IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава натиска си, докато помощта за Украйна се забавя

При Авдиевка Русия губи повече военна техника и войници, отколкото при Бахмут през пролетта, казват украинските власти

07:50 | 15.11.23 г. 25
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпросът за подкрепата за Украйна е в своята критична точка, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър по време на брифинг. Той припомни, че Пентагонът съобщи, че е изчерпал предварително одобрените средства за военна подкрепа, която е много важна.

"Камарата на представителите трябва незабавно не само да финансира военната подкрепа за Украйна и за Израел, но и за хуманитарна помощ за хората в Ивицата Газа, за която смятаме че е от съществено значение и за тяхната сигурност и за интересите на Израел в дългосрочен план", каза Милър.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън прокара проекта си за временен бюджет на САЩ без помощ за Украйна и Израел с 336 гласа "за" и 95 "против". Сега наред е горната камара на Конгреса - Сената, като от Белия дом съобщиха, че ще подкрепят законопроекта въпреки своите критики, ако и сенаторите гласуват "за" предложението на Джонсън.

Без финансиране от Конгреса, голяма част от работата на правителствените агенции в САЩ ще спре на 17 ноември.

На този фон някои от европейски партньори на Украйна призоваха за засилване на усилията да бъде помогнато на Киев. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел коментира, че 40% от произведената в ЕС военна продукция се изнася към трети страни и призова Украйна да е "приоритет номер едно" в този износ. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че има рамкови договори за доставка на стойност 4,2 млрд. евро, от които твърди договорки за 1 млрд. евро за военна помощ за Украйна.

Той посочи, че страните от НАТО увеличават производството на снаряди, за да изпълнят ангажимента за доставката на 1 млн. за Украйна до март 2024 година.

Министърът на отбраната Борис Писториус обаче отбеляза, че тази цел на ЕС никога не е била изглеждала изпълнима. Германия увеличава помощта си за Украйна с още 10 танка, бронирани машини и друго оборудване за Украйна. Естония също съобщава, че е сключила договор за доставката на снаряди за Украйна на стойност 280 млн. евро.

Словакия обаче вече няма да доставя военна помощ за Киев. На 14 ноември новото правителство съобщи, че ще достави две машини за разминиране и хуманитарна помощ за страната.

Русия увеличава дроновете, използвани на фронтовата линия

В същото време Русия засилва натиска си по няколко от фронтовите линии в Украйна и започва да увеличава дроновете камикадзе, които използва на фронта, написа командващият сухопътните сили на Украйна ген. Олександър Сирский в Telegram. Той отбелязва, че руското настъпление се активизира край Купянск и Бахмут. Едни от най-тежките боеве се водят и край Авдиевка, допълни в своето вечерно обръщение по повод 629-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна президентът Володимир Зеленски. Той уточни, че за фронтовата линия е осигурено всичко необходимо.

Според Зеленски целта на Русия е тактически резултат, който да покаже президентът Владимир Путин, когато обявява своята кандидатура за нов мандат на поста си. "При Авдиевка Русия вече губи и войници, и техника повече, отколкото беше при Бахмут", каза още украинският държавен глава.

Според данните на Сирский по източния фронт загубите на Русия за последните две седмици се изчисляват на повече от 500 единици техника и 4 хил. души.

Като цяло лошото време забавя интензивността на бойните действия - през изминалото денонощие има около 60 директни бойни сблъсъка, което е под средното за последните дни. Под артилерийски обстрел обаче се повече от 140 населени места в прифронтовите региони, което е над средното за последните седмици.

В своята сводка от Генералния щаб на ВСУ съобщават за отбити атаки край Купянск, Лиман, Бахмут, Авдиевка и Маринка. Геолокализирани кадри показват ограничен напредък на руските части край Авдиевка и Бахмут. Руски източници съобщават за предислоциране на военни към левия бряг на р. Днепър, за да ограничат настъплението към Кринки, Пойма и Пишчанивка.

Украинските военни провеждат контрабатарейни операции в Одеска област в опит да ограничат ударите по пристанищната инфраструктура. През ноември и декември е пикът на износа на украинските производители на зърнени култури.

Руските диаманти "блестят" в 12-ия санкционен списък на ЕС

Руските диаманти ще влязат в 12-ия санкционен списък на ЕС, съобщи Bloomberg. Работата по пакета е на своята финална права. Последните ограничения на общността бяха одобрени през февруари.

Междувременно Унгария отказва да вдигне ветото си за военната помощ в размер на 500 млн. евро за Киев, подготвена още през май. Будапеща спря парите с искане Украйна да премахне от списъка със спонсорите на войната унгарската банка OTP, която остана да работи на руския пазар и участва в програмата на руското правителство за отпускане на нисколихвени кредити за участващите във войната в Украйна руски военни.

Украйна изпълни това искане, но сега унгарският външен министър Петер Сиярто настоява и за гаранции от антикорупционната агенция в страната, че повече никога унгарска компания няма да попада в този списък.

Русия ще проведе избори в окупираните територии по специални правила

Президентът на Русия Владимир Путин одобри промени в изборния кодекс на страната, който ще увеличи контрола върху изборния процес преди изборите през 2024 година. Текстовете позволяват отмяната или отлагането на изборите в окупираните територии на Украйна (Запорожка, Донецка, Луганска и Херсонска област). Гласуването там ще се извършва само след координацията между регионалните окупационни администрации, Централната избирателна комиси, Министерството на отбраната и Федералната служба за сигурност (ФСБ), посочват от Института за изучаване на войната (ISW).

Само акредитирани в Русия журналисти ще имат достъп до избирателните секции и заседанията на избирателните комисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 не е нужно да ни разказваш биографията си, личи си че си роден в някой нужник на морето, от руска труженичка оплодена от минаваш турски тираджия... за това говориш и ново и старо руски! ...иначе и 100 езика да говорех, това с кво ще ти помогне. ще поумнееш ли? Ще станеш хетеро?с... няма, ти си увреден от ранна детска възраст. Класическо партийно дете неставащо за нищо.. и бутано цял живот, а накрая партията отече, русия тоже... а ти - лузър, *** проституиращ за една почерпка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: kuhao: Ти никакъв не говориш бре, илитерат нерукотворний. На теб език не ти трябва. Стига ти една свиннсска *** да груххтишш тук. Хората са измислили езика, за да разговарят помежду си. Ти за какво ще разговаряш? Какво можеш да кажеш? Можеш да мажеш с пръст по стената на нужжника, в който са те отгледали. Едик, евентуално - да си го оближеш после, ако те хване някой от родата на място. До там си, инжИнер петров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 и циганскии не говоря, съмнява ме и гугъл да го знае... казах ти английски и български, *** ти си тъъъъп! прочети кво си написал по надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
До: kuhao: На нашей земле на новорусском никогда не говорили... как до русского рабства, так и после того - За това ще ти трябва ли гугъл-преводач? Или, както казват - открийте 7-те разлики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 никога по нашите земи не се е говорило на новоруски... и преди руското робство и след това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
До: kuhao: Анджак де. Това е автентичен стар български от преди руското робство. Ще се справиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 не говоря руски... ползвам гугъл транслейт докато чета руска преса... пиши на бълхарски или английски :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпраната_Джуджанка: https://textove.com/hipodil-dzhudzhanka-tekst
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
До: kuhao: Бююк бир утанч алтинда гьонсуратларъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 опитвам се да имитирам малоууумното ти поведение, но верно не ми се получава... тая партийна школовка как се копира? :):) .... то щото и твоите прогнози пък се сбъднаха, клоун!... но поне аз съм по близо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още