IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията с проруски настроения и лидер Роберт Фицо спечели изборите в Словакия

Победата му прибавя към вълната националистически и популистки сили в Европа

15:31 | 01.10.23 г. 12
Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg
Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg

Бившият министър-председател, който се подиграва на санкциите на Европейския съюз срещу Русия и иска да прекрати военната помощ за Украйна, спечели изборите в Словакия в събота, което е потенциален удар по единството на Запада, пише Bloomberg. 

Партията "Смер" на Роберт Фицо получи 22,9 % от гласовете, а основната конкурентна партия "Прогресивна Словакия" - 18%, според статистическата служба, като са отчетени 99,9 % от избирателните секции.

Неговата победа се прибавя към вълната от националистически и популистки сили в Европа, които набраха популярност, като използваха разочарованието на избирателите от продължаващото въздействие на пандемията от Covid, кризата с разходите за живот в региона и умората от войната в Украйна. 

Най-доминиращата политическа фигура в източноевропейската държава с население от 5,4 млн. души от падането на комунизма насам - Фицо, се кандидатира за четвърти мандат с обещанието да увеличи социалните разходи и да оспори политиката на ЕС по различни въпроси - от миграцията до сигурността и климата. 

Той подаде оставка през 2018 г. след избухването на обществено недоволство след убийството на разследващ репортер, който проучваше корупцията в Словакия.

Въпреки че в продължение на месеци беше водещ кандидат, в края на кампанията бившият премиер се изправи пред предизвикателството на Прогресивна Словакия, която имаше за цел да запази трансатлантическата ориентация на страната и демократичните институции. 

Необходима коалиция

Фицо все още ще трябва да намери партньори за съставяне на правителство и има перспективата да сформира управляваща коалиция с няколко по-малки партии. Резултатите показват, че седем партии влизат в 150-местния парламент на Словакия. 

"Прогресивна Словакия" също има теоретичен шанс да сформира четирипартийна коалиция, но партията на Фицо, като водеща в гласуването, ще бъде първата, която ще опита. 

Съюзник на унгарския министър-председател Виктор Орбан, 59-годишният Фицо се възползва от безпокойството на електората, който е сред най-проруските в блока. Той беше подкрепен от кампания в социалните медии, която включваше няколко неверни твърдения, което превърна изборите в тест за новото законодателство на ЕС, което има за цел да спре разпространението на незаконно или вредно онлайн съдържание. 

Откакто Словакия влезе в ЕС през 2004 г., в страната имаше девет правителства, които се характеризираха с политически сътресения и нестабилни коалиции. Партийните борби допринесоха за падането на кабинета на министър-председателя Едуард Хегер в края на миналата година - алианс, който беше избран през 2020 г., за да се бори с корупцията.

Новото правителство ще трябва да се бори с нарастващия бюджетен дефицит в икономиката на Словакия, която е на стойност 115 млрд. долара. Членката на еврозоната ще трябва да си осигури до 10 млрд. евро от финансовите пазари през следващата година. 

Някога реформатор от социалдемократическата партия, Фико се включи в популистката вълна, която заля Европа - осъди търсещите убежище, противопостави се на стремежа на Украйна към НАТО и окачестви реформаторския президент на Словакия Зузана Капутова като "американски агент".

Когато най-дългогодишният министър-председател на Словакия беше принуден да напусне поста си през 2018 г. след най-големите масови протести от комунистическата епоха насам, той се усмихна и обеща, че ще се върне. Малцина обаче го взеха насериозно.

Роберт Фицо стана свидетел на това как най-близкият му съюзник избяга, за да създаде нова партия, как прокурорите се опитват да вкарат него и сътрудниците му зад решетките заради предполагаема корупция, а партията му "Смер" се срина до рекордно ниски нива в проучванията на общественото мнение. И все пак реакцията на войната в Украйна създаде възможност за връщане към властта, което поставя на допълнително изпитание способността на Европейския съюз да остане единен срещу руската агресия, още повече след неотдавнашното спречкване на Полша с Киев.

Словаците гласуваха на 30 септември в напрегнати избори, а Фицо се възползва от опасенията, свързани с последиците от конфликта. В страната с население от 5,4 млн. души, която е най-проруската в региона, той обеща да прекрати военната помощ за Украйна и се противопостави на членството на опустошената от войната съседка в НАТО.

"Фицо няма проблем да пресича червени линии", казва Борис Зала, съосновател на "Смер", който сега работи по политически документи за мозъчния тръст "Прогресивен форум" в Братислава. "Той ще направи всичко, за да спечели повече гласове." 

Словакия е член нт ЕС, на еврозоната и на НАТО и е важна в политическо отношение. Освен това тя е разположена между Унгария, управлявана от главния разрушител Виктор Орбан, и Полша, чиято управляваща националистическа партия "Право и справедливост" се стреми да спечели трети поредни избори на 15 октомври.

Трите страни разгневиха Киев, като настояваха за удължаване на забраната за внос на украинско зърно, за да защитят своите фермери - нещо, което Фицо заяви, че ще продължи, ако спечели властта. Полският министър-председател Матеуш Моравецки изостри спора, като заяви, че страната му е спряла доставките на оръжие за Украйна, след което правителствени служители оттеглиха думите си. 

Като цяло Словакия остава непоколебима в подкрепата си за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., въпреки че последователни проучвания показват, че повече от половината словаци обвиняват Запада или Украйна за войната.

Последна актуализация: 08:20 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 2
andy
преди 7 месеца
До: andy10% от 40%, което си е 4% пaциeнти! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 А нещо да кажеш за "нашите" ППeйци - ДeБилeйци дето къртят държавата с 10%, като махнем измамата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
Vayk__
преди 7 месеца
ХАХАХАХ така ли вече наричат всички които искат край на войната в Украйна?? "популисти", националисти:)))) Твърдо вън за всеки, които е решил да дава пари на някой да се избива за сметка на това да помага на собствените си граждани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Църкате ли, църкате ли, копейки? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
Tikva007
преди 7 месеца
Остана само Чехия, за да да се сформира отново бунтарската Вишеградска четворка, която, в първообраза си на *тройка* (преди разделянето на Чехословакия) има традицията да провокира разпадането на разкапващи се и обречени съюзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
това корумпе фицо , реално губи постоянно подкрепа ... най-добрият му резултат на избори е бил 1,340млн гласа (44% - 2012г) ... в момента е спечелил с 680хил гласа (22% - 2023) ... партията е била изключвана от ПЕС заради антиЕС приказки и проззтотия ... отделно , докато е управлявал са използвали данъчни досиета , медии , прокуратура за разправия с политическите си опоненти , което е доказано и има съдебни дела ... аве тукашните червенотквениковчета биха го припознали с волен и костя , веднага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
OHЯ
преди 7 месеца
Докъде стигнаха почитателите на БлaTHaя !?! Да се радват , че в една малка държавица спечелил някакъв подобен на клоунът OpбaH . А разправят че територията около Ypaл била велика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 11
andy
преди 7 месеца
На всичко, що не е проФАЩистко и проУкронацистко му се поставя етикет "проруско". Като ги чета, стигам отново до заключението, че пpocтитyцията се оказа най-почтената професия! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 14
SnaGi
преди 7 месеца
На всичките гласували за Фицо им е платено с рубли! Всички "Нормални" гласуват за квото каже посолството, щото не само тук посолството определя правилата и не само тук топ медиите ежедневно пускат топ експертите като Тагарев и Паси за анализи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Фицо е обикновен популист и соц отpeпка. А "спечелването" на изборите всъщност не е никакво спечелване, защото не може да състави правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още