IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканският кандидат за председател на Камарата на представителите се отказа от надпреварата

Той не успя да събере нужния брой гласове, за да заеме поста

08:37 | 13.10.23 г.
Стив Скълийс. Снимка: Bloomberg
Стив Скълийс. Снимка: Bloomberg

Членът на Камарата на представителите в САЩ Стив Скълийс, когото републиканците избраха за следващ председател на камарата, се отказа от надпреварата в четвъртък, след като партията му не успя да намери решение на разделенията. Така Камарата остана за десети ден без лидер, съобщава Ройтерс.

Скълийс, лидер на мнозинството, си подсигури номинацията на партията, за да замени отстранения председател Кевин Маккарти. Той обаче не успя да събере общо 217 гласа, нужни за избирането му, тъй като няколко републиканци заявиха, че няма да го подкрепят.

Републиканците могат да си позволят не повече от четирима инакомислещи, за да сложат край на кризата с управлението, тъй като те контролират Камарата с разлика от едва 221 на 212 демократи.

„Току-що споделих с колегите си, че оттеглям името си като кандидат за наш председател“, каза Скълийс пред репортери.

„Ако погледнете последните няколко седмици... все още има какво да се свърши. Все още има хора, които си имат собствени програми“, каза той.

Вътрешните борби на републиканците оставиха Камарата неспособна да действа, за да подкрепи войната на Израел срещу „Хамас“ и да приеме държавния бюджет на правителството, преди средствата да свършат на 17 ноември.

Републиканците приключиха среща в четвъртък вече без единно решение кой да бъде номинацията. Те ще се срещнат отново в петък сутринта.

Републиканците се надяваха да избегнат срамния спектакъл от януари, когато твърдолинейните консерватори принудиха Маккарти да премине през 15 гласувания в рамките на 4 дни, за да спечели поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още