IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът „Денков-Габриел“ оцеля при първия си вот на недоверие

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС подкрепиха управлението

15:24 | 13.10.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кабинетът “Денков - Габриел” оцеля след първия вот на недоверие. "За" свалянето на правителството гласуваха 71 депутати от трите опозиционни партии - "Възраждане", БСП и ИТН. Кабинетът беше подкрепен от 143 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Депутатите гласуваха днес първия вот на недоверие срещу кабинета „Денков-Габриел“, внесен от БСП, ИТН и „Възраждане“. Мотивите са свързани с провал на правителството в сектор „Енергетика”.

Вчера дебатите в Народното събрание преминаха разгорещено.

По време на дебата премиерът Николай Денков подчерта, че преходът в енергийния сектор е неизбежен под натиска на променящите се технологии, които произвеждат по-евтина електроенергия. Само с промяната на производството България има шанса да запази позицията си на нетен износител на електроенергия в региона, защото цената ще е конкурентна, каза той.

България няма да затваря мощности, които са ключови за сектора, и предвижда двойно увеличаване на инсталирания капацитет до 2040 година - от малко над 13 гигавата днес до 30,3 гигавата, стана ясно още от коментарите на Денков в пленарната зала. Ще бъдат изградени нови ПАВЕЦ, два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй", както и още зелени мощности - вятърни и соларни централи.

„Аргументите за вота на недоверие са напълно измислени“, коментира по-рано днес премиерът Николай Денков, допълвайки, че в тях няма нищо, което да е съдържателно от гледна точка на икономика и енергетика. По думите му хората имат основание да са притеснени, но страховете им са разпалени от политици и това е политическа агитация за престоящите местни избори. Заявката на БСП за евентуален втори вот на недоверие премиерът определи като "втора серия от същото". 

Николай Денков коментира още, че по всяко време може да се проведат разговори с протестиращите миньори и енергетици. Той напомни, че в подписаното споразумение е упоменато, че преговорите ще продължат. "Очаквам, че след като емоциите затихнат, самите енергетици ще разберат, че ние работим за тях. Те работят срещу себе си", заяви Денков.

"Гласувах "за", защото продажни политици нямат право да ни лишават от въглищната енергетика. Това правителство води до задълбочаване на проблемите…При това правителство и мнозинство справедливостта е на заден план", заяви Георги Гьоков от БСП след гласуването.

„Няма защо да се сърдим на шарлатаните, че са шарлатани…Вие работите за закриване и унищожаване на българската енергетика“, коментира Стоян Таслаков от "Възраждане".

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" се обърна поименно първо към Кирил Петков с думите: „Господин Петков, ще ме погледнете ли в очите? Как се чувствате днес, след като Бойко Борисов и Делян Пеевски ви подкрепиха?“.

„Сега разбрахте ли дългата ръка на ДПС къде ви погали? Как се чувствате? Питам ви като български гражданин, с когото заедно бяхме по площадите“, обърна се Балабанов към Христо Иванов.

„Господин Рашков, вие как се чувствате, след като ви използваха да арестувате Бойко Борисов преди година и половина, а днес натиснахте бутона и вие, и Христо Иванов, и Кирил Петков, и цялата ви клика да продължи да управлява само заради двама души - Делян Пеевски и Бойко Борисов“, каза от трибуната Балабанов.

Вчера Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ ще подкрепят правителството. Същото обявиха и от ДПС.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че ако правителството оцелее, левицата веднага ще започне да събира подписи за нов вот на недоверие, който да внесе следващата седмица. Темата ще бъде националната сигурност и отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още