IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС вероятно няма да изпълни обещанието си да достави 1 млн. снаряда на Украйна

Отбранителната индустрия не успява да увеличи производството, за да смогне на търсенето

22:58 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министърът на отбраната на Германия заяви в Брюксел, че целта на Европейския съюз (ЕС) да достави на Украйна 1 милион артилерийски боеприпаси е малко вероятно да бъде постигната.

"Може да се предположи, че 1 млн. снаряда няма да бъдат доставени", коментира Борис Писториус преди срещата на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел. Държавите членки на ЕС работят с промишлеността за увеличаване на производството, добави той.

През март страните от ЕС се споразумяха да предоставят на Украйна 1 млн. артилерийски боеприпаси, които да бъдат доставени в рамките на 12 месеца.

Предупреждението на Писториус идва ден, след като Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, заяви, че блокът може да не постигне целите за производство на боеприпаси за снабдяване на Киев до края на годината. Той допълни, че се полагат усилия за увеличаване на производствения капацитет.

В краткосрочен план армиите са помолени да осигурят боеприпаси от наличните запаси, които възлизат на около 300 хил. снаряда, каза още Борел.

Той добавя, че по отношение на производството са сключени няколко договора, но всичко зависи от това колко бързо заводите могат да произвеждат боеприпаси.

Както Украйна, така и Русия трябва да попълнят запасите си от боеприпаси, тъй като в източната и южната част на Украйна изтощителната битка продължава. По данни на Националната разузнавателна служба на Южна Корея от началото на август Северна Корея е изнесла над 1 млн. снаряда за Русия. САЩ също увеличават производството на боеприпаси, за да снабдяват Украйна.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че Киев спешно се нуждае от това ЕС да увеличи способността си да доставя боеприпаси за украинската армия. Украйна " силно бие камбаната" за доставките на боеприпаси от ЕС, каза той по националната телевизия в понеделник вечерта. "Смятам, че причината за тези проблеми не е липсата на политическа воля в ЕС да подкрепи Украйна", каза той. "Такава политическа воля има, но, да кажем, [е налице] плачевното състояние на отбранителната промишленост, която не е в състояние да произвежда достатъчен брой снаряди, и складове, и възможност за сключване на чуждестранни договори", допълва той.

От началото на конфликта в Украйна западните съюзници открито изразяват загриженост относно способността си да осигурят на Киев необходимото количество боеприпаси, както и да произвеждат достатъчно бързо, за да попълнят намаляващите запаси.

След края на Студената война западното производство на конвенционални боеприпаси намаля, тъй като страните се съсредоточиха върху модерно оборудване. Малцина вярваха сериозно, че в Европа ще се води нова широкомащабна сухопътна война.

"Комбинацията от липсата на непосредствена заплаха и финансовия натиск върху европейските правителства през последните няколко десетилетия доведе до сговор, който опразни складовете", казва Ник Уитни, старши сътрудник по политиките в Европейския съвет за външна политика, пред CNN по-рано тази година.

Този подход на "украсяване на витрината" ни помага да разберем защо европейските държави имаха ниски запаси от боеприпаси, влизайки в конфликта в Украйна, но не обяснява защо нещата не се подобриха драстично през следващата година.

Експертите посочват редица фактори. "Има ограничения за увеличението на производството, което може да се извърши бързо. По-значителните увеличения на производството ще бъдат скъпи и ще отнемат време за осъществяване", заяви през февруари пред CNN Том Уолдуин, научен сътрудник по отбранителните поръчки в Международния институт за стратегически изследвания.

"Нито една частна компания, която е отговорна пред акционерите, няма да поддържа голям капацитет за производство на оборудване, което хората не купуват, така че ще бъде трудно да се отговори на внезапен скок в търсенето в краткосрочен и средносрочен план", добави Уолдвин.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още