IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания изпраща 20 хил. военни за учение на НАТО в Европа

16 хил. военнослужещи от британската армия ще бъдат разположени в Източна Европа от февруари до юни

06:30 | 15.01.24 г.
Снимка: Valdrin Xhemaj - Pool/Getty Images
Снимка: Valdrin Xhemaj - Pool/Getty Images

Великобритания ще ангажира 20 хил. военнослужещи за участие в голямо учение на НАТО в Европа през първата половина на тази година, както и военни кораби и изтребители, съобщи Министерството на отбраната в понеделник, цитирано от Ройтерс.

16 хил. военнослужещи от британската армия ще бъдат разположени в Източна Европа от февруари до юни. Планира се също изпращането на ударна група от самолетоносач, изтребители F35B Lightning и самолети за наблюдение.

С учението Steadfast Defender 24 на НАТО се отбелязва 75-ата година от създаването на западния алианс.

"Днес мога да обявя, че Обединеното кралство ще изпрати около 20 хил. души личен състав за участие в едно от най-мащабните разгръщания на НАТО след края на Студената война", заявява британският министър на отбраната Грант Шапс в публикувани от ресорното му ведомство откъси от реч, която ще бъде произнесена по-късно в понеделник.

НАТО увеличи размера на боеспособните войски, след като руският президент Владимир Путин нареди инвазия в Украйна преди почти две години, и продължава да подкрепя Киев с военна, икономическа и хуманитарна помощ.

"Нашите военни ще обединят усилия с колегите си от 30 страни от НАТО и Швеция, за да осигурят жизненоважна сигурност срещу заплахата на Путин", коментира учението Шапс.

Миналата седмица министър-председателят Риши Сунак обяви, че Великобритания ще увеличи подкрепата си за Украйна през следващата финансова година до 2,5 млрд. паунда (3,19 млрд. долара), което е с 200 млн. паунда повече в сравнение с предходните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още