IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинският главнокомандващ предупреди за нова фаза на фронта и очерта план за победата

Русия вероятно подготвя нова широкомащабна пехотна операция към Авдиевка

08:06 | 02.11.23 г. 22
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Войната навлезе в нов етап - позиционна, а не маневрена - липсва ѝ движение и скорост, а от това се възползва Русия, която може да възстанови военната си мощ. Това пише украинският главнокомандващ ген. Валерий Залужний в коментар за The Economist. В своята публикация той очерта и необходимото за победата на Украйна. Страната се нужда от контрол върху небето, електронни оръжия срещу дронове, както и, разбира се, снаряди и ракети, отбелязва той.

Един от начините да се излезе от застоя на военните действия е осигуряване на контрол над небето, за да бъдат проведени широкомащабни наземни операции. В момента на Украйна не ѝ достигат самолети, но същото така и руските системи за противовъздушна отбрана работят активно, което пречи на украинската авиация, признава Залужний.

Украинските ПВО също блокират работата на руската авиация, но голяма част от действията ѝ - разузнаване и въздушни удари, се поема от дроновете.

В публикацията генералът отбелязва още, че руснаците са подобрили значително своята контрабатарейна стрелба и ги превъзхождат съществено в използването на електронните оръжия, чрез които се свалят дронове и ракети. Още преди години Москва е инвестирала в развитието на електронните оръжия, чрез които блокират сигнала на GPS.

Точните удари са тези, които изравняват силите, казва още Залужний. Често, за да избегнат прихващането, украинците сами изработват "GPS поле", но не чрез сателит, а чрез антени.

В началото на пълномащабната война Украйна разполагаше със 120 самолета, като около 1/3 са били боеспособни, признава главнокомандващият украинските въоръжени сили. Страната му обаче получи стари МиГ-29 от съседните си държави - основно Полша и Словакия. Бройката им не е съвсем ясна. Според сводките на руското Министерство на отбраната унищожени са вече 520 самолета и 254 хеликоптера от началото на пълномащабната война. Само за октомври са унищожени 37 самолета, както и 6 ракети ATACMS, отбеляза още министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на заседание.

В сводката на Министерството на отбраната за изминалото денонощие добавят и още два Су-27, свалени на 1 ноември.

Според Шойгу противовъздушните сили на Русия работят с такова темпо, че само за 20-ина дни Русия ще унищожи всички обещани на Киев самолети F-16.

Русия подготвя терена за нова масирана атака срещу Авдиевка

В последните дни руските части намаляват интензивността на атаките срещу Авдиевка, но увеличават артилерийските удари по позиции на украниците в града и в тила. Според руски военни наблюдатели тече подготовка за нова широка пехотна офанзива в региона. Подобни са анализите и на украинските военни в Таврийската група, действаща в региона.

От Института за изучаване на войната (ISW) отбелязват, че с атаката на пехотата Русия ще опита да компенсира големите загуби на техника в района. Военните анализатори цитират геолокализирани данни, според които от 10 октомври около града са повредени почти 200 бронирани превозни средства и това е най-скъпата руска атака досега в Украйна.

Нови атаки над Крим

За нови атаки над Крим свидетелстват публикации в социалните мрежи в обедните часове на 1 ноември. Бяха активирани димните завеси, които руските военни използват за заблуда на въздушни удари, на пристанището в Севастопол и по Кримския мост. Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщава, че военните работят за "унищожаването на голямо количество разнообразни въздушни цели в различни зони на целия полуостров", но без повече подробности.

Назначеният от Русия областен управител на Херсонска област Владимир Салдо отчита две свалени ракети, изстреляни от позиции на левия бряг на р. Днепър към Крим.

Активни остават действията на фронтовата линия, става ясно и от сводката за 616-ия ден от началото на пълномащабната война на Генералния щаб на ВСУ. През изминалото денонощие е имало близо 60 директни бойни сблъсъка, което обаче е малко под средното за миналата седмица. Повече от 100 са обстрелите над населени места в близост до фронтовата линия.

Най-горещите точки по източния фронт остават Купянск, изравнената със земята Маринка, която руснаците опитват да превземат от месеци, както и Бахмут. За пореден ден атаки край Лиман няма, а руските части се прегрупират, допълват от ВСУ.

