IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС допусна частично искането на президента за спряната концесия на "Росенец"

Съдът ще гледа по същество иска на Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни разпоредбите

18:00 | 10.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане част от искането на президента относно прекратяването на концесията на терминал „Росенец".

На заседание, проведено днес, Конституционният съд с определение допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на §2, ал.1 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, посочва се на сайта на съда.

На 21 юли Народното събрание гласува да бъде преустановена концесията за пристанищния терминал „Росенец“, както и министърът на енергетиката да започне разговори по условията и реда, при които Българският енергиен холдинг да придобие до 20% в консорциума титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“. 

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на терминал „Росенец" в началото на август.

Като правова държава България трябва да предоставя предвидима и сигурна среда за бизнеса, се казва в искането. Отнемането на концесия не е познато в европейското законодателство, посочи в потивите си Румен Радев. Според държавния глава решението за прекратяването на концесията е прибързано, а и няма гаранции за непрекъсваемост на доставките на суровини на достъпни цени.

Радев смята още, че при прекратяването на концесията не са взети предвид интересите на потребителите, както и опасността от повишаване на цените на горивата, затварянето на рафинерията в Бургас, както и възможни искове срещу България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още