IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по конституционни въпроси прие на второ четене промените в основния закон

Текстът определя между кои лица държавният глава ще може да избира служебен министър-председател

13:12 | 17.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ралица Белчева/БГНЕС
Снимка: Ралица Белчева/БГНЕС

Президентът ще може да избира служебен министър-председател измежду председателя на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата, обмудсмана или негов заместник. Това решение взеха депутатите, гласувайки на второ четене текстове от законопроекта за изменени и допълнение на Конституцията, съобщава БТА.

Комисията по конституционни въпроси продължи започналото вчера заседание, като текстът днес беше гласуван с 6 гласа „за“, 3 „против“ и нито един „въздържал се“.

На второ четене бяха приети и промени, засягащи не само служебното правителство, но и  Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Това се случи с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-БД и ДПС, които бяха и вносители на проекта за шестата поправка в основния закон, пише БНР.

На вчерашното заседание министър Атанас Славов изтъка, че има писмо от страна на Върховния касационен съд (ВКС), с което се настоява председателят на съда да бъде изключен от кръга лица за служебен премиер.

Преди началото на заседанието Надежда Йорданова („Продължаваме промяната - Демократична България“) обясни, че консенсусът се оформя около внесения текст между първо и второ четене, така че ще бъде подложено на гласуване това, което е предложено, пише БТА.

„Относно председателя на ВКС и председателя и заместник-председателя Сметната палата – към настоящия момент няма решение те да бъдат изключени от списъка", заяви Йорданова и добави, че още в самото начало на конституционния дебат са заявили, че използват гръцкия пример за това решение, тъй като то по-скоро засилва обстоятелството, че служебният кабинет не трябва да бъде партийно обвързан и няма политически мандат. 

Сред новите решения попадна и това, че избори за ново Народно събрание се провеждат не по-късно от месец след изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание. Полагането на клетвата на новоизбраните народни представители слага край на пълномощията на предишното НС.

На вчерашното заседание бяха приети част от текстовете, засягащи съдебната власт, като беше допуснато двойно гражданство за депутати и министри. Освен това регулаторите ще могат да се избират с мнозинство от две трети.

С приетите преходни и заключителни разпоредби депутати записаха 6 месеца за приемане на съответстващите на промените закони, още 3 месеца за избор на новите съдийски и прокурорски съвети, а това дава и още три месеца на Борислав Сарафов да управлява държавното обвинение като временно изпълняващ длъжността, допълва БНР.

Очаква се конституционните промени да бъдат обсъдени на второ четене във вторник. Трябва да минат и през трето, а седмица по-късно и да бъдат обнародвани. Веднага след това по заявката на Златан Златанов от "Възраждане" отиват в Конституционния съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 17.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още