IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 30 френски компании имат интерес за инвестиции в България през 2024 г.

Много договори има в областта на инфраструктурата и оборудването за отбранителната индустрия, каза Стефан Делайе

21:45 | 24.01.24 г.
Близо 30 френски компании имат интерес за инвестиции в България през 2024 г.

Около 30 френски компании имат интерес да намерят търговски партньори в България, да дистрибутират продуктите си тук или да открият заводи през тази година. Това заяви Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Над 130 директори на компании дойдоха на работодателската организация MEDEF от Франция в края на 2023 г. Така започнаха преговори по около 30 договора с камарата и местните компании, които имат интерес или да намерят търговски партньор или за дистрибуция. Или пък за отварянето на завод, по-специално в областта на производството на санитария, отбеляза Делайе. 

Според него се забелязва значителен интерес към България, което за французите е чудесно за в бъдеще. „Камарата има много договори, особено в областта на инфраструктурата и оборудването за отбранителната индустрия и ще има много покани за изпращане на оферти. Във всички тях френските компании са представени и се очаква много добра 2024 г. за отношенията между Франция и България“, посочи Делайе.

„Миналата година, когато се проведе конкурс за наградите за иновации, първият след пандемията - имахме 130 кандидатури. Това беше значителен брой, но очаквам тази година да са още повече от 2023 г., защото иновациите все повече трябва да бъдат част от ежедневието на всеки директор на компания, включително като духовна нагласа и като визия за бъдещето“, коментира Делайе.

По думите на Делайе тази година ще се реализират много проекти за иновации.

„Очакваме проекти в целия корпоративен свят. Като започнем например с оптимизацията на служителите и стигнем до иновативни решения за реализация и продажби на продуктите онлайн“, посочи събеседникът.

Във връзка с работната ръка у нас Делайе заяви, че днес големият бич за България е негативният демографски ръст: „Ако имате завод, уверявам ви, че ще ви бъде трудно да си намерите работници.“

Всички търговски камари в България забелязват едно и също, включително и Френско-българската търговска и индустриална камара. „Всичко, което се отнася до организация и идеи, иновации в областта на индустриалния процес, е добре дошло. Роботизацията е част от иновациите. Например във Френско-българската търговска и индустриална камара има все повече компании, иноватори в индустриалните машини за замяна на хората, тъй като работната ръка в България не стига“, заяви Делайе.

Френско-българската търговска и индустриална камара обяви ново набиране на кандидатури за Наградите за иновации, които ще бъдат връчени за пети път от 2018 г. насам.

Формулярите за кандидатстване са в сайта на събитието - https://www.ccifbinnovationawards.org/. Кандидатури ще се приемат до 4 март 2024.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още