IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ратифицира договора за придобиване на бойни машини „Страйкър“

Прогнозната стойност на договора е 1,2 млрд. щатски долара

17:32 | 01.12.23 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът ратифицира договора за придобиване на бойни машини „Страйкър“. Със 148 гласа „за“, 53 „против“ и петима „въздържал се“ депутатите гласуваха на второ четене законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини „Страйкър“, внесен от Министерския съвет, предава БТА.

Двете четения на законопроекта бяха в рамките на днешното пленарно заседание. 

В доклада на Комисията по отбрана се посочва, че договорът е изготвен съобразно изискванията на американското законодателство за военни продажби по Програмата Foreign Military Sales (FMS), която строго регламентира възможностите за придобиване на американско военно оборудване и техника. Той представлява оферта, подписана от американското правителство, съдържаща условията за придобиване. Прогнозната стойност на договора е 1,2 млрд. щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 млн. щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г., се посочва в доклада.  

Румен Гечев от „БСП за България“ определи договора като „унизителен" и „неясен“. В Европа не видях страни, които да ползват такива бронирани машини, каза Гечев и заяви, че се случвало същото като с договорите за „хартиените F-16". Той определи наличието на прогнозна стойност, предвидена в договора, като „празен чек", който страната ни подписва. 

Димо Дренчев от „Възраждане“ каза, че още по-неуместна става тази сделка предвид факта, че такива машини се произвеждат в България. Колегата му Йордан Тодоров отбеляза, че така „сглобката плаща такса спокойствие“ на американското посолство. Даваме 2,5 млрд. лв. „такса спокойствие" и в същото време нямаме 50 млн. лв. за увеличаване на майчинството през втората година, заяви Тодоров.  

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС заяви, че днес е хубав ден за Българската армия, ако бъде ратифициран този договор.

В хода на дебата министърът на отбраната Тодор Тагарев разясни, че това не е празен чек.

„Днес имате пълна благодарност и най-вероятно ще направите малък празник за Сухопътни войски, които над 35 години очакват нова техника“, посочи той. Министърът отбеляза, че по този начин правителството на САЩ работи с над 60 страни в света или почти целия демократичен свят.  Той бе категоричен, че в договора има уточнени количества и срокове. Самият договор предвижда значимо индустриално участие и очакваме това да доведе до значим индустриален ефект не само при изпълнение на договора, каза Тагарев.

Той обясни, че проектът за инвестиционен разход е малко по-широк. В неговото изпълнение има серия от договори, а това е само първият. Доставката на боеприпаси и индустриалното участие при производство на такива боеприпаси е предмет на следващ договор, добави министърът. По думите му вече има интерес и се водят разговори за производство на такива боеприпаси.  

Тагарев посочи, че плащането трябва да приключи преди доставката на последните машини и уточни, че в тази рамка страната ни е избрала и е договорен най-добрият вариант. Той разясни, че парите за самолетите F-16 стоят по сметка на държавата ни във Федералната банка на САЩ и натрупаните лихви се отчитат като разходи за отбрана от Министерство на отбраната. По думите му те могат да се използват за допълнителни проекти или за други цели, ако така бъде решено при съставянето на бюджета, включително и повишаване на майчинство през втората година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
До: wart ... не !! тия дето се дyпите на всеки сте малцинство , кресливо , мuризливо , маргинализирано ... последното национално преброяване 350хил ... а според кметските избори , ако бяха парламентарни , дори немаше да сте в парламента ... но пък дращещо безспир измислици ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
wart
преди 5 месеца
Ние сме един от народите които винаги уважават окупаторите. След време създава се група от лицемери предатели които заради личните си интереси са готови на всичко.Когато за Българският пенсионер няма пари даваме милиарди за въоръжение което е само на хартия както самолетите които са на много висока цена, скъпо поддържан и целият контракт те определят а ние само подписваме когато те определят цената, срока на доставката , плащаният как ще бъдат не стига ,че те окупирали и още те задължават да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 5 месеца
хихи ... целото копейкопоклоническо племе се упражнява в слово блудство ... :))) ... прелест
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още