IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканецът Майк Джонсън сложи край на лидерския вакуум в Камарата на представителите

Той е най-неопитният конгресмен, който печели председателския пост, от десетилетия насам

23:04 | 25.10.23 г.
Майк Джонсън от Републиканската партия е новият председател на Камарата на представителите. Снимка: Bloomberg LP
Майк Джонсън от Републиканската партия е новият председател на Камарата на представителите. Снимка: Bloomberg LP

Камарата на представителите в САЩ избра републиканеца Майк Джонсън, консерватор с малък ръководен опит, за свой председател след бурни три седмици, в които останалата без ръководител камара не успя да реагира на кризата в Близкия изток или да изпълнява някои от основните си задължения, предава Ройтерс.

С 220 гласа „за“ и 209 „против“ Джонсън зае ръководния пост, който беше празен, откакто Кевин Маккарти беше отстранен на 3 октомври от малка група републиканци.

„Искаме съюзниците ни от цял свят да знаят, че този законодателен орган ще изпълнява отново задълженията си“, каза 51-годишният Джонсън малко след като спечели председателския пост.

Той допълни, че скоро ще свика законодателния орган, за да изрази подкрепа за Израел, който засили бомбардировките си на Газа след убийствата и отвличанията от бойци на „Хамас“ по-рано този месец.

Джонсън, който беше избран за първи път през 2016 г., ще бъде председателят с най-малък опит от десетилетия насам. Той е най-известен като автора на неуспешния призив на 126 републиканци в Камарата на представителите към Върховния съд да отмени резултатите от изборите в щати, където Доналд Тръмп загуби президентските избори през 2020 г.

Малко след номинацията му във вторник вечерта Джонсън, който е от Луизиана, отказа да отговори на въпрос за този призив, а други републиканци освиркаха и прекъснаха репортера, който зададе въпроса.

В писмо до колегите си Джонсън обеща да придвижи закъснялото законодателство за разходите и да гарантира, че работата на американското правителство няма да бъде блокирана, когато изтече сегашното финансиране на 17 ноември.

В речта си той заяви, че ще отдаде приоритет на граничната сигурност и ще създаде двупартийна комисия, която да проучи начини за справяне с националния дълг на стойност 33 трлн. долара.

Джонсън ще трябва да отговори и на предложението на президента от Демократическата партия Джо Байдън за предоставяне на помощ за Израел, Украйна и охрана на американската граница на стойност 106 млрд. долара. Макар че мнозинството американци подкрепят финансирането за Израел и американската граница, те са разделени относно допълнителна подкрепа за Украйна.

Несигурността тласна нагоре разходите на американското правителство за обслужване на заемите. Правителството отчете рекорден дефицит от 1,7 трлн. долара през последната фискална година, отчасти заради по-високите лихвени плащания.

Демократите критикуваха консервативните възгледи на Джонсън по обществени проблеми като абортите и гей браковете, както и усилията му за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.

Той подкрепи законодателство, което забранява операциите за смяна на пола и хормоналното лечение на трансджендър младежи, забранява задължителното носене на маски в самолетите и затяга ограниченията за имиграцията и абортите.

Републиканците контролират с малко Камарата на представителите – 221 срещу 212 конгресмени, така че те нямат право на грешка по спорни въпроси. Разделението излезе наяве през последните няколко седмици, когато те номинираха трима кандидати за председател – Стив Скълийс, Джим Джордан и Том Емър, но не успяха да осигурят нужните 217 гласа за спечелването на председателския пост.

Като председател Джонсън ще трябва да се справи със същите предизвикателства, които се оказаха непосилни за Маккарти и се превърнаха в пречка за неговите кандидат-наследници. Те включват исканията на твърдолинейни членове на Републиканската партия и реалността, че с мнозинството на демократите в Сената и Байдън в Овалния кабинет сега законите не могат да бъдат прокарвани във Вашингтон без подкрепа от двете партии.

Неопитността му може да му е помогнала да спечели поста заради по-малкото време да си създаде врагове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още