IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разчита все повече на съюзниците си, Крим е под масирана атака с дронове

Москва търси балистични ракети, защото те са най-ефективни, казват военни анализатори

07:58 | 05.01.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия все повече разчита на подкрепа на своите съюзници във войната в Украйна, сочат декласифицирани документи, цитирани от Bloomberg. Данните сочат, че в атаки на 30 декември и 2 януари над Украйна са използвани балистични ракети, произведени в Северна Корея, потвърди говорителят на Белия дом Джон Кърби, който е координатор по националната сигурност в президентската администрация. Според него ракетите са с далекобойност от около 1000 км.

Вашингтон смята да повдигне темата в Съвета за сигурност на ООН, тъй като търговията с оръжие от Северна Корея противоречи на  редица резолюции и одобрени от институцията санкции. Заседанието е насрочено за 10 януари.  Ще бъдат наложени и санкции за сключените сделки, допълни още Кърби. Опасенията на САЩ са какво получават съюзниците на Русия в замяна на ракетите и дроновете.

Москва води преговори за покупката на балистични ракети от Иран, но досега не е получила подобни доставки, сочат данните на Белия дом.

Русия обаче използва основно ирански дронове във въздушните си атаки срещу Украйна в последните месеци. В страната се изгражда и завод за производството на ирански дронове.

Според анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) Москва търси балистични ракети, тъй като те се оказват едни от най-ефективните във въздушните удари досега. Това обаче зависи и от вида на системите за противовъздушна отбрана (ПВО), които се използват - при атаката над Киев например бяха свалени ракети "Искандер - М", както и С-300 и С-400, допълват от института. В средата на декември защитата на столицата унищожи залп от балистични ракети.

Масирана атака с дронове над Крим

В сутрешните часове на 5 януари е отбита масирана атака срещу Крим, съобщава руското Министерство на отбраната в своя канал в Telegram. Институцията твърди, че са свалени 36 дрона и не уточнява подробности за щети и жертви. Според публикации в социалните мрежи взривове са чути в Севастопол, Новофедоровка, Евпатория и Саки. Това е втора вълна на атаки през изминалото денонощие срещу окупирания от 2014 година полуостров.

Въоръжените сили на Украйна съобщиха по-рано на 4 януари за унищожен военен команден пункт край Севастопол. Публикации в социалните мрежи показаха и поражения по радиолокационна система в Евпатория. Руските военни потвърждават за атаката, съобщавайки за унищожени 10 ракети над Крим, но отново без да дават повече подробности.

Назначеният от Москва губернатор на Севастопол Михаил Развожаев разказа за атаки с дронове и паднали отломки в различни части на града. Той посочва, че системите за противовъздушна отбрана отбиват "голямо количество разнообразни въздушни цели" и това е най-мащабната атака над града в последно време. Населено място край Севастопол е евакуирано заради невзривена част от ракета, допълва той.

За часове движението по Кримския мост беше преустановено от съображения за сигурност.

Назначеният от Москва ръководител на Република Крим Сергей Аксьонов обаче не коментира ситуацията в района от последните часове.

Отделно Министерството на отбраната на Русия съобщава още за прихванати 10 ракети "Олха" над Белгородска област през изминалото денонощие, както и 37 дрона над окупираните Луганска, Донецка, Хепсонска и Запорожка област.

В интервю за The Economist, дадено в последните дни на 2023 година, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че целите на украинските военни ще са свързани с Крим през 2024 г. От юли 2023 г. полуостровът беше атакуван на няколко пъти с дронове, включително и морски, както и с ракети Storm Shadow, които принудиха руския Черноморски флот да се оттегли и да позиционира корабите в пристанището в Новоросийск.

"Кинжал" се оказа разочарование за Русия

През 2018 г. руският президент Владимир Путин определи ракетите "Кинжал" като едно от шестте непобедими руски оръжия. Оказа се обаче, че всяка система Patriot може да унищожи свръхзвуковата ракета, пише в анализ британският The Telegraph. Изданието отчита, че самолетите МиГ31, които са носители на ракетите, са защитени, тъй като ги изстрелват от повече от 1200 км от територията на Украйна, но това не се отнася до самите ракети "Кинжал".

На 2 януари по време на един от най-масовите обстрели над столицата Киев бяха унищожени 10 ракети "Кинжал".

Авдиевка остава най-горещата точка на фронтовата линия

Интензивността на бойните действия остава по-ниска спрямо средата на декември, става ясно от сводката на Генералния щаб на ВСУ за 680-я ден от началото на пълномащабната война. През миналото денонощие е имало 59 директни бойни сблъсъка, а под обстрел са повече от 100 населени места в близост до фронтовата линия.

Най-горещо е направлението към Авдиевка, където са отбити 32 атаки край Новобахмутивка, Степово  и Первомайско. Геолокализирани данни показват, че руските сили имат известно предимство около сметището на града, но засега са далеч от целта да го обградят. Украинските военни продължават да държат позиции и в Маринка, съобщавайки за отблъснати 7 атаки в района.

Позиционната война край Бахмут продължава, като ВСУ информират за четири отблъснати атаки, а влошаване на времето намали интензивността на бойните действия около Купянск, като са отбити 4 атаки край Синковка и Петропавловка.

Няма данни за промяна на фронтовата линия по левия бряг на Днепър. Руски военен кореспондент съобщава, че украинците използват голямо количество дронове към Кринки, Олешки и Каховка, както и че електронните оръжия срещу дронове се справят с руските. От ВСУ съобщават за 6 неуспешни атаки на руснаците в региона, както и за продължаващи действия на украинските военни да разширят присъствието си в района.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 8
Импeраторът
преди 4 месеца
До: sssaaa колкото плениха 30 к в Бахмут, толкова и тук :-) бай дъ уей, наскоро, украинеца Владо беше край Авдийка и раздаваше медали, а рашиста Владо през това време си стоеше в бункера на топло :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 19
sssaaa
преди 4 месеца
Като се пооправи времето дали няма да станем свидетели на най-голямото предаване на военни до този момент в конфлита. Обръча около Авдиевка се затяга бавно, но сигурно. В момента в и около населеното място има над 30к Укронацистчета. Който се светне на време като Ушшанннката например ще дезертира и предаде племето си преди другите. Как са складовоте с техника и барут около Kropivnitsky? Горят ли? Как върви мобилизацията на Стиденти и Жени? Сскъсссанатаа Ушшаннннка ще се връща ли в Родината си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 11
Tikva007
преди 4 месеца
*Русия все повече разчита на подкрепа на своите съюзници във войната в Украйна* - или както обича да казва един познат от бившите борчески среди: *За какво са ни приятелите, ако не ги използваме?*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още