IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановиха 45 млн. лв. на ДКК за нереализирания правителствен комплекс

Държавата ще погаси частично кредита си към ББР

16:27 | 04.01.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Четиридесет и пет милиона лева вече са възстановени по сметката на "Държавната консолидационна компания" (ДКК) от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс. Това съобщават от Министерство на икономиката и индустрията.

„С връщането на тази сума (45 млн. лв.), както и с други възстановени средства, ДКК ще погаси поне 90 млн. лв. от задълженията си към Българската банка за развитие (ББР), с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените публични предприятия, сред които "Ел Би Булгарикум" ЕАД, "Кинтекс" ЕАД, "Нити" ЕАД и други. Така ще гарантираме бъдещото развитие на дружествата, както и работните места на заетите в тях 5500 души“, коментира министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

В периода 2016-2022 година ДКК усвоява кредитни средства от ББР за над 152 млн. лв., като към момента са платени над 22 млн. лв. лихви по тях. „С погасяване на задължението, което има към ББР, държавата и данъкоплатците ще спрат да плащат лихви за тези задължения“, посочи министър Богданов.

Припомняме, че правителството на Стефан Янев спря всички действия и процедури, свързани с изграждането на нов правителствен комплекс на територията на „София тех парк“ АД от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД (ДКК) през лятото на 2021 г. Беше разкрита и схемата, по която е било планирано строителство на правителствена сграда в "София Тех Парк" от 90 хил. кв. метра за 190 млн. лева. 

По думите на Богданов бъдещето на държавните предприятия и тяхното ефективно и прозрачно управление е един от основните приоритети на министерството. Продължават и всички необходими действия за защита на държавния интерес и за възстановяването на финансовите щети, генерирани в предишни години. В тях, освен нереализирания правителствен комплекс, се включват загубите за ремонтите и реконструкциите на язовирите, касаещи неправомерно разходвани средства от страна на “Монтажи” ЕАД, както и рамковият договор за придобиване на вземания и дялови участия между ДКК и търговско дружество „Кемира“. 

През лятото на миналата година министър Богданов смени борда на директорите на „Държавната консолидационна компания" (ДКК) с мандат да реши проблемите в дружеството.

През 2018 г. правителството на ГЕРБ отпусна на ДКК 500 млн. лева за ремонти на над 400 опасни държавни и общински язовира, определени в списък, одобрен от тогавашния кабинет.

ДКК, която беше създадена по времето на първия кабинет на Бойко Борисов от тогавашния финансов министър Симеон Дянков, възложи ремонтите на държавното дружество „Монтажи“ без търгове, тъй като държавният мастодонт не е възложител на обществени поръчки. „Монтажи“ превъзложи работата на частни фирми, защото не разполага нито с техника, нито с персонал, за да осъществи ремонтите.

Когато на власт дойде служебното правителство на Стефан Янев, настоящият премиер и тогавашен служебен икономически министър Кирил Петков започна проверки за ремонтите. Беше установено, че са изхарчени милиони за язовири, които са всъщност източени. Ремонтни дейности по язовири са се осъществявали и без подготвени проекти и издадени строителни документи.

ДКК обяви по-късно, че са разплатени приключилите ремонти на 10 язовира. Приключили са ремонтите на още 18 язовира, за които тече процес по окомплектоване на документи, както и текат дейности по още 99 язовира. Към средата на 2021 г. ДКК е възложила ремонт и реконструкция на общо 267 язовира от 400-те, включени в списъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още