IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Помощта, която ни дават, стига колкото да оцелеем, но без нея сме загубени*

Да убедиш партньорите, че победата е възможна, отнема цялата ти сила и енергия, признава украинският президент

12:09 | 31.10.23 г. 13
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

"Ядосан". Така го описват приближени до украинския президент Володимир Зеленски в последните седмици пред сп. Time. След почти две години война оптимизмът му, чувството за хумор, шегите по време на заседанията и умението да разведрява атмосферата са изчезнали. "Той влиза, изслушва сводките, дава разпорежданията си и излиза", коментират съветници в Офиса на президента.

Но един от съветниците Михайло Подоляк е категоричен - няма яд, но след повече от 600 дни на война президентът е твърд и иска по-ефективна комуникация и изпълнение на ангажиментите "поне на 70-80%". Той посочи, че статията до голяма степен отбелязва субективното мнение на автора - журналиста Саймън Шустер, а анонимността на източниците изненадва. Според Подоляк може да става въпрос за хора, които нямат достъп до информация, но иска да си придаде тежест. "Аз винаги съм заставал с името си, когато говоря с журналисти. И така е редно", допълни още Подоляк.

Публикацията предизвика много коментари в Украйна, включително и че тя е от полза за Русия заради коментарите за недостига на оръжия и жива сила за фронта. В нея се посочва още, че украинският президент се чувства предаден от западните си партньори - те го оставят без възможност да спечели войната, а само да оцелее в нея, казват източници на изданието. Самият Зеленски допълва, че в Конгреса през септември са го питали какво ще стане, ако САЩ спрат да дават помощ. "Ще стане това, че ще загубим", е отговорил той.

Малко преди миналата Коледа Зеленски направи първата си визита в чужбина след началото на войната и в САЩ беше посрещнат с бурни аплодисменти и станали на крака сенатори и конгресмени. Конгресмен споделя пред Time, че за 30 години не е виждал друг държавен глава да е посрещнат така в Конгреса. Самолетът му, пътуващ до Вашингтон, беше съпроводен от военни самолети на САЩ и НАТО, които да гарантират сигурността му. През септември, в рамките на Годишната среща на ООН, сега посрещането беше доста по-хладно. Срещите в Конгреса и Пентагона се проточиха толкова, че той закъсня за основното събитие за деня - среща с бизнес лидери и политици, и изглеждаше разсеян и отчужден.

"Никой не вярва в победата както мен. Никой", казва Зеленски след това пред Time и обяснява настроението си от онази вечер: "Отнема цялата ти сила, всичката ти енергия, за да убедиш партньорите в победата. Отнема толкова много от всичко".

Най-страшното за украинския президент е, че на Запад "свикнаха" с войната - като сериал, който не искаш да гледаш за 10-и път. А с войната в Израел на него му става все по-трудно да убеди партньорите и хората, че победата е възможна. "Това е логично - разбира се, че губим от случващото се в Близкия изток. Хората там умират и помощта на света е нужна, за да спасим животи, за да запазим хуманността", казва Зеленски.

Неговата вяра в победата обаче е непоклатима до степен, която понякога плаши близките му сътрудници.

В офиса на президента се опасяват, че на фронтовата линия вече не достига не само оръжие, но и хора. Има случаи, когато командващи отказват да изпълнят заповед за атака с думите, че няма нужното оборудване, артилерия и хора, които да я извършат. Украйна засекрети данните за загиналите и ранени войници, но западни оценки сочат, че за 20 месеца активни бойни действия те надхвърлят 100 хил. и за двете страни.

Според изданието напълно е възможно в следващите месеци да има сътресения в правителството, смяна на поне един министър и на някой от командващите генерали заради бавната офанзива. Както и на военната тактика. В офиса на Зеленски изключват преговори за замразяване на конфликта. "Това може и да успокои някои хора вътре в страната, както и извън страната, поне тези, които искат да сложат край на всичко на всяка цена. За мен това е проблем - оставаме с експлозив в ръцете, само забавяме детонацията", смята и украинският държавен глава. Той допълва, че преговори за мир сега ще оставят "отворена рана" за бъдещите поколения.

Много дълго живеех в страх, че Третата световна война ще започне от Украйна и ще се разпространи - към Израел, Азия, ще избухне на друго място, коментира Володимир Зеленски пред Time. Именно това е неговото послание във Вашингтон - помогнете на Украйна да спре войната, преди да се е разпространила, преди да бъде твърде късно. Притесненията му са, че вече не му обръщат внимание.

Връщайки се в Киев след визитата във Вашингтон Зеленски се изправя пред не по-малки проблеми - борбата с корупцията, която очакват западните партньори, артилерийските обстрели по населените места и инфраструктура, очакваната руска офанзива през зимата и новите удари по енергийната система. Енергетиците се опасяват, че тази година украинците ще обвинят тях, а не руснаците, за спирането на тока, защото не са се подготвили по-добре.

