IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът се опасява от операциите на украинското разузнаване в Русия

Киев не винаги споделя плановете си, а в Москва твърдо вярват, че украинците правят това, което им каже Западът

18:38 | 12.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Западът има опасения за операциите на украинското разузнаване в Русия, пише в публикация на британското издание The Times. В нея се посочва, че може и да има разногласия между Киев и западните съюзници по темата.

САЩ, Великобритания и ЕС започнаха да работят със спецчастите на Украйна след 2014 година. И ако ЕС се интересуваше основно от структурната реформа в Службата за сигурнос на Украйна (СБУ), то САЩ и Великобритания подготвяха разузнавачи и спецчасти за операции, включително и за такива в чужбина, посочва изданието. В началото на пълночащабната война през 2022 година Украйна получаваше разузнавателна информация от своите партньори. Сега заради влошаването на отношенията между Запада и Русия Украйна има много по-широка мрежа от разузнавачи на територията на Русия, отколкото Запада, благодарение на големия брой украинци в страната, както и на много други поддръжници.

И именно Киев сега е източник на разузнавателна информация за своите партньори. Но опасенията в западните разузнавателни агенции са, че информацията, която използва Украйна от своите шпиони, може да доведе до ескалация на конфликта. Преместването на бойните действия на руска територия и евентуални политически цели могат да дадат аргумент на руския президент Владимир Путин да продължи войната, пише в публикацията.

Освен това Киев не винаги споделя с партньорите своите планове за удари по Русия, които извършва със собствени сили и средства.Украинците не виждат заплаха в това, казват западни чиновници. В Москва обаче твърдо вярват, че Киев прави това, което му казва Западът. При това положение може да има опити за ответни удари по западни територии, отбелязва още източниците на британското издание.

От украинска гледна точка нещата не стоят точно така, разказва разузнавач пред The Times. Практика за много западни разузнавателни служби е да извършват операции в чужбина, за да гарантират сигурността на държавата си. И никой от тях никога не споделя всички планове с други колеги. По тази причина в Киев не смятат, че е необходимо да обсъждат всяка своя стъпка със западните си партньори.

В края на септември CNN съобщи за участие на Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) в операция срещу руската ЧВК "Вагнер" в Судан. Медията показа кадри с атаки с дронове срещу руската частна армия и подкрепяната от тях групировка "Сили за бързо реагиране", която се опитва да свали властта в страната. Според данните на агенцията суданските бунтовници получават почти цялото си оръжие и оборудване от "Вагнер".

От CNN тогава обясниха, че не могат да потвърдят автентичността на кадрите или датата, на която са заснети, но при тях се използват дронове, които са широко разпространени сред украинските военни, а техниката на пикиране над целта е необичайна и не се използва в Африка. Според високопоставени източници на CNN в САЩ не са знаели за подобна операция и са били много изненадани, че украински спецчасти може да са свързани с нея. Украйна официално не потвърди участието си в нея.

Използваните дронове могат да извършват полети до 30 км, което означава, че операторите са много близо до целите. На кадрите за момент се вижда и самият оператор, който е в маскировъчни дрехи и маска и не може да бъде идентифициран.

Само преди дни на територията на Русия имаше три мощни експлозии и според коментари на руски анализатори Украйна може да има връзка с тях. Един от случаите е взрив на влакова композиция, превозваща торове, в Рязанска област. Руската прокуратура съобщи, че е заточнала разследване по подозрения за тероризъм и допълни, че на мястото е открито самоделно взривно устройство.

Публикации в Fer Spiegel пък сочат за връзка между украински военен с връзки в ГУР и саботажа на "Северен поток" през миналата есен. Украйна на всякакво ниво категорично отхвърля появяващи се в медиите съмнения, че има участие в тази операция. В Кремъл също предпочитат версията, че тръбите на газопровода са унищожени с участието на американски и британски спецчасти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 5 месеца
До: valentino29 не на всякъде е като в пенсионерския клуб на възраждане.... дадът ви две копейки зада коленичите и биете глава в скута на шефа ... и вие коленичеите! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
valentino29
преди 5 месеца
"Киев не винаги споделя плановете си, а в Москва твърдо вярват, че украинците правят това, което им каже Западът",няма начин аз да плащам купона ,а друг да поръчва музиката.! : ).И не само,аз казвам кога да не се скача, щот нали знаете кой скача, : ),познахте, скакалеца!,: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още