IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия пробва нова тактика с ракетите С-400 към Киев

Все още има вероятност САЩ все пак да одобрят помощ за Украйна до края на 2023 г.

07:33 | 14.12.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В ранните часове на 13 декември Русия е извършила обстрел над Киев с рекорден брой балистични ракети от началото на войната - 10, като системите за противовъздушна отбрана (ПВО) са свалили всички. Използвани са ракети от типа 48Н6 за комплекса С-400 и "Искандер", съобщиха от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

По време на брифинг в Норвегия украинският президент Володимир Зеленски обясни, че това са ракети с много ниска точност и приравни ударите с тероризъм. Военни експерти, цитирани от агенция Униан, уточняват, че 48Н6 е ракета с радиолокационно насочване, но връзката се губи при използването им за далечна дистанция (над 250 км), или по-голяма височина на полета (над 1000 м).

Това означава, че ракетата може да се използва най-общо казано за поразяване на градовете в цялост, отколкото за някакви конкретни цели в тях.

Според бившия ръководител на украинското външно разузнаване Миколай Маломуж вчерашната атака показва поредна смяна на тактиката на Русия по отношение на обстрела на столицата, след като се видя, че дронове и крилати ракети нямат успех. Украинските противовъздушни системи ги фиксират рано, определят траекторията им и успяват да ги неутрализират - някои даже далеч от границите на населеното място. Свалянето на балистична ракета е много по-трудно - за това системите за ПВО имат само броени секунди, допълни той. При това положение унищожаването им става в рамките на града и, както се случи и в Киев на 13 декември, падащи отломки могат да нанесат сериозни щети.

От ВВС съобщават за масирана атака с 42 дрона в южните части на Украйна в нощта срещу 14 декември, изстреляни на три вълни от три посоки.Свалени са 41 дрона - основно в Одеска област.

Републиканци в САЩ с призив към колегите си да не се провалят в теста на историята

Сред републиканците в САЩ циркулира декларация, която ги призовава да не се провалят в теста на историята, пише Bloomberg. Автори са трима конгресмени от средите на партията, които разпространиха документа след визитата на президента Володимир Зеленски във Вашингтон. В нея се описват грешките на Джо Байдън спрямо Украйна - на първо място, че въобще е допуснал руският президент Владимир Путин да започне тази война, а колебанието му да достави оръжия през 2022 г. е попречило на Украйна да вземе превес.

Bloomberg отбелязва още, че надеждите САЩ да одобрят помощ за Киев до края на годината все още не са изгубени. Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас е преговарял със сенаторите в Конгреса за промяна в миграционната политика на страната. Предложението му в момента се анализира от републиканците, макар и предварително да се чуват мнения сред по-консервативните среди, че то не е достатъчно.

Републиканската партия обвърза помощта за Украйна и Израел с укрепване на границите на САЩ и промяна в политиката по миграцията, което беше нежелано от президента Байдън. По време на брифинг след срещата си със Зеленски обаче той призна, че промяна е нужна и правителството ще търси компромис с Конгреса по темата.

В брифинг в Белия дом съветникът по национална сигурност Джон Кърби коментира, че тече много интензивна работа, част от която е "скрита за медиите", вкючително и от страна на президента.

 Шарл Мишел очаква трудни разговори на Европейския съвет във важен политически момент за ЕС

Трудни разговори във важен за ЕС политически момент очаква председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на срещата на европейските лидери днес (14 декември). На заседанието се очакват решения за старт на преговорите за членство с Украйна, актуализацията на Многогодишната финансова рамка (бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027 година) и т.н.

"Работя ден и нощ за позитивно решение", коментира Мишел на въпрос за преодоляване на съпротивата на Унгария по повод Украйна в дневния ред на Европейския съвет. "Дневният ред е от съществено значение за бъдещето на европейския проект и трябва да останем единни", допълни председателят на Европейския съвет.

Преди ден ЕС официално разблокира около 1/3 от средствата от европейските фондове за Будапеща, или малко над 10 млрд. евро.

Има сигнали, че на срещата в Брюксел може да присъства лично и украинският президент Володимр Зеленски. През уикенда той присъства на инагурацията на аржентинския президент Харивер Милей, а след това беше на изненадваща работна визита в САЩ. Преди ден той участва в срещата на "Севера" - Швеция, Финландия, Дания, Норвегия и Исландия, които потвърдиха своя ангажимент към страната и направиха заявления за нови пакети с военна помощ за зимните месеци, включително и системи за въздушна отбрана, танкове, дронове и зимно оборудване. Отделно и Германия предаде втора система Patriot на Украйна, която ще бъде оперативна до края на 2023 г.

От началото на пълномащабната война петте северни държави са предоставили помощ за Украйна в размер на 11 млрд. долара. Дания е част от т.нар. "самолетна коалиция" и заедно с Нидерландия ще предостави самолети F-16 на Киев. Лидерите им коментираха, че моментът сега е критичен и за Украйна, и за Европа.

