IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците отново атакуват Авдиевка и търсят пробив в ПВО с неизвестни ракети

Украинските военнни се задържат трайна на левия бряг на р Днепър в последните дни

08:03 | 22.10.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След краткото затишие руснаците отново усилват натиска към Авдиевка, но и срещат силна съпротива. Руски военни кореспонденти съобщават за минимален напредък от юг, но в останалите части атаките са отблъснати. Украинските военни съобщават за унищожени повече от 200 бронирани машини в региона през последните 5 дни. Руски военни наблюдатели потвърждават за големите загуби на техника от контрабатарейната дейност на украинците в района.

В анализа си за бойните действия в Украйна британското разузнаване отбелязва големите загуби на жива сила край Авдиевка и посочват, че от началото на пълномащабната война в страната трайните загуби на руската армия (убити и инвалидизирани) са 150-190 хил., а като се добавят и ранените, които впоследствие могат да се върнат на фронтовата линия щетите са между 240 хил. и 290 хил. души.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава в отчета си за 605-я ден от началото на пълномащабната война за повече от 80 директни бойни сбълъсъка по фронтовата линия за изминалото денонощие.Все по-интензивни стават боевете край Маринка, както и в направленията Лиман и Купянск. При Бахмут украинците напредват към магистрала 0513 по южния фланг, свързващ Лиман и Хорловка, по която се извършват доставките към тази част от фронтовата линия.

Според коментар на украински военен от работещата в региона 26-а бригада връщането на контрола върху Клещиевка подобрява украинските позиции. Около Бахмут полетата са силно заминирани, отбеляза той.

Русия търси пробиви в системата за противовъздушна отбрана на Украйна

В последните дни Русия използва различни комбинации от ракети и дронове, включително и няколко неуточнени по вид ракети, в обстрелите си срещу прифронтовите населени места в Украйна, сочат данни на украинските ВВС. Според анализите на Института за изучаване на войната (ISW) това вероятно е опит да бъдат намерени слабите места на украинската противовъздушна отбрана (ПВО) и подготовка за активен обстрел през зимния период.

От 21 септември има известно затишие в ракетните обстрели, като се използват единични ракети от типа Х-59, "Искандер", модифицирани ракети КАБ (първите насочвани ракети на Русия), както и С-300. Три от неизвестните ракети са детонирали във въздуха, уточняват още от украинските военни сили.

На 18 октомври руският президент Владимир Путин нареди на ескадрила МиГ-31 да патрулира над Черно море, посочвайки че задачата е наблюдение на случващото се в Средиземно море. Тези самолети са носители на свръхзвуковите "Кинжал" и украинските военни оцениха, че обхватът им е заплаха за цялата територия на Украйна.

В ранните часове на 22 октомври имаше нов обстрел с ракета Х-59, три дрона и ракети С-300. ПВО унищожи Х-59 и трите дрона. Вероятно ракети С-300 са използвани за удар по пощенска станция в Харков, при която загинаха шест души, а 14 са пострадалите. 

Руското Министерство на отбраната съобщава в своята сводка за свалени дронове над Воронежка област.

Продължават операциите на украинците по левия бряг на р. Днепър

Украинските военни продължават и операции на левия бряг на р. Днепър - основно около Кринки. Руски наблюдатели  не са единодушни за съдбата на населеното място, като едни твърдят, че то вече е в ръцете на украниците, а други - че са изтласкани към южните покрайнини.

Руснаците обстрелват позиции и около Антоновския пътен мост. ВСУ съобщи и за въздушен удар над Пищановка преди ден.

