IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антъни Блинкен: България е изключителен партньор за САЩ

Държавният секретар на САЩ благодари за българската помощ към Украйна

16:29 | 16.02.24 г. 6
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

България е изключителен партньор за САЩ и Европа и виждаме, че това се проявява всеки ден по най-различни начини. Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който се срещна днес в Мюнхен с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. На срещата присъстваха също министрите на финансите и отбраната Асен Василев и Тодор Тагарев, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Държавният секретар на САЩ специално благодари за помощта, която България оказва на Украйна, демонстрирайки по този начин лидерство, което е важно за сигурността и стабилността в целия Черноморски регион.

В хода на разговора, продължил по-дълго от предвиденото, е поставен акцент върху сътрудничеството на България и САЩ в сферите на отбраната и ядрената енергетика. Отбелязан е процесът на модернизация на българските въоръжени сили с оглед на закупената нова техника – машините „Страйкър“ и изтребителите F16 Block 70.

Продължаваме да задълбочаваме интеграцията между България, Европейския съюз и НАТО, отбеляза Блинкен.

България е ключова страна в усилията за защита на Черноморския регион, Източния фланг на НАТО, каза премиерът акад. Николай Денков. В началото на разговора с държавния секретар на САЩ Денков изтъкна, че настоящите проблеми могат да бъдат използвани като възможности за развитие на региона и за позиционирането на България и на НАТО по начин, който ще осигури стабилност.

Денков потвърди принадлежността на България към структурите на Европа и на НАТО като надежден партньор. Той благодари за подкрепата на САЩ, когато Русия спря газовите доставки за България.

Бяхте там, за да ни помогнете и можем да разчитаме един на друг и в бъдеще, добави Денков.

Сред темите, обсъдени по време на срещата, са и дезинформацията, както и развитието на коридора Юг – Север, който да свърже гръцките пристанища с Украйна и Молдова през България и Румъния. По време на срещата е обсъден и въпросът за борбата с трафика на хора и на стоки с двойна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 2 месеца
copocпедов как се е ухилил! Вероятно много му е харесал вкуса на малкия блинкен. "Отбелязан е процесът на модернизация на българските въоръжени сили с оглед на закупената нова техника машините Страйкър и изтребителите F16 Block 70." Все така да върви модернизацията с хартиени хвърчилки и ламаринени ковчези от преди 50 години! Вероятно 3000ната година ще се модернизираме. Може ли да са по жалки и наведени нашите cлyгинажи?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
ratten
преди 2 месеца
ама, каква снимка!? боже, каква снимка! как точно са ги хванали. дянков даже ръкопляска, че са му дали да го лапне. кокорчо още се опитва да задържи вкуса му в устата си. а габриел само ще се надява ...защото неолиберални работи са това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ratten
преди 2 месеца
ако врагът ти те хвали, значи не се справяш добре. сун-дзу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 2 месеца
1ва флейта, изключително свири на партньора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
wart
преди 2 месеца
"Антъни Блинкен: България е изключителен партньор за САЩ " страната се управлява от техният посол . Изпълняват всичко което им се казва , плащат предварително цялата сума за самолетите и БТР без претенции. Хиляди чакащи да предложат услугите си и са готови да лизнат *** на господаря си окупатор за да могат да се доберат до власт и се надпреварват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още