IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сложната геополитическа обстановка предопределя тазгодишния форум в Давос

Американският държавен секретар Блинкен, френският президент Макрон и лидери от Близкия изток се очаква да присъстват на Световния икономически форум

13:20 | 10.01.24 г.
Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Американският държавен секретар Антъни Блинкен, френският президент Еманюел Макрон и ключови лидери от Близкия изток се очаква да присъстват на Световния икономически форум (WEF) следващата седмица, поставяйки разговорите за прекратяване на войните в Газа и Украйна на първо място в програмата на глобалния елит, пише Ройтерс.

Световният икономически форум се събира за 54-и път в швейцарския ски курорт Давос на фона на най-сложната геополитическа обстановка досега, заяви президентът му Борге Бренде във вторник.

Предизвикателната световна икономическа картина с променящи се лихвени политики и растящ дълг също ще е сред темите за присъстващите централни банкери, финансисти и бизнес лидери.

Ключова сесия при закрити врата, посветена на темата, ще бъде ръководена от главните изпълнителни директори на базираната във Великобритания банка Barclays и канадската животозастрахователна компания Manulife Financial Corp, показва копие от дневния ред, получено от Ройтерс.

Бренде заяви, че голяма част от фокуса тази година ще бъдат дипломатически преговори на високо ниво за войните в Близкия изток, Украйна и Африка.

„Ще се погрижим да съберем правилните хора..., за да видим как можем да намерим решение на този много предизвикателен свят“, добави той.

Блинкен и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан ще присъстват, казаха организаторите, което ги прави най-високопоставените членове на администрацията на президента Джо Байдън в Давос.

Представител на Белия дом каза, че се очаква Съливан да изнесе реч и че съпругът на вицепрезидента Камала Харис Дъг Емхоф също ще присъства. Държавният департамент не е отговорил веднага на искане за коментар.

Блинкен и Съливан ще се присъединят към ключовите заинтересовани страни в конфликта в Газа, включително лидерите на Катар и Обединените арабски емирства, които се проявиха като силни посредници в Близкия изток, и президента на Израел Исак Херцог в Давос.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и повече от 40 външни министри също ще присъстват на форума, обявиха организаторите.

Очаква се Макрон да изнесе реч за ролята на Франция в бъдещето на Европа, а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също ще направи изказване пред форума, съобщиха организаторите. Елисейският дворец не е коментирал веднага.

Войната в Украйна доминира на последните две срещи на WEF и макар че се очаква президентът Володимир Зеленски отново да изнесе реч, не е ясно дали ще присъстват руски официални лица.

Китай, ключов съюзник на руския президент Владимир Путин, ще изпрати премиера Ли Цян, който ще е най-високопоставеният китайски служител, откакто президентът Си Дзинпин присъства през 2017 г.

Организаторите на WEF подчертават и присъствието на ключови лидери от Глобалния юг. Необвързаната група от азиатско-африкански и латиноамерикански страни до голяма степен остана встрани от войната в Украйна, след като първоначално осъди Москва.

Геополитическите рискове се увеличиха по целия свят през последните години, с войната на Русия в Украйна и войната на Израел с бойците на „Хамас“, както и действията на хутите срещу корабите в Червено море. Междувременно Китай увеличава военния натиск, за да отстоява претенциите си за суверенитет над Тайван.

„За съжаление, това, което ни показаха последните няколко години с пандемията, войната в Украйна и няколко други кризи по света, е, че не бяхме толкова издръжливи“, казва Боб Стърнфелс, глобален управляващ партньор в McKinsey & Company, имайки предвид глобалното сътрудничество на брифинг преди Давос.

„Без издръжливост можем да имаме истински неуспехи“, добавя той.

Сложна среда

Сложната икономическа среда, включително политиките на централните банки и нарастващият дълг, също ще доминира в дневния ред, каза управляващият директор на WEF Джеръми Юргенс.

„Очакваме ръст [на икономиката] от 2,9% тази година и поне световната икономика расте, но може да се справя и по-добре“, коментира той.

Според Юргенс двата региона, които се открояват със засилено участие тази година, са Латинска Америка и Азия, отразявайки "по-широки промени в световната икономика".

Очаква се да присъства и новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей.

Представител на WEF каза, че на форума се очакват 530 банкови, застрахователни, инвестиционни и други финансови ръководители.

Ключово събитие е закритата среща на управителите на финансовите услуги на 17 януари, на която ще присъстват повече от 100 председатели и изпълнителни директори от банковия, пазарния, застрахователния сектори и управлението на активи.

Главният изпълнителен директор на Barclays С. С. Венкатакришнан и главният изпълнителен директор на Manulife Рой Гори ще бъдат съпредседатели на срещата, която ще се фокусира върху управлението на риска на фона на геополитическо напрежение, макроикономическа несигурност и технологичен срив.

Организаторите на WEF не коментираха срещата на управителите.

Давос се случва в момент, в който компаниите са изправени пред посредствен глобален растеж, докато в същото време икономиките се борят с високи лихви, политически риск и последиците от пандемията.

„Предвид въпроси като продължаващото геополитическо напрежение, спешната необходимост от справяне с климатичните промени, икономическите опасения и бързия технологичен напредък, влияещ върху политиките и решенията в заседателните зали, тази среща на върха ще бъде ключова“, казва глобалният председател на Deloitte Анна Маркс в коментари по имейл.

За някои 2024 г. показва връщане към дългосрочния фокус.

Карън Харис, управляващ директор на Macro Trends Group в Bain & Company, казва, че последните годишни срещи на WEF са били оформени от пандемията, като 2021 г. е виртуална, а тази през 2022 г. е отложена.

„На форума през 2023 г. все още усещахме смущенията от всички тези събития и дискусията беше съсредоточена върху икономическото възстановяване“, казва Харис в коментари по имейл.

„Това е първият WEF от години, през който нашите погледи наистина могат да бъдат насочени към това, което ще донесе следващото десетилетие, а не към потиснатия и нестабилен бизнес цикъл“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още