IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Турция затоплят отношенията след години напрежение

Двете държави подписаха декларация за приятелство, която, макар и да не е правно обвързваща, се разглежда като политически значима

16:20 | 07.12.23 г. 1
Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис и турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Bloomberg
Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис и турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Bloomberg

Гърция и Турция се договориха да разширят отношенията си в сферата на туризма и културата, опитвайки се да обърнат страницата след години напрежение между съюзниците в НАТО заради морските граници и статута на Кипър, съобщава Bloomberg.

„През последните месеци върви по по-спокоен път“, каза гръцкият премиер Кирякос Мицотакис на пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който посети Атина за пръв път от шест години. Различията на двете държави „не трябва автоматично да създават кризи“, добави той.

Мицотакис заяви, че планира да посети Турция следващата пролет като част от споразумение между лидерите за насърчаване на контактите. Ердоган изрази желание за разширяване на отношенията в сферата на туризма и културата. Той подчерта и колко важно е сътрудничеството срещу тероризма.

„Макар че може да има несъгласия дори между двама братя, нормално е между два съседа да има несъгласия“, каза Ердоган. „Основното нещо е да имаме волята да ги решим“.

Двамата лидери са ангажирани да поправят разрива, при който страните им се доближиха до военна конфронтация преди три години в източното Средиземноморие, където споровете продължават да заплашват геополитическата стабилност.

Мицотакис и Ердоган решиха да рестартират Съвета за сътрудничество на високо ниво, който включва серия от министерски срещи, в кулоарите на срещата на НАТО през юли. Те се срещнаха отново през септември в Ню Йорк. Съветът започна работа през 2010 г., но последната му сесия бе през 2016 г.

И двамата лидери се съгласиха, че стойността на двустранната търговия може да достигне 10 млрд. долара до пет години.

Двете държави подписаха декларация за приятелство, която, макар и да не е правно обвързваща, се разглежда като политически значима за поддържането на добри отношения. Декларацията включва ангажимент за въздържане от всякакви изявления или действия, които се отклоняват от рамката ѝ.

На срещата беше обявено и гръцко решение да улесни турските граждани да посещават някои от островите в Егейско море с временна виза. Инициативата, която ще съживи предишна процедура, допълнително ще даде тласък на туристическия сектор на гръцките острови и ще засили икономическите отношения между двете държави.

Меморандум за разбирателство

По време на посещението агенциите за експортно кредитиране на двете страни подписаха меморандум за разбирателство, за да сътрудничат по отношение на гаранции и презастраховане за гръцки и турски компании, работещи в чужбина.

Дългогодишното напрежение между двете страни включва въпроса за Кипър, който беше ефективно разделен през 1963 г., когато избухнаха боеве между двете му основни групи: гръцко- и турскоговорящи кипърци. Той беше напълно разделен през 1974 г., след като Турция се намеси, окупирайки северната трета от острова и заявявайки, че възнамерява да защити малцинството кипърски турци след подкрепен от Атина преврат на привърженици на обединението с Гърция.

Гърция и Кипър подкрепят позицията на ООН за обединяване на острова на базата на двузонална федерация. Турция подкрепя решение с две държави.

Спорът за Кипър натежава в момент, когато руската инвазия в Украйна застрашава енергийната сигурност в региона. Напредък би позволил износ на петрол и газ от източното Средиземноморие към турските пазари и Европа чрез тръбопровод от острова до Турция.

По въпроса за морските граници между двете страни Гърция настоява за прилагане на международното морско право и е готова да отнесе въпроса до международни съдилища, ако е необходимо. Раздорът доведе двете държави членки на НАТО до ръба на военна конфронтация през 2020 г.

„Следващата фаза на политическия диалог, когато условията са узрели за това, може да бъде подходът към определяне на границите на континенталния шелф и изключителната икономическа зона в Егейско море и Източното Средиземноморие“, каза Мицотакис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
earth1225
преди 4 месеца
Повече такива новини трябва да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още