IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна оказва натиск на Иран да не дава дронове на Русия

Боевете край Бахмут се активизират, снеговалеж влошава видимостта край Авдиевка

08:16 | 21.11.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В момента Киев използва силен дипломатически натиск към други държави, за да не доставят оръжия за Русия, включително и изпраща послания към Иран да не предоставя дронове и лиценз за производството на дронове, както и изграждане на заводи за производство на иранско оръжие на руска територия, каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за The Sun. Преди дни той намекна за такива усилия в интервю за Bloomberg, но без да навлиза в подробности.

Украйна е най-силната от бившия СССР и ако Москва има успех, следва опит за бърза окупация на съседна държава - Прибалтийските републики, което означава и директен сблъсък с НАТО, предупреди той. При това положение или НАТО ще изпрати своите войници да защитят тези държави, или ще спре да съществува. 

Надявам се, че Конгресът ще ни подкрепи, коментира в интервю за The Sun украинският президент Володимир Зеленски и допълни, че Украйна се нуждае от успех заради самата себе си. "Това не е филм с мащабни сцени - беше на 24 февруари преди две години, когато втората армия в света каза, че ще окупира страната за няколко дни", допълни още той.

САЩ отпусна нов пакет с най-необходимото за фронта в Украйна

САЩ ще предоставят военна помощ на стойност 100 млн. долара - най-необходимите артилерийски снаряди за фронтовата линия, каза в своето вечерно обръщение за 635-я ден от началото на пълномащабната война президентът на Украйна Володимир Зеленски. Помощта беше анонсирана след необявената визита на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Киев.

"Двамата обсъдихме действията на Украйна в Черно море и защитата на нашия експортен коридор", отбеляза още украинският държавен глава.

В списъка, разпространен от Пентагона, е видно, че Украйна ще получи още една система за залпов огън HIMARS и муниции за нея, снаряди, оборудване на зимни условия и друго въоръжение.

Американският Конгрес повече от месец не одобрява исканите от президента Джо Байдан средства за продължаване на помощта за Украйна. Според коментари на съветника за национална сигурност на Белия дом Джон Съливан 96% от одобрената досега помощ е вече похарчена - в резерв има около 1,1 млрд. долара и пакетите ще се свият в зимните месеци.

Очакванията са, че до края на тази седмица в Камарата на представителите (долната камара на американския парламент) ще разгледат пакета от 106 млрд. долара, който Байдън анонсира като инвестиция в националната сигурност.

Остин увери, че подкрепата за Украйна ще продължи, а финансовият министър Джанет Йелън отчете в интервю за CNBC , че не може да допусне Украйна да загуби заради липсата на пари.

След посещението на Остин в Киев на необявена визита рано тази сутрин (21 ноември) пристигна и министърът на отбраната на Германия Борис Писторус. Берлин обмисля удвояване на помощта за Украйна през 2024 година до 8 млрд. евро.

Западните системи за ПВО превърнаха Киев в крепост

В началото на войната украинската столица се защитаваше от останалите от съветско време системи за въздушна защита С-300 и "Бук", които обаче имат един основен проблем - мунициите, които се произвеждат основно от Русия, пише Politico. В първите седмици украинският президент Володимир Зеленски призова на няколко пъти страните от НАТО да "затворят" небето на Украйна и да спрат ракетните обстрели.

Тогава съюзниците отказаха с мотива, че организацията ще се намеси пряко във войната. Но месеци по-късно реално именно това се случи с Киев - градът разполага със системи за защита, сред които германските Gepard и американските Avenger Short-Range Air Defense, които се използват за унищожаване на дронове. Столицата разполага още с NASAMS, норвежката Kongsberg и германската Iris-T, както и с американската Patriot и съвместната разработка на Франция и Италия SAMP/T.

Така градът се превърна в най-сигурното място в Украйна - през уикенда той устоя на атаки с групи дронове, изпращани от различни посоки. През май военните успяха да се справят и със залп от свръхзвуковите ракети "Кинжал", и привлекателно място за бежанците от войната. По данни на анализатори в Киев и околностите в момента живеят 600 хил. мигранти от други части на страната.

В своето интервю пред The Sun украинският държавен глава е категоричен, че ако има повече защитени градове, украинците ще се върнат по родните си места, включително и тези, които са в чужбина. Украйна е готова да купи, да вземе под наем или да произведе системи за ПВО по лиценз на западни компании, увери той. 

