IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият тайвански президент ще има труден мандат заради натиска от Китай и липсата на мнозинство

Лай Чин-те ще встъпи в длъжност на 20 май

17:00 | 14.01.24 г. 5
Новоизбраният президент на Тайван Лай Чин-те. Снимка: Bloomberg LP
Новоизбраният президент на Тайван Лай Чин-те. Снимка: Bloomberg LP

Новоизбраният президент на Тайван Лай Чин-те ще има трудни четири години на поста без парламентарно мнозинство, опозиция, която иска рестартиране на търговското споразумение с Китай, и постоянната заплаха от военни действия от Пекин, предава Ройтерс.

Лай от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) спечели изборите в събота с комфортна преднина, но партията му загуби контрол върху парламента, на който той ще трябва да разчита за прокарването на закони и за одобряването на разходи.

Лай ще встъпи в длъжност на 20 май.

Китай побърза да обяви, че повечето избиратели са гласували срещу Лай, след като службата му по въпросите на Тайван съобщи, че ДПП „не може да представлява преобладаващото обществено мнение“ за Тайван. Тя обаче не назова пряко Лай за разлика от периода преди изборите, когато редовно го наричаше опасен сепаратист.

Лин Фей-фан, бивш заместник генерален-секретар на ДПП, който сега е високопоставен член на партиен институт, заяви пред Ройтерс, че е „доста притеснен“, че новото правителство ще има „много трудни“ четири години, особено по въпроси, свързани с Китай.

Според него депутатите от опозицията, които заедно сформират мнозинство в парламента, може да засилят отношенията с Китай и да поискат рестартиране на противоречиво търговско споразумение, което Тайван прекрати преди десет години на фона на масови протести.

„Това ни притеснява. Местните власти и парламентът може да сформират линия за натиск върху централното правителство“, изтъкна той.

Най-голямата опозиционна партия в Тайван, Националистическата партия (Kuomintang-KMT) и малката Тайванска народна партия (TPP) настояват за рестартиране на търговския пакт.

Никоя от тях не е потвърдила дали ще работят заедно в парламента, въпреки че президентът на TPP Ко Уен-дже заяви в събота, че ще играят ролята на „критично малцинство“.

В неделя победеният кандидат на KMT Хоу Юи не отговори директно на въпрос за сътрудничество между двете партии, като заяви само, че „опозиционните партии имат отговорността да бъдат опозиционни партии“.

Китай отхвърля призивите на Лай за разговори. Лай и партията му отхвърлят претенциите на Пекин за суверенитет и казват, че народът на Тайван може да реши бъдещето си.

Бившият главен редактор на подкрепяния от държавата високотиражен китайски вестник Global Times Ху Сидзин, който остава виден китайски коментатор, написа в публикация в социалните мрежи, че няма значение за кого са гласували тайванците, тъй като в крайна сметка островът ще бъде поставен под китайски контрол.

„Силата на континенталната част вече е налице и волята на 1,4 млрд. души да завършат обединението на страната също е налице. Кой печели местните избори в Тайван съвсем не е най-важното нещо“, допълни той.

Китай определи гласуването като избор между война и мир и предупреди избирателите да направят „правилния избор“, но не назова кандидати, които иска да подкрепи.

През последната година и половина Китай проведе две големи военни учения около Тайван и силите му редовно оперират в Тайванския проток. Освен това Китай ограничи или оскъпи част от търговията с Тайван.

ДПП нарече това намеса в изборите. Китай твърди, че обвиненията в изборна намеса са „мръсни номера“ на ДПП, за да печели гласове.

Су Цу-юн, сътрудник във водещия тайвански военен институт, Институт за изследвания на националната отбрана и сигурност, коментира, че не очаква военни действия от китайския президент Си Дзинпин през следващите месеци.

„Той ще наблюдава какво говори Лай Чин-те преди встъпвавено му в длъжност през май. Китайската комунистическа партия е супер реалист. Това, което не може да понесе, е политически риск“.

Китай не се е отказал от употреба на сила за връщане на Тайван, който нарича „свещена“ китайска територия, под свой контрол.

Виктор Гао, преподавател в Soochow University в Китай, отбелязва, че 60% от избирателите не са подкрепили Лай, а KMT е спечелила повече места в парламента, това означава, че изборите „не са предизвикали буря“.

„Съвсем ясно е, че Китай има безгранично търпение в насърчаването на мирно обединение и нулева толерантност към всеки стремеж на Тайван към независимост. В крайна сметка страната, която ще натисне спусъка, няма да е Китай, а хората, които настояват за независимост на Тайван“, отбеляза той.

Китайската армия все още не е коментирала изборите.

В неделя нейното Източно командване, което отговаря за района около Тайван, показа снимки в акаунта си в WeChat на въоръжени с ракети кораби, които провеждат учебни стрелби, но не уточни къде.

Един от предшествениците на корабите участвал в битката от август 1965 г. между китайския и тайванския военноморски флот, в която Китай постигна победа, уточни армията.

„Днес войските наследяват червените гени на смелостта и доброто представяне в боеве“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 14.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 4 месеца
Отцепват територии по цял свят и създват огнища на напрежение. Майстори са тия САЩисаните. Ще наблюдаваме ли скоро "Тайван понад усе? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още