IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Камерън: Путин трябва да разбере, че е сбъркал, България е солидарна с Украйна

Британският външен министър поздрави страната за енергийната диверсификация и отказа от руски газ

12:10 | 14.02.24 г. 9
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

България е важен съюзник в НАТО и важен икономически партньор за Великобритания. Това каза британският външен министър Дейвид Камерън, цитиран от БНТ, по време на съвместно изявление с премиера Николай Денков и външния министър и вицепремиер Мария Габриел в сградата на Министерския съвет.

„Тази сутрин обсъдихме твърдата подкрепа на Украйна, която се бори с незаконната война. Нищо не е по-важно от гледна точка на световната и европейската сигурност. Путин трябва да разбере, че е сбъркал и България показва солидарността си, както го прави и Великобритания, в подкрепа на борбата срещу тази незаконна агресия", каза Камерън за войната в Украйна.

Той поздрави властите за икономическия растеж на България и за усилията в сферата на енергийната диверсификация и отказа от руски газ.

По думите му държавите, които подкрепят Украйна, имат всички налични инструменти за противодействие на Русия: „Имаме икономическите, военните и дипломатически възможности. Знаем, че сме прави в битката срещу тази незаконна агресия. Единствено, което е необходимо в момента е политическа воля от държавите, които подкрепят Украйна", каза той, цитиран от „Фокус“.

Според британския външен министър, ако се разреши на Путин да превземе друга държава, той няма да спре дотам, а ще иска още. „Ако искаме да се борим за свобода, трябва да защитим държавата, която защитава своите граници“, каза още той.

Камерън подчерта, че Обединеното кралство вече има своя пакет от 2,5 млрд. лири за Украйна, а днес американският конгрес ще одобри пакет помощ от САЩ за Украйна.

„Важно е да се борим и с дезинформацията, която идва от Русия, но особено тук, където е предната линия на руската дезинформация, насочена към олигарсите, към медийните и и енергийните дружества, и се използват теми като миграцията, за да се настройват гласоподавателите против", каза още Камерън. 

„Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос. Това е въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и на световната сцена през следващите години и, може би, десетилетия. За това е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим на Русия да спечели тази война, защото това може да има изключително негативни последици“, каза Николай Денков, цитиран от БТА.

Обсъдена е и темата за миграцията, която българският премиер определи като „проблем от най-високо ниво за Европа“

„Знаете, че потърпевши сме и ние. Не толкова от гледна точка на количеството мигранти, които имаме в България, отколкото от това, че в известен смисъл се оказахме жертва на проблемите, които срещат част от големите европейски държави“, каза Денков.

Припомняме, че основен мотив на Австрия да не допусне пълно влизане на България в Шенген е именно темата за незаконните мигранти на територията на европейската страна, които преминават през границите на ЕС..

Посещението на Дейвид Камерън се осъществява по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в контекста на засиления политически диалог между двете страни в последната половин година, посочиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 0
muleb
преди 2 месеца
До: Кух, ти не заслужаваш дори да те напсу-ва човек, съществувай си някъде ТИХО и Мирно и не дразни другите .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 15
khao
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka 87 ватттника ти пращат поздрав от Цезар Куников :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 17
khao
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka не им трябвам, и без мен ви шибааат яко ... но виж, ти защо не си там да слугуваш да господарите си. Знам че на теб ти е хареса, но не на всички им харесва да са от грешната страна на юя, проссст ***! Айде марш към ватландия, слуга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Кух, абе мало-умен грантаджя, ти какво правиш тука още, а не си хукнал към украйна да спасяваш евроатлантическите си ценности? Не знам на чий дебелия си го Ял? Ама не вкарвай под общ знаменател всички ни! Ако ти е харесало-твой проблем! И Не, не сме всички с Украйна! Нито пък с крава-рите или копейките! Дървар с дървар! Лузър с лузър ши-бан .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 18
khao
преди 2 месеца
хахаха, плач на малооумни копейки... музика за душата! Късия още на 4тия ден от 3дневната война разбра ще е сбъркал, но няма какво да направи, въжето го чака... Разбира се че България е с Украйна и ние сме яли дебелия от руския ботуш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
ratten
преди 2 месеца
тоя фагот от каква позиция изказва мнението на България???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 6
sssaaa
преди 2 месеца
Не, не сме солидарни с Украйна, а с Русия. Това че на политическите празноглавци в Родината ни им диктуват от Американското Посолство какво да правят, не значи че Българина подкрепя това неблагодарно украинско племе, управлявано от нацисти. Просто повечето наши Политици са хванати на тясно от Американците и играят по тяхната сввирка, поради високата корупция сред политическия ни елит. Националните ни интереси се определят от Посолството на чужда страна. Жалко, но факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 2 месеца
На Камерън не му трябва да знае, че тва дет го приказва, не е много вярно. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
Tikva007
преди 2 месеца
*Знаете, че потърпевши сме и ние. Не толкова от гледна точка на количеството мигранти, които имаме в България* - За което бяхме порицани, взехме си бележка и вече можем да се отчетем пред госта, че каффявото карго от запад към нас вече коригира това ни изоставане. Интересно, Камерън в каква точно своя функция и с какви и чии пълномощия е доприпкал тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още