IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателствата пред белгийското председателство на ЕС

Времето за постигане на напредък по много от досиетата преди европейските избори през юни изтича

17:31 | 02.01.24 г.
Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg
Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Право на ремонт заради климатичните промени

Име на законодателството: Директива за правото на ремонт

Защо има значение: За да постигне целта си за неутралност на климата до 2050 г., ЕС се нуждае от това компаниите да променят своите бизнес модели, да станат по-кръгови, да проектират продуктите си така, че да издържат по-дълго и да използват по-малко природни ресурси. Директивата за правото на поправка е ключова за осъществяването на тази промяна.

Законодателството има за цел да направи по-лесно и по-евтино за хората да поправят своите счупени смартфони, лаптопи, перални машини и други уреди.

Актуално състояние: Междуинституционалните преговори наскоро започнаха. Преговарящите се подготвят за разногласия.

Разломни линии в ЕС: Основното несъгласие между столиците на ЕС и ЕП е относно обхвата на директивата. Парламентът предложи да се разшири обхватът на правилата за правото на ремонт, за да се включат възможно най-много продукти. Държавите обаче не са съгласни с този подход и биха предпочели прилагането на това ново право само за продукти, обхванати от изискванията за поправка съгласно правилата на ЕС за екодизайн. Това е и първоначалното предложение на Комисията.

Вероятен напредък: ЕП и държавите от ЕС са решени да постигнат споразумение преди изборите през юни, като се има предвид, че досието е страхотен материал за кампанията. Законодателите искат да покажат, че ЕС постига конкретни победи за подобряване на ежедневния живот на хората.

Борба с мръсния въздух

Име на законодателството: Директива за качеството на атмосферния въздух

Защо има значение: Въпреки че нивата на замърсяване на въздуха спадат в целия континент през последните години, мръсният въздух все още е основният екологичен рисков фактор за човешкото здраве в Европа. Той причинява над 300 хил. преждевременни смъртни случаи всяка година, според Европейската агенция по околна среда. Поради това Брюксел предложи затягане на насоките за качество на въздуха до 2030 г. с широка визия за привеждането им в съответствие до 2050 г. с последните препоръки на Световната здравна организация.

Актуално състояние: Междуинституционалните преговори започнаха през ноември, след като ЕП и страните членки се споразумяха за позициите си по досието. От белгийското председателство ще зависи да преодолее тежките разногласия.

Разломни линии в ЕС: Основният въпрос е дали – и колко бързо – да се приведат в съответствие насоките на ЕС с тези на Световната здравна организация. Страните членки подкрепят решението на Комисията да затегне насоките на ЕС за качеството на въздуха до 2030 г., без да ги приведе в съответствие с последните препоръки на Организацията, и предлагат страните да поискат удължаване на крайния срок за съответствие с до 10 години при определени обстоятелства

Законодателите на ЕС обаче настояват за пълно привеждане в съответствие до 2035 г.

Вероятен напредък: Белгия има да преодолява някои големи различия, ако иска да приключи досието.

Борба с онлайн малтретирането на деца

Наименование на законодателството: Регламент за предотвратяване и борба със сексуалното малтретиране на деца

Защо има значение: Европейската комисия през 2022 г. предложи нов закон, който да принуди технологичните компании да защитават по-добре децата и тийнейджърите от потенциални сексуални престъпници онлайн. Проектозаконът също така ще изисква от компании като WhatsApp и Google да използват инструменти за изкуствен интелект, за да сканират съобщенията на хората, за да намират, премахват и докладват незаконни изображения и разговори между непълнолетни и потенциални нарушители. В момента компаниите могат да правят същото доброволно.

Актуално състояние: Времето на законодателите на ЕС изтича, за да финализират проектозакона преди изборите за ЕС. През ноември Парламентът постигна съгласие по своята позиция, която значително пренаписа предложението на Комисията.

Законодателите на ЕС ще настояват за гаранции, че AI технологията може да наблюдава само материали, споделени от заподозрени педофили за ограничен период от време. Правителствата на ЕС и Съвета все още не са постигнали сделка. Страни като Германия, Австрия и Полша се въздържат заради опасения за поверителността.

Разломни линии в ЕС: Страховете за неприкосновеността на личния живот и киберсигурността относно широко разпространеното наблюдение на съобщения чрез софтуер с изкуствен интелект надвиснаха над предложените мерки. Групите за защита на децата и правоприлагащите органи обаче настояват, че технологичните компании трябва да направят повече, за да помогнат в борбата с подобни престъпления.

Вероятен напредък: Прозорецът за постигане на окончателна сделка по спорното предложение се затваря и все още има много пречки.

Уреждане на работния статут на велосипедните куриери

Име на законодателството: Директивата за работа на платформи

Защо това има значение: ЕС се опита да уреди веднъж завинаги работния статут на така наречените неформални служители, каквито са доставчиците и различните куриери. Дали са независими изпълнители (както повечето от тях се водят, че са в момента), или служители (което ще им даде повече правомощия)? Това е дилема, която може да има последици за милиони хора. Засега законодателите на ЕС изпитват трудности да разплетат този гордиев възел.

Актуално състояние: Изминаха почти две години, откакто Комисията представи първоначалното си предложение, в опит да овладее правната несигурност в целия ЕС. Страните членки отделиха време за намиране на позиция, като стигнаха до нея едва през юни. Това беше толкова тежък процес, че страната, която е председател на Съвета - и тази, която трябва да преговаря със законодателите на ЕС, няма голяма свобода за постигане на сделка. Белгийците са известни като ветерани в постигането на компромиси и имат известен шанс да затворят досието.

Разломни линии в ЕС: Законодателите и страните членки поеха по различни пътища, като първите свалиха летвата за критериите за прекласифициране на работещите неформални служители, а вторите я вдигнаха. И двете страни имат различни притеснения: водещият депутат от социалистите и демократите Елизабета Гуалмини се фокусира върху борбата с така наречената фалшива самостоятелна заетост, докато страните от ЕС искат да видят работещ законопроект.

Вероятен напредък: Трудно е да се предвиди докъде ще стигне Белгия, но може пък да успее да постигне дипломатическо чудо.

Последна актуализация: 17:31 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още