IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинското разузнаване се похвали с шпиони в обкръжението на Путин

Кирило Буданов коментира, че ЧВК "Вагнер" са опитали да получат достъп до ядрено оръжие от "Воронеж - 45"

20:12 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Имаме източници в най-близките среди до руския президент Владимир Путин и обикновено знаем какво се случва, коментира ръководителят на военното разузнаване на Украйна (ГУР) Кирило Буданов пред Ройтерс. Той потвърди, че Украйна има свой "Мосад" и ще преследва отговорните за военни престъпления в страната.

Пред агенцията той сподели факти за метежа на ЧВК "Вагнер" и отбелязва, че немниците на Евгений Пригожин са "се отбили" към ядрената база "Воронеж - 45", в която се съхраняват ядрени ракети. Това се потвърждава от публични видеа, но какво се случва след това и дали "Вагнер" влизат в базата не може да бъде потвърдено, макар че западни политици да са категорични, че заплаха за бойния арсенал на Русия не е имало.

Факт е обаче, че бунтът приключи изненадващо бързо само ден по-късно, пише Ройтерс.

Според Буданов "Вагнер" са имали план да вземат някакво ядрено оръжие и така да бъдат "по-убедители" в Кремъл. Но са ги спрели затворените врати на базата, които не са допуснали навлизането на чужди лица в сектора, където се съхраняват боеприпасите. В тази база са съхранявани ядрени оръжия, които могат да бъдат носени на ръка, твърди още украинският разузнавач.

Ройтерс коментира, че не може да потвърди, че такива оръжия действително се съхраняват във "Воронеж -45" - те са "останки" от Студената война, когато военните биваха подготвяни да скачат с парашут с ядрени бомби, закачени на телата им, които да бъдат разполагани дълбоко в тила на противника. Анализатори коментират, че през 90-те години на миналия век и САЩ и Русия са се съгласили да унищожат тези ядрени запаси.

Трудно е да се оцени дали те наистина са унищожени, но някои изказват съмнение, че биха работили след толкова години по складовете.

Източник на Ройтерс частично потвържадава версията на Буданов. Според него бойците действително са опитали да влязат в базата, привлечени от възможността да вземат оръжие, което да изчисти пътя им към Москва. Според друг източник на агенцията, който се намира в окупираните източни територии на Украйна, посочва, че  именно завоят към "Воронеж - 45" е накарало Кремъл да инициира разговори, при които посредник е президентът на Беларус Алексанъдр Лукашенко.

Американски чиновници обаче изказват съмнения за тази версия. Според говорителя на съвета за национална сигурност към Белия дом няма никакви индикации, че ядрени оръжия или материали са били под заплаха.

Ядрени експерти са категорични, че е невъзможно външен човек да пробие мерките за сигурност на Русия в този сектор.

Буданов е първият високопоставен чиновник, който официално преполага, че ЧВК "Вагнер" са били близо до руския ядрен арсенал. Всъщност това е един от най-големите страхове на Запада - какво ще се случи с тези оръжия, ако се стигне до бунт и разпад на властите в Русия.

Ройтерс успява да проследи чрез видеа в социалните мрежи движението на малка част от ЧВК "Вагнер", откъснала се от колоната, пътуваща към Москва. Данните показват, че тя е преминала без никакви проблеми през град, в който има военна база, до мястото, в което според доклад на ООН се намира част от ядрения арсенал на Русия. В близост до базата руските военни са атакували, включително и от въздуха. Наемниците обаче са отговорили на огъня и са свалили хеликоптерите.  

Информационната война на Украйна

Във военна униформа и с оръжие на кръста Буданов е необичайно публична личност, разказва още Ройтерс след срещата си ръководителят на ГУР.

Самият той обаче признава, че днес хората като него излизат от сенките - вече е невъзможно да бъде по друг начин. Така Буданов може да изпраща своите послания към руската публика, допълва Ройтерс.

Украйна разбра нуждата да комуникира и да изпраща своите послания след 2014 година, когато Русия изненадващо анексира Крим и започна военни действия в части от Донбас. Сега след началото на пълномащабната война в Киев вярват, че този път ще спчелят информационната война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още