IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри закупуването на бронетранспортьори „Страйкър“

Машините ще струват малко над 2,5 млрд. лева, като е предвидено разсрочено плащане до 2027 г.

17:54 | 09.11.23 г. 6
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Парламентът одобри закупуването на бронетранспортьори „Страйкър“ за нуждите на българската армия след оспорвани дискусии между депутатите в Народното събрание, съобщава Bulgaria on Air.

В подкрепа на проекта за закупуване на машините гласуваха 134 депутати, 55 бяха против, а двама – въздържали се.

Бронетранспортьорите ще струват малко над 2,5 млрд. лева, като средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет при разсрочено плащане до 2027 г. Машините се закупуват за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада за нуждите на сухопътните войски на българската армия.

Страната ще получи 183 бронетранспортьора „Страйкър“, 15 спомагателни камиона и друго оборудване. Те ще бъдат доставени в тригодишен срок от възлагането на договора за производството им. Очаква се първите доставки да са в страната през първото тримесечие на 2025 г., а последните да пристигнат през първото тримесечие на 2028 г.

Срещу проекта гласуваха депутатите от „Възраждане“ и „БСП за България.

Още в началото на дебата Борислав Гуцанов от БСП заяви, че подобно решение е „национално предателство“, а колегата му Атанас Зафиров обвини министъра на отбраната Тодор Тагарев, че не спазва решението на 44-то Народно събрание, в което се посочва да не бъдат правени инвестиционни разходи за над 1,5 млрд. лв. без изричното решение на парламента, и залага значително по-високи. Според Костадин Костадинов от „Възраждане“ избраните машини не отговарят на изискванията на Българската армия.

Тагарев заяви от парламентарната трибуна, че проектът за придобиване на бронетранспортьорите е резултат от работата на министри и експерти от Министерството на отбраната през годините и този процес продължава повече от 10 години. Той припомни, че първите технически задания са разработени през 2012 г.

Предвижда се в България да бъде изграден регионален център за ремонт и поддръжка на машини „Страйкър“ за Европа.

„Това е добро решение и аз наистина много съжалявам, че има такива народни представители, които работят срещу интересите на българската армия“, каза Тагарев, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 аз па не знам ти шо се дърпаш от Фашингтон и САШ...там на воля ще можеш да фалиш Джо и ще блажиш яко и ще кусаш от демократични мир ежедневно, ше дишаш въздух изпълнен с молекули демокрация, тва къде го дават по източните телевидения, ква мизеря е и как спат на палатки по улиците е долна очерняща пропаганда!! Начи смятай, аз ако дойда на власт, на всичките желаещи като тебе, борци с паментници, по един еднопосочен билет и успех в живота с демокрацията при BLM феновете. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 5 месеца
**** цензура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... не знам що се дърпаш от Сибир и РФ ... там на воля ще можеш да фалиш зануленият и ще блажиш яко , и ще кусаш от рассийски мир ежедневно , тва къде го дават по западните телевидения е долна очерняща пропаганда ... аз само ще ви улесня пътуването ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 амчи те останаха ли такива? Нали ги екстрадирахте сичките в сибир? А по темата, да бяха инвестирали в производство на дронове, мини и гранати - всичко останало е безсмислено. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 5 месеца
ох на батя ... и нито едно копейкопоклонниче не се изцвъркало още ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още