IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се включването на България към операцията за охрана в Червено море и Аденския залив

Имаме готовност за участие, заяви министър Тодор Тагарев, според когото България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион

13:28 | 27.12.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Обсъжда се присъединяването на България към операцията по гарантиране на сигурността на корабоплаването в Червено море и Аденския залив. Това каза пред журналисти в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион, заяви още той и добави, че макар да не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция.

Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия, добави Тодор Тагарев.

Имаме готовност за участие, заяви още министърът. Той посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници, които са на кораба, държан от бувнтовници хути.

Българските моряци са в добро състояние, увери Тагарев.

В Карлово министърът на отбраната участва във възпоменателна церемония по повод 20 години от атентата в Кербала.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток. В операцията ще се включат десет държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Българското министерство на външните работи съобщи на 21 декември 2023 г., че работи съвместно с партньори и държави, които имат техни граждани на борда на корабите „Галакси лийдър“ и „Руен“, за освобождаването на плавателните съдове и екипажите им.

Товарният кораб „Галакси лийдър“ с българи на борда бе пленен от йеменските бунтовници хути в Червено море в края на ноември.

Плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост – „Руен“, е бил взет на абордаж след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен, съобщи на 19 декември 2023 г. Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 27.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка А ти освен някакви вГ0ведAрск0-каубойски лизинги в празната kрaтун @, дали имаш и някакъв мозък, че да осъзнаеш българския интерес ТУК? Явно не.Скъсан презератив .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Ти освен някакви вГъ3рожденски лизунги в празната глава, дали имаш и някакъв мозък, че да осъзнаеш българския интерес там? Явно не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 4
wart
преди 5 месеца
За какво обсъждане става въпрос не разбрах когато Американският посол ще позвани и ще каже " Бихме и Вас да видим в съвместната операция в Червено море " нашите лицемери веднага ще го считат ,че е голяма чест за нас да участваме в съвместната операция и голямото доверие което е оказано на България е гордост за предателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 5 месеца
До: Alex Silver ... въ3рожденче , що да не идат наш'те да пострелят по разни пирати ?! пращаме една от фрегатите и готово . те са океански клас , имат достатъчно добро въоръжение . участвали са и преди в различни мисии на НАТО ... или забравяш , че сме в НАТО ?! догодина купуваме нови 155мм гаубици по НАТОвски стандарт за половин милиард и ще поръчаме поне една нова ПВО система ... :))) ... омиргайте ватa !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Alex Silver Каква работа имаме там ли бе, Пyypко? Да си чувал за отвлечени български кораби и моряци? А случайно да знаеш, че целия внос/износ към/от Азия ни минава оттам, тоест това са разходи за цялата ни икономика?? Ей, ама от празнолави копейки, тръгнали да пещят глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
vasp
преди 5 месеца
Трябва да похарчим някой лев ... това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 10
Alex Silver
преди 5 месеца
България била пострадала? Че я спипаха с 500 кила кокаин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 12
Alex Silver
преди 5 месеца
Каква работа имаме там, свързана с нашите национални интереси? Какво ще спечелим от такова участие? Ако утре R-доган ни побара, никой няма да ни помогне с нищо. Както стана с Гърция. Магаренко е на външна заплата и може да си иска всичко. Но ние освен да сме *** на "големите", нищо друго не ни идва на ум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още