IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Териториалните планове напълно съответстват на договореното

По темата „Шенген“ премиерът заяви, че в момента се обсъждат ясни срокове за въздушните и морските граници

21:15 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Териториалните планове напълно съответстват на това, което правителството се е договорило със синдикатите от съответните региони за справедлив преход, изтъква българският премиер Николай Денков.

Според него, ако правителството не беше предало плановете навреме, България щеше да загуби средствата, както е загубила 100 млн. евро в края на миналата година, защото служебното правителство не е подало документите в срок.

"Ние успяхме да отпушим процеса, с който да влязат инвестиции в тези региони, хората да се чувстват по-спокойни, има огромен интерес от инвеститори и това е едно от най-хубавите неща, които успяхме да свършим за тези шест месеца", изтъква министър-председателят.

Преговорите за Шенген продължават, обясни Денков. В момента се обсъждат текстове, които да са взаимно приемливи както за Австрия, така и за България и Румъния.

"Това, което в момента обсъждаме, са ясни срокове за въздушните и морските граници. И там като че ли има съгласие. И, или механизъм, който да доведе до отмяна на сухопътните граници", посочва още премиерът.

По отношение на безопасността на корабоплаването в Червено море Денков заяви, че Българския в момента няма възможност да изпрати фрегата.

„Но това, което беше обсъждано на европейско ниво по време на Европейския съвет, беше, че е добре да се координират действията на различните държави членки на ниво ЕС, така че по-скоро говорим в случая за решение, което да изпрати, да командирова от един до три щабни офицери, които да участват в координацията на международните сили там", подчерта Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още