IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близката до Орбан президентка на Унгария подаде оставка заради скандал с помилване на педофил

Бившият правосъден министър Юдит Варга, която трябваше да оглави листата на Фидес за европейските избори, се оттегли като депутат

12:12 | 11.02.24 г. 1
Унгарската президентка Каталин Новак. Снимка: EPA/БГНЕС
Унгарската президентка Каталин Новак. Снимка: EPA/БГНЕС

Унгарската президентка Каталин Новак обяви, че подава оставка в събота след обществен натиск заради решението ѝ да помилва мъж, осъден като съучастник при прикриването на случай на сексуално насилие в дом за деца, предава Ройтерс.

Новак, която е близка съюзничка на консервативния премиер Виктор Орбан, подаде оставка една седмица след първото съобщение за помилването от местния информационен сайт 444.hu.

Информацията предизвика обществен гняв и искания от опозицията за нейната оставка и тази на бившия министър на правосъдието Юдит Варга. В събота Варга, която беше изгряваща звезда в управляващата партия Фидес на Орбан, подаде оставка като депутат.

Скандалът е една от малкото спънки за Орбан, който е на власт от 2010 г. насам и е изправен пред избори за Европейски парламент, точно когато страната излиза от инфлационна криза.

От години Орбан работи за защита на децата от активисти на ЛГБТ общността, които според него са плъзнали в училищата в страната. Това е един от многото проблеми, по които унгарският премиер има спорд с Европейската комисия.

Новак реши да помилва 20 души през април м. г. преди посещението на папа Франциск в Унгария. Сред тях беше и заместник-директор на дом за деца, който помогнал на бившия директор да прикрие няколко случая на сексуално насилие.

Директорът беше осъден на осем години затвор за сексуално насилие над непълнолетни момчета в периода 2004-2016 г., а заместникът му получи присъда от над 3 г. затвор.

„Допуснах грешка... Днес е последният ден, в който се обръщам към вас като президент“, каза Новак в съобщение, което беше излъчено по държавната телевизия. Тя съкрати официално посещение в Катар и се върна неочаквано в Будапеща в събота.

„Взех решение да предоставя помилване миналия април, вярвайки, че осъденият не е злоупотребил с уязвимостта на децата, за които е отговарял. Допуснах грешка, тъй като помилването и липсата на обосновна уместно предизвикват съмнения в нулевата толерантност към педофилията“, допълни тя.

Тази седмица унгарски опозиционни партии поискаха оставката на Новак заради случая и в петък хиляди хора се включиха в демонстрация пред сградата на президентството с призив за оставката ѝ.

В опит да ограничи политическите вреди късно в четвъртък Орбан лично внесе в парламента предложение за поправка в Конституцията, което лишава президента от правото да помилва престъпления срещу деца. Някои политолози възприеха този ход като ясно послание към Новак.

В събота Юдит Варга, за която се очакваше да води листата на Фидес за изборите и също е утвърдила помилването, съобщи във Facebook, че ще се оттегли като депутат на партията, поемайки отговорност за решението си.

„Оттеглям се от обществения живот, отказвам се от мандата си като депутат, а също и от водещата позиция в европейската партийна листа“, заяви Варга.

Лидерът на парламентарната фракция на Фидес Мате Кочиш заяви, че Новак и Варга са взели „отговорни“ решения, които партията ще уважи.

Фидес води в обществените допитвания преди изборите през ноември, но около една трета от избирателите не са решили за кого да гласуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 11.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 2 месеца
Близка, значи и Орбан да се пръждосва? Тъй ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още