IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците номинираха Стив Скълийс за председател на Камарата на представителите

Не е ясно дали той ще успее да си осигури достатъчна подкрепа за гласуването в пълен състав на Камарата

23:17 | 11.10.23 г.
Номинираният за председател на Камарата на представителите Стив Скълийс. Снимка: Bloomberg LP
Номинираният за председател на Камарата на представителите Стив Скълийс. Снимка: Bloomberg LP

Републиканците, които контролират Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, номинираха Стив Скълийс за председател след свалянето миналата седмица на Кевин Маккарти макар да не е ясно дали той има достатъчно подкрепа, за да спечели гласуване в Камарата в пълен състав, предава Ройтерс.

Скълийс, който сега е на второ място в йерархията на ръководителите на Републиканската партия, все още трябва да спечели одобрение от Камарата на представителите в пълен състав, за да поеме председателския пост. Републиканците могат да си позволят само няколко „дисиденти“, тъй като контролират камарата с малко мнозинство от 221 на 212 представители и няма очаквания демократите да гласуват за кандидат на Републиканската партия.

Конгресмени съобщиха, че са били уведомени да очакват гласуване в 19 ч. по Гринуич (22 ч. българско време), но Камарата не предприе действия в уречения час и CNN съобщи, че гласуване за председател няма да се състои в сряда.

„Работим усилено, за да се обединим. Трябва да се обединим, защото светът не чака. Видно е, че все още имаме работа за вършене“, заяви 58-годишният Скълийс.

Изпълняващият длъжността председател Патрик Макхенри заяви пред репортери, че гласуване „може да се проведе още днес“.

Най-малко четирима републиканци съобщиха, че няма да подкрепят Скълийс при гласуването в Камарата на представителите.

„Все още нищо не е свършило. Това беше вътрешната надпревара. Сега започва външната“, каза Томас Маси, един от републиканските конгресмени, който подкрепи председателя на Комисията по правосъдие Джим Джордан в тайно гласуване при закрити врата.

Резултатът беше 113 гласа за Скълийс срещу 99 за Джордан, съобщиха конгресвени. Миси заяви, че очаква да проведе среща на четири очи със Скълийс преди гласуването в Камарата на представителите.

Джордан смята да гласува за Скълийс и насърчи колегите си да направят същото, съобщи източник, пожелал да остане анонимен. Но остава да се види дали поддръжниците му ще подкрепят Скълийс, когато номинацията му бъде подложена на гласуване в Камарата на представителите в пълен състав. През януари Маккарти трябваше да премине през 15 кръга на гласувания преди да спечели председателското място.

Републиканците казват, че трябва да разрешат бързо лидерския вакуум, който не позволява на Камарата на представителите да отговори на войната в Израел, да одобри още помощ за Украйна и да приеме законопроекти за разходите преди изчерпването на финансирането за настоящото правителство на 17 ноември.

Скълийс заяви, че първото му действие като председател ще бъде да насрочи гласуване на резолюция, в която се заявява ясно, че САЩ стоят зад Израел във войната му с бойците на „Хамас“ в Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още