IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проруски настроеният Роберт Фицо се завръща начело на Словакия

Партията на Фицо Smer е подписала споразумение с предпочитаните партньори за създаването на коалиция - Voice и дясната Словашка национална партия

14:25 | 11.10.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По-малко от две седмици след изборната победа партията на Роберт Фицо Smer е подписала споразумение с предпочитаните партньори за създаването на коалиция - Voice и дясната Словашка национална партия, съобщава Bloomberg.

Трипартийният съюз ще контролира 79 места в 150-местния парламент на Словакия. Така Фицо, който е с проруски настроения и иска прекратяване на военната помощ за Украйна, се връща на власт като премиер, допълва агенцията.

Роберт Фицо беше принуден да подаде оставка от поста министър-председател през 2018 г. след масови протести заради убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова.

Партията Smer призовава за преоценка на санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, за да се разбере тяхната ефикасност. Това отразява езика на друг лидер на държава от региона – премиерът на Унгария Виктор Орбан, който използва ветото си в Съвета на ЕС, за да получи отстъпки от други държави в блока и Европейската комисия (ЕК).

Smer също така обещава да „стандартизира“ отношенията на Словакия с Русия и да преследва „добри приятелски и икономически взаимноизгодни отношения“ с всички страни.

По отношение на политиките на ЕС Smer ще подкрепи зелените амбиции само ако те няма да застрашат драстично конкурентоспособността на блока и не доведат до намаляване на стандарта на живот на гражданите. Лидерът на партията Фицо планира да даде приоритет на „националните интереси“ на Словакия и в миграционната политика на ЕС.

Smer е член на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Предстои коалиционните партньори да информират за споразумението президента на Словакия Зузана Капутова.

Откакто загуби властта през 2018 г., Роберт Фицо започна да изразява крайни позиции. Той възприе гледната точка на Кремъл за Украйна и се възползва от политическия хаос на предишното дясноцентристко правителство, което доведе до краха първо на кабинета на Игор Матович, а след това и на Едуард Хегер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
stonasto
преди 6 месеца
Що,ти не си ли от другото стадо,ама пак стадо...Със стокхолмски синдром...Ама един не иска да иде там да живее и да се радвате на справедливост,свобода на словото и т.н. Промити мозъци и ниско платени копейкаджии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 6 месеца
И защо Фицо трябва да е проруски настроен? Защото не блее в стаадото ли? Перспективата е такива да стават все повече, ако зелено-коммуннетата в Брюксел и околовръст не забранят изборите, както отрекоха референдумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още