IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,3 млн. лв. са дарили физически лица на партиите за местния вот

Сметната палата е започнала два одита на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с изборите

12:08 | 03.01.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общо 2 304 770 лв. са дарили физически лица на партиите, участвали в местните избори през есента на 2023 г. Това става ясно от информация на Сметната палата за отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.

Общият брой на направените дарения от физически лица е 1154. Непаричните са на стойност близо 44 хил. лв.

Предоставените средства от кандидати и членове на инициативни комитети са общо 1864. Общият размер на предоставените парични средства е над 2 088 632 лв., а непаричните са на стойност 486 102 лв.

Отчетите си са подали в законовия срок 634 участници в изборите, след срока това са направили 6 участници, а 8 участници не са подали изобщо отчетите си. Всички данни са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс.

В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и информацията, която са предоставили доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламни агенции, както и агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, за предоставените от тях услуги на участниците в изборите.

Сметната палата е започнала два одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.  в случаите, когато са над 1000 лв., се посочва още в съобщението. В единия одит ще се проверяват участниците в изборите – партии и коалиции от партии, а при другия – местни коалиции и инициативни комитети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още