IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на София поиска 23 млн. лв. безлихвен заем от държавния бюджет за инфраструктурни проекти

Столичната община ще погасява заема поетапно до края на 2024 г.

16:08 | 20.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в Столичния общински съвет (СОС) с искане за поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за успешното завършване на проектите за изграждането на ВиК канализацията и ремонтите в центъра на столицата, които се извършват с европейско финансиране, съобщиха от Столичната община.

Терзиев посочва, че не са налични необходимите средства за покриване на задълженията по изпълнените дейности, което поставя в риск приключването на проектите и крие опасност от загуба на европейско финансиране. 

Като решение на възникналата ситуация Терзиев предлага с доклад до СОС необходимите средства да бъдат осигурени чрез временен безлихвен заем в размер на 23 млн. лв. от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне временен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 млн. лв. 

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от оперативни програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“. 

Средствата са необходими на Столичната община, за да може да разплати до края на 2023 г. изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта. Първият е за изграждане на канализация в кварталите „Кръстова вада - изток“, „Драгалевци", „Суходол", „Овча купел“, „Обеля", кв. „Бенковски", „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне", гр. Нови Искър. 

Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централна градска част, които включват трамвайно трасе по ул. “Граф Игнатиев“, ул. “Солунска“, ул. “Цар Шишман“, ул. “Московска“, ул. “Г.С.Раковски“, ул. „Оборище“, участък от бул. „Цар Освободител“, ул. „19-ти февруари“, ул. „15-ти ноември“, площадите „Гарибалди“, „П. Р. Славейков“, „Патриарх Евтимий“ и около храм-паметника "Св. Александър Невски", както и градските градини „Кристал“, „Св. Кл.Охридски“, „Св. Седмочисленици“ и др. 

При неизпълнение на настоящия проект за канализация Столичната община ще загуби възможност да се възползва от 200 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в настоящия програмен период, посочва кметът Терзиев, цитиран от пресцентъра на Столичната община.

Преди дни СОС на свое заседание за пети пореден път не успя да си избере председател. Тогава Васил Терзиев предупреди, че се поставят на карта парите от европейските програми. Става въпрос за проблем с разплащането на 70 млн. лв. по инфраструктурни проекти, което ако не бъде направено, се рискуват около 40 млн. лв. загуба на безвъзмездно финансиране, плюс 200 млн.лв. от следващия цикъл, за които много бързо трябва да се действа. По сметките за тези проекти пари няма, информира Терзиев. Той каза, че ако не бъде избран председател, средствата могат да дойдат чрез постановление на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още