IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Галъп“: 44% от българите се чувстват по-несигурни от приемането на еврото

Обществена тревога поражда неяснотата по отношение на жизнения стандарт след приемане на европейската валута, коментират социолозите

12:27 | 26.01.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Перспективата за приемане на еврото в България продължава да поражда неяснота и по-скоро буди обществена тревога по отношение на жизнения стандарт. Това сочат данни от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на БНТ между 11 и 19 януари.

44,3% от избират опцията „Приемането на еврото ме кара да се чувствам по-несигурна/несигурен“, докато 23,5% от анкетираните са на противоположното мнение, показва анкетата, направена сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети.

„Приемането на еврото не ме кара да се чувствам нито по-сигурна/сигурен, нито по-несигурна/несигурен“ – тази междинна опция пък избират 23%, а други 9,2% признават, че не могат да определят.

"Няма ясни мнозинства, но видно е, че ентусиазъм липсва“, коментира данните социологът Яница Петкова от „Галъп“ по БНТ.

Източник: Галъп Интернешънъл Болкан Източник: Галъп Интернешънъл Болкан

По думите ѝ демографският разрез показва, че страховете са закономерно по-високи при по-високите възрастови групи и съответните им политически предпочитания. При най-младите картината е осезаемо по-позитивна. 

Яница Петкова припомни, че данните не са изненадващи на фона на предишни сондажи на агенцията, които показват, че в директен въпрос „за“ или „против“ еврото скептицизмът също надделява и явно е нужна повече разяснителна и информационна работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 8
nikiangel
преди 3 месеца
Ами като се чувстват несигурни, да обръщат в рубли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още