достъпни цени.

Радев смята още, че при прекратяването на концесията не са взети предвид интересите на потребителите, както и опасността от повишаване на цените на горивата, затварянето на рафинерията в Бургас, както и възможни искове срещу България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 10.10.23 г.
fallback
Още от Политика виж още