Украинците продължават своите операции към Мелитопол и Бахмут, извършват се и контрабатарейни дейности в Херсонска област. Руски източници потвърждават за напредък на украинците в Запорожка област - около Шчербаки и Мирне, които са в близост до Орихив, както и около Роботине. Неуспешни обаче са атаките към Новопрокопивка и Вербове, свидетелстват руските данни.

Руските военни наблюдатели продължават да обръщат голямо внимание на придвижването на украинците на левия бряг на р. Днепър. Съобщава се за атаки срещу Пойма и Пишчанивка и укрепване на позиции около Кринки. Според руснаците полетата около населеното място вече са минирани от украинските военни, за да бъде осигурена защита на позиции.

Зеленски изглежда не е толкова черен за украинците

Социологически проучвания показват, че подкрепата за украинския президент Володимир Зеленски остава доста висока на фона на малко повече от 20 месеца война и серията от атаки срещу него, включително и от смятани за приближени до Кабинета на президента. Данните на Киевския международен институт по социология показват, че доверието в Зеленски действително намалява - от 91% през май 2022 година до 76% през октомври 2023 година.

81% от украинците обаче не подкрепят провеждането на избори по време на война, а само 16% са "за". В украинската Конституция има текст, който забранява изборен процес в условия на активни военни действия. Според критиците на президента изборите са нужни, за да легитимират властта. Според анализите на социолозите обаче нагласите са, че точно избори ще направят нелигитимни институциите, защото милиони украинци няма да имат възможност да гласуват - в окупираните територии, на фронта или в чужбина.

Според проучванията украинците отхвърлят онлайн гласуване от страх за манипулации.

Борбата с корупцията е основен проблем за 63% от украниците - вторият по важност проблем след войната, но в страната смятат, че отговорността за борбата пада на специалните независими от президентската институция агенции, създадени след 2014 година (54%). 43% смятат, че е работа на президента, а 32% - на Службата за сигурност на Украйна, която е на подчинение на президента.

Проучването на института е регулярно, извършено в периода 30 ноември - 13 октомври 2023 година. В него не са включени въпроси, касаещи военните действия. Авторите на анкетата обясняват, че в извадката не попадат украинците в окупираните територии и в чужбина, но смятат проучването за достатъчно представително за нагласите на украинските граждани през есента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 5 месеца
До: 0pk хахаха, малиии *** си проссс, на копейка проссс... викаш затрили сте цялото село, заровили сте го в масов гроб (поредното ви военно престъпление)... но американците били ви виновни, але че нема нито един американец или натовец в Украйма! яж,яж... опорки полезен!!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 5
valentino29
преди 5 месеца
https://x.gd/Cpzgu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 15
Алехандро
преди 5 месеца
https://***.facebook.com/watch?v=327050836604136За каква *** става дума в административен и половин милионен град в руската ***, и това е в центъра, снимано от руснак, от две години почнали ремонти, но денги нет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 16
Алехандро
преди 5 месеца
Нашият бесарабски приятел, българинът Д. Станков:"Конвейера за унищожаване на окупатора,не намаля скоростта си! Слава Укран! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 4
atrdmbxlz
преди 5 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 8
0pk
преди 5 месеца
До: Алехандро на фона на клипчетата за села с наполовина прясно погребани жители в украина, не виждам за какви невероятни победи бленуваш. Затрива се цяла държава, оглавена от предател и в интерес на ненаситните за кръв американци, които сега бавно ги изливат в тоалетната. Не пожелаха мира и получиха секира. Сега ще страдат по чужбините, тези които успяха да избягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 10
Алехандро
преди 5 месеца
А изтече информация, и то от руската ЦБ, че руската икономика и бюджет още в първите 6 месеца след началото на тридневната СВО и западни санкции през 2022 г. буквално е била на ръба от тотален срив, ако не е била извънредна дотация от 9 трлн. рубли, които рубли РЦБ няма да види никога. 2024 щяла да бъде муй драматико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 9
Алехандро
преди 5 месеца
Руската *** подмина с 300-та 300 000 убити колхозници, незнайно колкостотит хиляди изчезнали и инвалидиризирани! Руската допотопна и аналогова икономика едва се крепи, *** плащат ипотеки с 25% лихва, долар на черно под 150 рубли не можеш намериш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
andy
преди 5 месеца
До: Алехандро Да попитам само, на какви весели субстанции сте, че измисляте такива вицове?! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
andy
преди 5 месеца
:-))))))))))))))))))))))))) Виц на деня!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още