Противовъздушната отбрана не може да защити изцяло населените места, училища или друга инфраструктура, но е достатъчно като цяло да даде сигурност, допълни той.

Тежките боеве се завръщат край Бахмут

Руските военни отново се активизираха в направлението към Бахмут, сочат данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 635-я ден от началото на пълномащабната война. През изминалото денонощие в това направление са отблъснати 20 атаки, като руските военни опитва да изтласкат украинците от позициите около Клищиевка и Андриевка. Украинците опитват да подобрят позициите си край Хорливка, като геолокализирани кадри показват, че руснаците използват дронове  за отбиването на атаките, пише Институтът за изучаване на войната (ISW).

Данните показват намаляване на интензивността на ударите към Авдиевка, като се съобщава за отблъснати атаки около Новобахмутовка и Степове. Руски военни наблюдатели съобщават за отбити атаки на украинците около индустриалната зона. Обилен снеговалеж в района влошава видимостта.

ВСУ съобщава още за прегрупиране на руските части край Лиман, както и продължаващи настъпателни действия на руснаците в направлението към Купянск - около населеното място Синкивка. Геолокализирани данни показват и напредък на Русия в горски райони на юг от Кремена.

Руски военни кореспонденти съобщават за укрепване на позициите на украинците на левия бряг на Днепър около населеното място Кринки. Геолокализирани данни показват, че руснаците използват термобаричното оръжие ТОС-1 "Солнцепек" по украинските позиции. От ВСУ съобщават за контрабатарейна работа по позиции в тила на левия бряг на реката. Оттам се извършва ежедневен обстрел към Херсон.

През изминалото денонощие е имало общо около 70 директни бойни сблъсъка. Повече от 110 населени места са обект на артилерийски и минометен обстрел, сочат още данните на ВСУ.

През изминалото денонощие Украйна беше обстреляна с 11 дрона, ракета "Искандер - К" и четири зенитни ракети С-300. Силите на ПВО да унищожили 10 дрона и "Искандер", но има попадения в болницата в Селидово (Донецка област), както и по друга гражданска инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 6
Alex Silver
преди 5 месеца
Тоя "натиск" според Дилянчето ли е? Щото няма как един полусмъртник да оказва натиск на нещо друго, освен на собствения си ковчег.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 5 месеца
До: khao ... нащракал ти е минусчетата , нефелът му с нефел ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 11
sssaaa
преди 5 месеца
До: khao, За каква чужда Държава говориш, Украйна е създадена през 1991, отцепвайки се от Рашките, сега една част от територията пак ще се върне там където е била, а другата разделена на части. Чуждата Държава за която говориш е Израел, откъсната територия от Палестина, подкрепяна от Америка и Еврейската общност. Вземи си отвори една карта от преди 70-80г и гледай кое как е било и после коментирай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 24
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 войната започна защото един къс дикратор реши че може да анексира чужда държава на пук на всичките подписани договори... нато беше умрело преди "гениалните" ходове на Късиий последни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 24
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 към моментя изгледите са към приключване на РФ, ама явно в механата сте измислили пъклен план... хахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 11
Tikva007
преди 5 месеца
И аз се зачудих, що за *натиск* може да упражни украйна върху Иран, какъвто не бе по силите на САЩ и ЕС до сега? И това ми хареса: *При това положение или НАТО ще изпрати своите войници да защитят тези държави, или ще спре да съществува. * - Проблемът е, че както вървят нещата, или НАТО трябва са изпрати своите войници да защитят украйна, или украйна ще спре да съществува. Защото войната започна заради перспективата *НАТО в украйна* или *украйна в НАТО*, или и двете - то за Русия все това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 10
ratten
преди 5 месеца
как точно оказва натиск върху иран зеленясалия, ходи да проси дроновтете за себе си ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 26
zelka007
преди 5 месеца
най-мирната държава , с мирна мисия , думка по болниците , където се крият на купчини злите НАТОвски генерали ... интересен факт , откакто украинците "само пресичат Днепър" с гумени лодки , спря минометният обстрел на Херсонска област по населените места . рашибозука думка сега наредко само с артилерия . скоро ще престанат и с мирните мисии с артилерията в този район ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още