IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски разкри доходите си, за да насърчи прозрачността

Доходите на украинския президент са намалели през 2021 г. и още повече през 2022 г., когато Русия нахлу в страната

06:00 | 29.01.24 г.
Снимка: president.gov.ua
Снимка: president.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски оповести в неделя доходите си за период от две години като част от усилията си за насърчаване на прозрачността и изкореняване на широко разпространената в страната корупция, предаде Ройтерс.

В публикация на сайта на президентството Зеленски отбелязва, че доходите му са намалели през 2021 г. и още повече през 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна в края на февруари. За първи път той декларира публично доходите си.

За 2021 г., годината преди инвазията, Зеленски и семейството му отчитат доходи в размер на 10,8 млн. гривни (286 168 долара), което е с 12 млн. гривни по-малко от предходната година. Данните за 2021 г. включват доходи от продажба на държавни облигации на стойност 142 хил. долара.

През 2022 г. доходите на семейство Зеленски спадат още повече до 3,7 млн. гривни (97 707 долара), тъй като заради избухването на войната той е получил по-малко приходи от наеми на притежавани от него недвижими имоти.

Зеленски призова държавните служители да оповестяват доходите си като част от усилията за повишаване на прозрачността и изкореняване на корупцията, тъй като Украйна се опитва да изпълни строгите изисквания за присъединяване към Европейския съюз.

Западните съюзници, които предоставят оръжие и финансова помощ, както и международни организации като Международния валутен фонд, също поискаха гаранции за усилията за премахване на корупцията.

Миналия месец Националната агенция за превенция на корупцията в Украйна, един от няколкото органа, които се занимават с разкриване на подкупи, отново отвори за обществено обсъждане регистър на декларираните доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още