IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е утвърдила предложение как да се използва запорираното руско имущество

Предложението първо ще бъде одобрено от съвета на ЕС и тогава ще бъде представено на обществото, обяснява еврокомисар

20:14 | 12.12.23 г. 1
Еврокомисарят Вера Йоурова. Снимка: Европейска комисия
Еврокомисарят Вера Йоурова. Снимка: Европейска комисия

Европейската комисия (ЕК) е утвърдила днес предложение как да се използват приходите от запорираното в Европейския съюз (ЕС) руско имущество заради войната в Украйна. Това съобщи зам.-председателят на комисията Вера Йоурова на пресконференция след седмичното заседание на еврокомисарите.

Йоурова отбелязва, че предложението следва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и дотогава няма да бъде представено на обществото, предава БТА.

По нейните думи с това предложение ЕК изпълнява изискване на Европейския съвет от октомври. "Повече не мога да кажа днес", добави Йоурова.

Тя допълва, че новите мерки се разглеждат като част от европейските санкции срещу Москва.

По официални данни в ЕС са запорирани около половината имущество на руската държава в чужбина (общо 579 млрд. евро) и около 30 млрд. евро в собственост на руски граждани.

ЕС обмисля как приходите от това имущество да бъдат насочени за възстановяването на Украйна.

Междувременно САЩ обявиха, че са наложили санкции на 250 физически и юридически лица от различни страни, които са снабдявали Русия с технологии и части с възможна двойна употреба. Организациите са от Китай, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Турция, Хонконг и др. страни. 

Йоурова представи и приет законодателен пакет за защита на демокрацията преди европейските избори през 2024 г. Целта му е да се преодолее заплахата от външна намеса чрез по-голяма прозрачност и да се насърчат ангажираността и участието на гражданите в демократичните процеси, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Предвижда се субектите, извършващи дейности по представителство на интереси от името на трета държава, да се регистрират в специални регистри. Държавите членки ще бъдат приканени да създадат или адаптират съществуващите национални регистри за тази цел.

От субектите, извършващи дейности по представителство на интереси от името на трета държава, ще се изисква да съхраняват документация за информация и материали, свързани с дейността, за срок от четири години.

Независимите надзорни органи ще бъдат оправомощени да изискват ограничени записи само в надлежно обосновани случаи. Органите трябва да гарантират също така, че регистрацията не води до неблагоприятни последици. Въвежда се и възможност за дерогация от публичността на информацията в надлежно обосновани случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 9
wart
преди 4 месеца
Ако го направят тези престъпни колонизатори бих им дал 72 часа в случай ,че неразблокиратт тези средства бих ги изтрил от лицето на света няма значение дали става въпрос за Третата или Четвъртата Световна война . Няма и не може да ги спаси и даже Господ. *** и пульо ще ги присвояват както си искат те свикнаха на Афганистан около 8 милиард на Либия 320 милиарда на Венецуела 7.8 милиарда на Иран милиарди . Не наказани свикнаха да присвояват чужди средства и си мислят ,че всичко им е разраш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още