Новите руски кораби - системи за ПВО

Русия използва последните си кораби-ракетоносители като системи за противовъздушна отбрана, отбелязват от Военноморските сили на Украйна. В последните месеци страната пусна на вода три нови кораба, от които два - "Циклон" и "Амур", които охраняват пристанищата съответно в Севастопол и Новоросийск.

Третият кораб  - "Асколд", беше поразен при атака с дронове на корабостроителния завод "Залив" в Керч в началото на ноември.

В момента Русия попълва нуждите на Черноморския флот със строителство на кораби в Татарстан.

За четвърти пореден ден Авдиевка е центърът на бойните действия в Украйна

За почти 60 отблъснати атаки към Авдиевка и околностите, съобщава Генералният щаб на ВСУ в сводката си за 658-я ден от началото на войната. За четвърти пореден ден това е най-горещата точка на бойните действия в страната. Тежки сблъсъци има и край Маринка, за която се появиха съобщения, че е под руски контрол. Информацията обаче не се потвърждава нито от ВСУ, нито от руското Министерство на отбраната. От ВСУ съобщават за отбити 20 атаки край населеното място, което е под обстрел от 2014 г. и вече е напълно разрушено.

Зимата в Украйна не спира войната, а дори напротив - интензивността на битките се  увеличава от началото на седмицата. През изминалото денонощие от ВСУ съобщават за 120 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са повече от 100 населени места в прифронтовите зони.

Като цяло руските сили са в настъпление и геолокализирани данни показват напредък в няколко направления, включително около Бахмут (на север от Клищиевка) и Купянск, където има отбити повече от 20 атаки към Синкивка и Петропавливка.

Лошото време затруднява операциите на левия бряг на Днепър, но украинците се задържат на позициите си. Заради мъглата, предизвикана от температурните колебания, нито руснаците, нито украинците могат да използват ефективно дронове и артилерия. В началото на седмицата украинците се възползваха от подобна ситуация - силният вятър попречи на руските разузнавателни дронове да обходят района и украинците превзеха стратегически хълм край Хорловка.

В Луганска област има снежна буря, но падащите температури ще замразят земята и това ще помогне за по-лесно придвижване, посочват руски военни кореспонденти.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени девет дрона над Калужка и Московска област. Кметът на Москва Сергей Собянин съобщава, че един от дроновете е свален над градския район Наро-Фоминск, но няма пострадали и щети от падналите отломки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Nuclear man
преди 4 месеца
Педеруziя вече духа супата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka айде по-галено прeзeрвaтив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: Скъсана_Ушанка Скъсан си бил, скъсан си и сега, скъсан и ще си останеш - произлязъл от скъсан ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
sssaaa
преди 4 месеца
Злодеят ли злодеят ли нацистчетата. Темпорот 1 напред 4 назад вече става 1 напред 6 назад. Как е контра-атаката в Степове, Лиман, Маринка, Вербове и Роботне? Бягат ли Леопардите, бягат ли? Как върви набирането на нови военни от нацистката машина за месомелачката? Защо със сила се мобилизрат. Такава е Евроатлантическата Демокраиция. Вижда се даже и в Газа тази демокрация. Бомби върху цивилни, болници и училища и няма рекация на Демократите! Жалки нацисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Ооо, сдобил съм се с имитатор :)) Браво, отлична оценка, че здраво дупча изот3ад pycoфилиcтичната yyтaйкa! Имитаторче, гледам си сложил високи К, явно си ползвало латиница :) нищо, гърччи се, удоволствие е да гледам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: zelka007 от 6 пост. Чета и не мога да повярвам, как точно си описал в същност вашата безумна групичка от кухи, зелени, скъсани, .лимонени, баубау, юристки Грантаджии /може би на щат в тази медия?/. Само Евлогито нещо от време на време се цепи от колектива ви. Дгд и фak оф .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 4 месеца
До: Lemon's ... тва същество ss-овеца , е медицински екземпляр , пазен за демонстрация , че живот с една 10 от нормален човешки мозък е възможен все пак ... това е абсолютната нула на интелекта . от там започват замерванията , например колко протовещество има в чехълчетата и как им помага да си намират храна и отделят ... първа версия на chatGP има повече възможности ... :))) ... този е обременен допълнително и с различни девиации , които споделя ежедневно ... тотал щета като същество !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 4 месеца
До: khao ... факт ... тва там са промити мозъци , огладени до съвършенство ... като севернокорейска билярдна топка ... :))) ... те живет в техният приказен свят , дето са център на галактиката и пазител на мирЪт ... последната бариера пред Ада ... !! ... я меката китка започна да ни зарежда с отрицателна енергия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 22
khao
преди 4 месеца
До: zelka007 вече две години ще станат и още не мога да повярвам кво овчо племе са руснаците. скоро ще станат 350 хил живота на вятъра... за мечтата на един психопат, за нищо! Имах по високо мнение за тях, а те са родени, закърмени и обучени да бъдат роби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 22
Lemon's
преди 4 месеца
До: sssaaaДо SS-овеца руски: Отивай бързо на психиатър при теб е вече спешно!Ако този тоталитарен и унизителен за нацията паметник го наричаш културнонаследство то нещата при теб са необратими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още