IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Ще сезирам КС за посегателство върху Конституцията

Премиерът Денков коментира, че промените в основния закон са очаквани от години

12:47 | 06.01.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Антон Станков/БГНЕС
Снимка: Антон Станков/БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че първото нещо, което ще направи през новата година, е да сезира Конституционния съд за „бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство срещу българската Конституция“, предава БТА.

Коментарът той направи пред журналисти след водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

„Ще го направя още в понеделник и тогава ще се запознаете подробно с моите мотиви, защото те са наистина доста обемисти“, посочи той.

От своя страна, премиерът Николай Денков коментира, че промените в основния закон за готвени и очаквани с години и "няма нищо лошо в това да се сезира Конституционният съд", предаде БГНЕС.

По думите на президента обаче страната започва новата година със смесени чувства и половинчати решения – „полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление“.

Денков твърди, че "имаме пълен Шенген", защото това гласи решението на Европейската комисия, пише още БГНЕС. 

"Това, което остава, е да се подсигури дата, по която да влезем и за сухопътните граници. Ако някой се съмнява, да погледне съобщението на председателя на ЕК", подчерта още премиерът. "Няма нищо скрито покрито, няма никакви бройки с мигранти. Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо правителство. Ако някой иска да атакува Конституцията, нека да погледне, че това е редовно правителство, подкрепено от парламент, в пълно съответствие с Конституцията. Всичко друго са само внушения, за да бъдат плашени хората, че се случва нещо лошо".

Според Радев когато "политическият разгул и търговията с националния суверенитет" започнат да се приемат за норма, цената е националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани.

Цената на апатията е нашето бъдеще, подчерта държавният глава. Според него 2024 г. ще бъде година на избори, но не само за Европейски парламент, а и за избори между войната и мира, между националното самоунижение и достойното ни европейско бъдеще, между примирението и действията.

Ще ни трябват много вяра в собствените ни сили и бъдещето на България, воля за решителни действия, единение на усилията и възстановяване на справедливостта, за да можем да се развиваме като достойна европейска демокрация, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 06.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
dnp_m
преди 3 месеца
2024 според чорапа полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление.Реално 2023 започна безшенген, с много полуизъм, без бюджет, без реформи, пълно управление на чорапа.По думите на чорапа наречен президент има голям напредък от 0 до 1/2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 13
sssaaa
преди 3 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Връщай се в Родината ти, вече мобилизират Жени за военна служба официално. Недей хули Президента ни. Дезертьор сккапан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Празноглавия зелен чоран Рундю Рублата жално квиичи, че щял да се оплаче...безценно! Айде да му свършва мандата на това москалско меекере и да не го виждам повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
earth1225
преди 3 месеца
Яд го е, та две не вижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 18
aldy
преди 3 месеца
Ще сезираш баба ми. Нали ти ги докара тия щарлатанни? Сега защо хленчиш? Синергетика с американското правителство? И кво? Ние ще даваме акъл на американците? Ахъм, ще стане. Ама няма да е скоро. До тогава ще сме си американска колония с губернатор на козяк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 16
evlogi
преди 3 месеца
Голяма му е мъка на гро,зн.ика,че го орязоха и няма да може да прави толкова зулуми .А това пък би разочаровало основния му работодател край Спаската башня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още