IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ води пред ПП-ДБ с 6,6 пункта, „Възраждане“ губи позиции

Въпреки честите политически скандали обществото постепенно се успокоява, отчита проучване на „Маркет линкс“

11:40 | 09.02.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Ако изборите бяха днес, 23,8% от гласуващите биха дали вота си за ГЕРБ-СДС, а 17,2% – за ПП-ДБ, сочи проучване на "Маркет линкс" за електоралните нагласи, проведено по поръчка на bTV.

На трето място са ДПС с 12,1%, а „Възраждане“ постепенно губи електорална подкрепа, като партията би получила 9,9% от вота на гласуващите, а БСП – 8,5%. Според данните от проучването при левицата се усеща най-голямо изоставане в електоралната подкрепа.

Въпреки честите политически скандали ситуацията в страната е значително по-спокойна, отколкото преди 6 месеца – 37% са съгласни с това твърдение, сочат резултатите от проучването, въпреки че 46% остават несъгласни.

 

По отношение на това дали ротацията ще се случи, обществото е разделено с малък превес на тези, които вярват, че тя ще премине без политически сътресения – 43% към 40%.

Според социолога Добромир Живков един от основните изводи от проучването е, че се развива процесът на разбиране на ротационната форма на управление, а по отношение на нагласите на обществото се постига балансът, наличен непосредствено преди началото на войната в Украйна. Обществото постепенно се успокоява, каза Живков пред bTV.

Според него се отчита нов елемент в развитието на нишата на националистическите партии в страната по отношение на това да защитават руски интереси.

"Мисля си, че всъщност „Възраждане“ започват реално да губят от тази поляризация понастоящем", каза социологът, като посочи, че месец по месец подкрепата към тях се стопява.

Той подчерта, че картината не е показателна за нагласите към евроизборите, защото там избирателната активност е по-ниска и вотът се формира от партийните ядра.

По отношение на доверието към политическите лидери няма драстични изменения. Доверието към президента Румен Радев е 40% при 38% недоверие. Живков отчита, че негативно на отношението към президента влияе темата за създаване на негова политическа партия или разговорите за подкрепата му към дадена политическа формация. Вицепремиерът Мария Габриел се ползва с 24% доверие и 45% недоверие. С 24% доверие се ползват и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и премиерът акад. Николай Денков, като при Борисов недоверието е малко по-високо – 61% към 52% за Денков.

Добромир Живков отчита, че личният рейтинг на Слави Трифонов вече не влияе върху отношението към създадената от него партия ИТН, защото връзката им „се е скъсала отдавна“ и Трифонов вече не може да прелива от личния си политически ресурс, а партията му е на ръба на оцеляването при евентуални следващи избори.

Делян Пеевски се ползва с 8% одобрение и 79% неодобрение, като според социолога макар депутатът активно да участва в политическите дискусии, дългогодишното негативно отношение към образа му оказва влияние и процесът на повишаване на доверие не се е задвижил, „ако въобще се задвижи“.

Проучването е проведено между 26 януари и 4 февруари сред 1016 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още