IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците издигат четвърти кандидат за председател на Камарата на представителите

Кризата в долната камара на Конгреса продължава трета седмица

13:46 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сагата около избора на председател на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) продължава и републиканците издигат четвърти кандидат, който да опита да заглади вътрешните разногласия в партията и да заеме поста. Позицията беше овакантена, след безпрецедентното отстраняване на Кевин Маккарти преди три седмици.

Изборът падна върху Майк Джонсън - един от близките съюзници на Доналд Тръмп, който беше спешно издигнат след отказа на Том Емър да продължи битката. Емър успя да поучи номинация след пет гласувания на вътрешни избори в Републиканската партия. Вероятно липсата на по-широка подкрепа, както и критиките на Тръмп, го накараха само няколко часа по-късно да се откаже.

Емър гласува "за" признаване на изборния резултат от 2020 година, в подкрепа на еднополовите бракове, както и още няколко политики, които срещат несъгласие на дясното крила в Републиканската партия. От своя страна Майк Джонсън участваше пряко в усилията на Тръмп да анулира резултатите от изборите, допълва Bloomberg. Според анализатори именно тази кампания е довела до рязък спад на доверието на американците в основните институции в страната.

Преди Емър републиканците не успяха да се обединят около кандидатурите на Стив Скълийс и Джим Джордан. И двамата не получиха необходимите 217 гласа при вота в Камарата, след като техни съпартийци не ги подкрепиха.

Майк Джонсън също е далеч от пълната подкрепа сред редиците на републиканците, пише CNN. В таен вътрешен вот той получи 128 гласа, но не всички конгресмени бяха в залата. Втори на това гласуване е Кевин Маккарти, но с едва 43 гласа. Източници на CNN твърдят, че е имало идея Маккарти да бъде върнат начело на Камарата на представителите, а Джим Джордан да бъде посочен като негов заместник.

Гласуването в залата на Камарата е насрочено за по-късно днес (25 октомври). Джонсън изрази своята увереност, че ще получи подкрепата на своите съпартийци и ще бъде сложен край на разногласията.

Републиканците са под силен натиск да намерят бързо изход от кризата, защото без председател работата на институцията е блокирана. Така в изчакване е пакетът с помощ за Украйна, Израел и за подсигуряване на границите на САЩ, предложен преди дни от президента Джо Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още