IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лай Чинг-те спечели президентските избори в Тайван

Тайван ще продължи да върви рамо до рамо с демокрациите по света, заяви новоизбраният президент на острова

16:00 | 13.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайван избра Лай Чинг-те за президент на острова, който се оказва в центъра на напрежението между САЩ и Китай, нанасяйки удар на Пекин, който го определи като „подстрекател към война“, съобщава Bloomberg.

Лай, лидер на Демократическата прогресивна партия (ДПП), спечели победата в най-оспорваната надпревара на острова от десетилетия с 40,1% от преброените гласове - най-ниският процент на победа от 2000 г. насам.

Хоу Юи, лидерът на основната опозиционна Националистическата партия (Гоминданг) изостана на второ място, докато Ко Уен-дже от Тайванската народна партия (ТНП) остана трети.

„Тайван ще продължи да върви рамо до рамо с демокрациите по света“, посочи Лай, като даде знак, че ще поддържа тесни връзки с Вашингтон. Той също така обеща да запази мира в Тайванския пролив.

Речта му беше излъчена едновременно на английски, тъй като единствената китайскоговоряща демокрация в света отбеляза кулминацията на надпревара, наблюдавана отблизо по целия свят. Хсиао Би-ким, бивш пратеник на Тайван в САЩ и вицепрезидент на Лай, стоеше до него, докато изнасяше речта.

Победата му вероятно ще разгневи правителството на президента Си Дзинпин в Пекин, което го нарече „размирник“ и „сепаратист“ в навечерието на изборите. Китай смята Тайван за отцепила се провинция и се зарече да си върне острова някой ден. Президентът на САЩ Джо Байдън междувременно обеща да защитава Тайван при всяка инвазия.

Преизбирането на ДПП за рекорден трети пореден мандат ще тества скорошното стабилизиране на връзките между Пекин и Вашингтон, след като техните лидери проведоха разговори в Калифорния през ноември. Всяко подновяване на напрежението между двете суперсили повишава риска от погрешна преценка в Тайванския пролив, която да прерасне в конфликт.  

Байдън ще изпрати двупартийна делегация от бивши висши служители на острова след изборите, съобщи по-рано Financial Times. Този ход вероятно ще предизвика отговор от Пекин, който се противопоставя на нациите да имат официални контакти с правителството в Тайпе.

Въпреки че Лай също сигнализира, че ще сътрудничи на Китай, неговата партия едва ли ще успее да възобнови преговорите с Пекин, които бяха прекратени през последните осем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 8
mule2
преди 3 месеца
До: zelka007 Мхмм, и също ги влече военна конфронтация със северния съсед може би?Да не се повтори украйнският сценарий на квадрат или на куб? А зеленясъл? .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 17
zelka007
преди 3 месеца
и тези не искат да градят светлото бъдеще , ми ги влече в упадъчният свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още