В Киев са получили условия от САЩ за борба с корупцията, за да продължат да получават подкрепа. В изпълнение на тези изисквания през август е освободен министърът на отбраната Олексий Резников. Според източниците на списанието той няма нищо общо с корупционните сделки, които изникнаха, но губи поста си, макар и с шестмесечно закъснение, защото не успява да организира работата на институцията, която ръководи. Опасенията са, че освобождаването на Резников е закъсняло.

Зеленски препоръча на своите служители да не показват по никакъв начин признаци на охолство. Най-високопоставените служители печелят към 1500 долара месечно, или значително по-малко, ако работеха в частния бизнес, отбелязва Time. "Ние живеем в стаи 2 на 3 метра, почти с размерите на затворнически килии", коментира началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак. "Не си живеем живота, всеки ден, по цял ден сме заети да се борим в тази война", допълва той.

За съжаление, не всички са така - източник на Time признава, че хората крадат "като за последно" по време на войната.

Зеленски е категоричен, че това е сериозен проблем, който поставя под въпрос моралът на армията и отношенията с партньорите, затова и е приоритет за него. Но и на Запад често преувеличават проблема, защото им дава извинение да откажат помощ за страната.

Ръцете на американския президент Джо Байдън изглеждат "вързани" от опозицията на републиканците, въпреки че Белият дом изглежда ангажиран с помощта за Украйна. "Политиката е такава - политиците винаги претеглят своите интереси", казва още Зеленски.

Пред алтернативата да загуби или да замрази войната той няма особен избор, пише Time в заключение. "Не мисля, че някой в Украйна може да си позволи да се умори от войната. Дори и някой вътрешно да е изморен, малцина ще си го признаят", казва украинският президент. И той не е един от тях.

* Допълнено е с коментара на Михайло Подоляк

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
Гошогошев
преди 5 месеца
Казвах го още като започна войната На Зеленски трябваше още първият ден да му дадем руски превод на Йовковия "Другоселец" И сега може но руски превод ,защото на украински няма да го разбере
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 12
khao
преди 5 месеца
До: valentino29 хахаха, тук ли се премести с фейковете... баси дебииила :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
valentino29
преди 5 месеца
Например, командирът на 14-та бригада на украинските въоръжени сили даде разрешение за плячкосване на къщи в околностите на Купянск - за повдигане на морала на украинските военни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
valentino29
преди 5 месеца
https://x.gd/npJjF : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: За теб *хи-хи*, за Зеле и украинците - *фи-фи*. Нали го знаеш вица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
sssaaa
преди 5 месеца
До: zelka007, Фекален, а бе всеки ден пишеш, че Рашките търпят големи загуби, а пък в същото време все напредват при това, когато Укрите са в така очакваната пролетно-лятна есенна офанзива. Край река Оскил, как са нещата там? Олешка ваша ли е или още не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 5 месеца
хих ... само три амбразурчика ли се нaдупихa ?! слабо !! тиквaта и той се е представил с плюсчетата , суета ... :))) ... нефелчета , само вчера , само в един ден , две конвойчета с рашибозуци на път към фронта , баш ГСМ-а в донецк , още едно ПВО в Крим наш , купища танкове и бтр-и със все кашиците при Авдиевка ... плюс най-интересното , в Перм , дълбоко в рассийката , украинците са ударили една от фабриките за барут и снаряди ... ден 614 от тридневната война ... минахте 300к "груз 200" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 5 месеца
До: 0pk и що пак лъжеш?? статията е за вас... да се порадвате, да си ударите една, а нашия малоум... тръгнал да лъже! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 10
sssaaa
преди 5 месеца
Всеки ден уж Рашките търпели огромни загуби (само с 1 мобилизация до сега в конфликта), пък накрая Укрите нямали хора и оръжие - "В офиса на президента се опасяват, че на фронтовата линия вече не достига не само оръжие, но и хора." Сега последно Укрите в контра-атака ли са? И месомелачката от коя страна е? Новия виц на Бай Бидон - готови сме да въоръжим и последния Украинец скоро може и да е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 10
0pk
преди 5 месеца
Зелю удобно забрави, че в началото самите му партньори го убеждаваха, че победата е възможна, обещавайки му слънцето и луната за борба срещу мордорските пълчища. Сега се бил чувствал предаден и изоставен. Ама да не се притеснява, злите оpки няма да га убият, а ше го сложат да виси в една клетка пред Кремъл, където ще го показват на всяка делегация, напомняйки им колко струва помощта на прогресивния запад. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още