IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия опитва да разшири офанзивата си - активизира се и край Бахмут

Украйна засилва ударите по военни щабове и логистика в окупираните територии и в Русия

07:49 | 13.11.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на октомври Русия провежда настъпателни действия в няколко зони по източния фронт - основно в опит да окупира Авдиевка. В последните дни има активизиране на атаките и край Бахмут, съобщава ръководителят на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирский в Telegram. За това свидетелстват и докладите на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, които сочат, че от няколко дни, с подкрепата на авиация, руските военни опитват да възстановят позиции, загубени през лятната офанзива на украинците - край Клещиевка, Андриевка и Хромове.

Въпреки съобщенията за активизирането на действията геолокализирани данни не потвърждават напредък на руските войски в това направление.

Пред единния телевизионен канал украински военни разказват, че в Бахмут, превзет в края на май с помощта на ЧВК "Вагнер", в момента са разположени 10-15 хил. руски военни. Те имат нова тактика - изтеглят се временно и после хвърлят всички сили по заетите от украинците позиции. Геолокализирани данни потвърждават частични успехи и на двете воюващи страни около града.

Активността на бойните действия се запазва въпреки влошаването на времето и валежите в Украйна. През миналото денонощие е имало почти 70 директни бойни сблъсъка, или около средното за последните дни. Под артилерийски обстрел са повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия. Атаките по източния фронт на руснаците са съпроводени от авиация, която прикрива придвижването на военните.

Продължават и опитите за обграждане на Авдиевка, засега неуспешни, заявяват още от ВСУ. През изминалото денонощие в района е имало 17 директни бойни сблъсъка, което е около средното за последните дни. Руски наблюдатели съобщават за напредък към Степове, макар че сателитни кадри не потвърждават за държани от руските военни позиции около или в населеното място. Украинските кореспонденти отбелязват върнати позиции около магистралата Е50 и Водяне.

Едно от най-горещите направления остава Маринка - от ВСУ съобщават за 24 отблъснати атаки към напълно изравненото със земята населено място. Има данни за отблъснати атаки и край Купянск. Според руски източници преди месец руските военни са успели да изненадат украинците и са постигнали потвърдени успехи в това направление, но след това има застой на операцията.

Украинците продължават своето движение към Мелитопол и в Запорожка област и руски военни кореспонденти потвърждават за движение напред към Новопрокопивка и опити да превземат позиции около Вербове. Геолокализирани данни показват и успешни действия на руснаците около Копани.

Геолокализирани данни потвърждават и успехи на украинците край населеното място Кринки на левия бряг на Днепър. Според руски източници военните не са успели да отблъснат украинските военни от селото, които продължават и да напредват към Пойма, Пишчанивка и Пидстепне. Руските военни кореспонденти от седмици предупреждават за усилване на натиска на левия бряг на реката. Сега те пишат, че има опасност украинците да превземат още позиции около пътната артерия Е58 (Олешки - Камянка) и да застрашат руските часи в регион.

От Министерството на отбраната на Русия също съобщават за отблъснати атаки по тези направления и унищжени 42 дрона над Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

Украйна засилва атаки срещу военни щабове и логистични хъбове в окупираните територии

Украински партизани взривиха военен щаб в Мелитопол на 11 ноември, при което загинаха поне трима офицери от службата за сигурност на Русия (ФСБ) и Росгвардия, съобщава военното разузнаване на Украйна (ГУР). Атаката е срещу сграда в града, докато е имало съвещание на висши военни.

Институтът за изучаване на войната (ISW) посочва, че има видимо активизиране на тези удари през последните дни. На 8 ноември части от партизанското движение взриви автомобил, в който се движеше началникът на полицията на самообявилата се ЛНР, имаше и удари по военна база в Скадовск, както и в Крим.

На 11 ноември пък имаше три мощни взрива на територията на Русия, за които има съмнения, че може да има участие на ГУР. При един от тях беше разрушена жп инфраструктура в Рязанска област. Руската прокуратура съобщи, че е започнала разследване за тероризъм, след като беше открито самоделно взривно устройство, което предизвика експлозия на 19 товарни вагона, превозващи торове.

Другите два са предизвикали пожари във фабрика за барут край Котовск и в сграда на "Ростех" в Коломна.

Британското издание The Times написа преди ден, че западните разузнавателни агенции се опасяват, че подобни операции на ГУР може да разшири военния конфликт. Според източници на изданието Киев невинаги споделя информация за своите планове, извършвайки ги изцяло със свои сили и средства. На Запад се притесняват, че Москва може да използва тези удари, за да оправдае своите действия в Украйна или дори да атакува други държави.

ISW обаче публикува информация, че в Москва по-скоро се опитват да прикриват подобни акции, засилвайки контрола върху информационната среда. Руското Министерство на дигиталното развитие съобщи на 12 ноември, че ще блокира спацифични елементи от услугата VPN, които ще бъдат определени от експертна комисия. Услугата помага да бъде маскирано устройството, оставайки анонимно, и заобиколени цензурата и ограниченията на властите.

Русия използва по-малко артилерийски снаряди спрямо началото на войната

Русия е ограничила няколко пъти използването на артилерийски снаряди от началото на войната, сочат наблюденията на украинските военни. В първите месеци срещу територията на Украйна са изстрелвани по 70-80 хил. средно на ден, а днес са около 8 хил. Причината е в изчерпващите се запаси на Русия, макар че според медийни публикации страната е успяла да договори и получи близо 1 млн. артилерийски снаряда от Северна Корея.

Причина за ограниченото използване на артилерията е и контрабатарейната работа на украинските военни, които унищожават руската техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
SnaGi
преди 5 месеца
До: khao, Е как ще ги знаеш, като само в Инвестор висиш и гледаш новините от 19:00 по бТВ. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 5 месеца
До: SnaGi ние четем само руска преса... там ги пише тия неща, това ISW не го знаем! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 18
SnaGi
преди 5 месеца
До: zelka007, Абе незнам ти какви неща гледаш младеж. Дори и ISW, супер про западно пропаганден сайт дават в почти всички части от фронта напредък на руснаците и то от поне 3 седмици е така. Всекиднено само пумия бълваш във форума. Аман от Без..делници като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 18
zelka007
преди 5 месеца
специално за Степово , дето е над Авдиевка , рашибозука е влезнал и се настанява по къщята и мазите ... обаче украинците ги почистват с артилерия , а за остатъците изпращат bradley . дори не слизаха от него , ликвидираха всичкото навлек от купола ... на който му е интересно има заснето и леко цензурирано цялото им фиаско на "атаката" на крадците на санитарен фаянс ... тези немските SMArt мноооого добра работа вършат ... :))) ... ВСУ ги хвалят ... има за кво да квuчат крадците на перални ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още