IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ внесоха втори вот на недоверие срещу кабинета

Този път искането за оставка е заради политиката в сферата на националната сигурност и отбраната

11:18 | 08.11.23 г.
Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП, подкрепени от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независимия депутат Радостин Василев, внесоха вот на недоверие срещу правителството заради политиката в сферата на сигурността и отбраната.

Избрахме тази тема, тъй като най-ярко илюстрира неспособността на това правителство да отговори адекватно на предизвикателствата пред страната, каза Атанас Зафиров, зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България“, цитиран от БТА.

По думите му се засилват геополитическите кризи от всякакъв характер. „Правителството, вместо да осигурява стабилност и спокойствие, съпътства и способства тези кризи да ни засегнат пряко“, заяви Зафиров.

Това е втори вот на недоверие, внасян от опозицията в парламента. През октомври първият беше отхвърлен, като тогава аргументите бяха в сферата на енергийната политика.

БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ подготвяха вота на недоверие още преди изборите, но го отложиха. В началото на седмицата лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че се надява ГЕРБ - една от партиите в управлението, също да подкрепи оставката на правителството.  

Междувременно парламентът не събра кворум за провеждане на днешното си заседание, след като депутатите от ГЕРБ и ДПС отказаха да влязат в пленарна зала.

Относно липсата на кворум за начало на заседанието Нинова коментира, че това е „лошо“. Тя посочи, че трябва да започнат обсъжданията по данъчните закони и бюджета. В отговор на въпрос Нинова каза, че ще внесат алтернативен бюджет.

Нов опит за провеждане на заседанието на Народното събрание ще се проведе утре, 9 ноември, от 9 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още