ISW отбелязва, че и руски, и украински източници оценяват руските войски в региона като по-слабо подготвени спрямо остналите части на фронтовата линия. Украинците успяват да евакуират ранени и да пращат нови сили, които да подкрепят позициите и вече няколко дни .от 17 октомври) трайно се задържат в региона, което означава, че въпреки засилената активност на руската бойна авиация, са открили начин за адекватна логистика в региона, посочват още военните анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 22.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 18 rate down comment 36
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Украинците за последните десетина дни направиха на паздер целия pycoфилистичен тpoлски сбирщайн, както и армийката от пияници около Авдиивка. 200 бронирани единици за 10 дни само там хич не е зле. За утилизираните opкопияници - тях ги смятат на камион с груз 200 вече, никой не си дава труд да го брои един по един.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 29
Импeраторът
преди 6 месеца
До: andy ехе 7 000 ли е числото :-) ако може една снима, може и от сателит, понеже 7 к машини на някое поле сигурно ще са видими от високо, ддз ... ама да не са всички там, може би някое поле с 700 само достатъчно :? или айде, ако извадиш някоя снимка с 70 ще е пак достатъчно... или оф, забравих, вие ги унищожавате тези машини още докато са скрити в болниците, детските градини и складове за зърно и други преди да ги произведат - много силни, поклон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 29
Импeраторът
преди 6 месеца
До: zelka007 просто търсят идеологическа победа - нали уж ако не бяха започнали войната украинците щяха да извършат геноцид над украинците в Донбас :? и след 600+ дни украинците още имат възможност да обстрелват от там цивилните в Донецк... ще изглежда много красиво да кажат - готово, решен е проблемът, нищо, че на практика такова нещо няма (Пригожин го каза) ... ако тази победа дойде с цената на живота хиляди рашисти, нека - нито на Путин им пука за тях, нито на нас - дано не спират с опитите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 32
data
преди 6 месеца
До: andyИдея нямаш как се строй разузнавателна матрица ако си мислиш че САЩ разчитат само и единствено на 1 бр. RQ-4 Global
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 26
andy
преди 6 месеца
Руснаците преди няколко дена подрязаха крилата на Глобалхоука, дето шпионира над Черно море и клетата птица загуби ума и дума, изпиця на умряло и се скри в най-близката фащисана хралупа. Сега фащисаните се чешат по голите кубета и се чудят как руснаците са изпърлили птицата. За напред ще има да си помислят доста преди да я пуснат пак да слухти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 24
andy
преди 6 месеца
До: zelka007 А какво да кажем за Великата Укроконтра офанзива от лятото?! 90 000 (по западн(ал)и източници)бедни укри компостирани, а за техниката... вече й се губи бройката. Последно се спрягаше число около 7000 единици. И резултатът - окупираха 4-5 села. ВЕЛИКА мисъл на способните ОТАНовски мозъци и ВЕЛИКО укроизпълнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 28
data
преди 6 месеца
До: zelka007 Наистина при насищане на съвременната пехота с прецизни противотанкови средства да предприемаш настъпления в стил ВСВ е най-малкото странно да не кажем абсурдно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 27
Tikva007
преди 6 месеца
До: zelka00: Личи си, че при информационната война в украинските канали тече обратна връзка. С твоите измишльотини явно си впечатлил някого на високо в Киев, щом за нов шеф на пресцентъра на министерство на отбраната на украйна назначиха писателя на трилъри и фантастика Иларион Павлюк. Сега победата на укро-вермахта ще е ТОТАЛНА, а провалът на рашибозука - никакъв друг, освен ТОТАЛЕН. Очаква се и твоята диагноза да се ориентира към ТОТАЛНА (шизофрренния).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 28
Tikva007
преди 6 месеца
До: evlogi: Евстати, трябва да те гони голямо самочувствие като българин на тема *ракетна техника*, за да дрисснеш такъв коментар. Вероятно, защото когато през 1857 г. се е раждал Константин Циолковски, пра-пра-пра дядо ти вече е бил чирак-абаджия в Цариград, а когато през 1896 г. е писал фундаменталния си труд *Изследване на космическото пространство с помощта на реактивния двигател*, въпросният ти праотец вече е бил CEO на абаджийски дюкян?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 43
zelka007
преди 6 месеца
ТОТАЛЕН провал на ращибозушката генерал-щабна академия ... в пъти по-малобройна войска в Авдиевка , но въоръжена и обучена по НАТОвски стандарт , възпира нескончаемите вълни от батальон след батальон мераклий за санитарен фаянс ... само за един ден блатните имат загуби от 7 щурмовика , 55 танка , 120 БТР + 1400 кашика ... за 1 ден !!!!! ... тотално артилерийско , въздушно и пехотно превъзходство на украинците ... абсолютно фиаско на втората най-могъща в Украйна !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още