IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът и останалият свят е добре да си говорят като равни

Живеем във взаимозависим свят, който е изправен пред много належащи глобални предизвикателства

21:00 | 05.01.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не е тайна, че Западът пленява въображението и печели уважението на останалия свят от векове. Но е тайна, защото се случва тихо и невидимо в умовете на милиарди, че Западът сега губи това отношение, пише за Financial Times Кишоре Махбубани от Националния университет на Сингапур.

Не западните ценности направиха Запада толкова влиятелен, а представянето му. То позволи на сравнително малкото му население да изпревари останалото човечество в продължение на 200 години и да използва своето технологично превъзходство, за да колонизира цялото земно кълбо. Трудно е за вярване, че преди едва 100 години 100 хил. англичани можеха ефективно да управляват над 300 млн. индианци. Въпреки основателното негодувание през пост-колониалната ера, уважението на Глобалния юг към представянето на Запада беше истинско и трайно.

По-специално в следвоенния период повечето западни общества бяха стабилни и добре организирани, наслаждавайки се както на консенсусни демокрации, така и на устойчив икономически растеж. Техните лидери, дори когато не бяха вдъхновяващи, бяха разумни. Както мъдро предсказа американският дипломат Джордж Кенън, „духовната жизненост“ на Запада в крайна сметка ще победи Съветския съюз.

За съжаление, ако Кенън беше жив днес, трудно би открил подобна жизненост. Некомпетентността замени компетентността. Общества, които някога бяха добре подредени, станаха размирни и политически нестабилни - Брекзит и възходът на Доналд Тръмп и други популистки лидери са ясни признаци за това. Много западни интелектуалци го виждат, но се самоубеждават, че това са само временни, циклични предизвикателства.

Те обаче не са циклични, а структурни. Вижте например статистиката, която всеки европейски лидер трябва да помни: от 2010 г. до 2020 г. блокът на държавите от Югоизточна Азия (ASEAN), със своя брутен вътрешен продукт от 3 трлн. долара, е допринесъл повече за глобалния икономически растеж, отколкото ЕС с неговите 17 трлн. БВП.

Икономическата некомпетентност, която ще продължи, докато западните лидери не наложат на собственото си население горчивото лекарство, което отдавна дават на развиващите се икономики, сега е съчетана с геополитическа некомпетентност. Руската инвазия в Украйна беше незаконна и правилно бе осъдена. Въпреки това 85 процента от населението на света живее в страни, които не са наложили санкции на Русия. Това ли е руска изолация? Или обратното?

Вярно е, че по отношение на Украйна поне САЩ показват по-скоро геополитическа хитрост, отколкото некомпетентност, създавайки европейска зависимост от Вашингтон в момент, когато американците искат да съберат подкрепа за оказване на по-голям натиск върху Китай. Но САЩ може да открият, че тези геополитически дивиденти са временни. Изглежда все по-малко вероятно Русия да се срине под комбинирания западен натиск. Президентът на Украйна Володимир Зеленски може да се наложи да приеме болезнен компромис. И ако това е резултатът, не-западните страни ще попитат: „Какъв беше смисълът от всичко това?“

Огромните количества помощ, изпратени на Украйна, само потвърдиха нарастващото убеждение в Глобалния юг, че Западът всъщност не го е грижа за него. Показателно е, че руската инвазия се случи, докато бяха все още пресни спомените за пандемията, по време на която Глобалният юг видя излишък от западни ваксини, който не беше споделен с него.

Най-стряскащата от всички възможности за правителствата в този регион е Доналд Тръмп да се върне на власт. И ако стане така, това ще е един по-ядосан и по-неприятен Тръмп, който отново ще наруши споразуменията за климата, ще пренебрегне ООН и ще използва американската сила, за да тормози други страни.

Дори и с най-добрите достижения на социалната наука на свое разположение американската върхушка все още не може да разбере източниците на гнева, който кара толкова много американци да гласуват за Тръмп. Жестоко разделеното общество в САЩ не може повече да служи като маяк за останалия свят.

Всичко това означава, че в света се случва нещо дълбоко - един вид метафизично откъсване на Запада от останалата част.

Макар много хора в останалия свят да виждаха Запада като отговор на проблемите си, сега те осъзнават, че ще трябва да намерят своя собствен път. Но означава ли това, че пълното отделяне между Запада и останалия свят е неизбежно? Абсолютно не. Все пак живеем във взаимозависим свят, който е изправен пред много належащи глобални предизвикателства.

Трябва да си говорим. Но трябва да го правим като равни. Снизходителното отношение трябва да престане. Дойде време за диалог, основан на взаимно уважение между Запада и останалия свят, завършва Махбубани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 3 месеца
До: RoyBatty: Правят се на луди, да не изгубят тотално публиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
RoyBatty
преди 3 месеца
Много смислена статия! Има още много какво да се каже по темата - например за долара, петрола, ... но това е добро начало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
RoyBatty
преди 3 месеца
Индианци? .. да не сте превели с ChatGPT ?100 хил. англичани можеха ефективно да управляват над 300 млн. индианци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 6
valentino29
преди 3 месеца
Да добавя:самозабравил се и тотално не адекватен запад. : )изпростял ,също подхожда.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 6
valentino29
преди 3 месеца
" Западът и останалият свят е добре да си говорят като равни", да се чете:Светът ще даде урок на самоизолираният и изостанал запад. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още