IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще има право да нанася удари в Русия със самолетите F-16

Киев няма средства за атака, но може да се съсредоточи в защита и подготовка за следващата офанзива

07:55 | 22.02.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия води агресивна война срещу Украйна и Киев има право на самоотбрана и удари по законни военни цели на територията на Русия, включително и със самолетите F-16. Това става ясно от коментар на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Пред радио "Свободна Европа" той отбеляза, че не е ясно кога страната ще получи самолетите, защото всичко зависи от подготовката на пилотите - колкото по-добре са подготвени, толкова по-добре.

"Мисля, че е по-добре да слушаме военните експерти кога съюзниците ще бъдат готови да започнат да доставят самолетите", коментира той.

Очаква се през пролетта Украйна да има вече пилоти, преминали през курсовете на обучение и вече зависи от съюзниците кога ще предадат самолетите. Нидерландия обеща най-малко 24 самолета F-16 на Украйна, а в "самолетната коалиция" с обещания за доставки влезе още и Дания. Всеки член на НАТО може да предаде своите самолети F-16 на Украйна - въпрос на решение на национално ниво, допълни още Столтенберг.

В своето интервю той отбелязва и активизирането на съюзниците на Украйна да попълнят финансовите и военните нужди на страната при липсата на подкрепа от САЩ.

На Украйна ѝ липсва въоръжение за нападение и трябва да се концентрира в защита

В момента Украйна няма възможност да напада и трябва да се съсредоточи в защита, но може да използва това време за възстановяване на силите, обучение на войници  и укрепване на фронтовата линия, както  и да увеличава военната си продукция. Това коментират военни експерти пред Business Insider.

Изданието отбелязва, че през тези месеци Украйна може да използва слабости в руското нападение, да "прочиства" позиции, което да ѝ бъде от полза в бъдеща офанзивна операция - вероятно през 2025 година. Всичко обаче зависи от решения, които ще бъдат взети сега и от подкрепата на Запада.

Сега основната задача е да не бъде допуснато Русия да превземе големи части от територията и да бъдат нанасяни удари по подобие на тези, които унищожиха 1/3 от руския Черноморски флот.

В последните дни има няколко съобщения за поразени руски цели в тила, при които вероятно са използвани боеприпаси с по-голям обсег от досегашния (до 70 км). Руски военни кореспонденти съобщават за последния - в близост до националния парк "Олешки", на левия бряг на Днепър, при който е поразена казарма. Ден преди това подобен удар имаше и в Донецка област, в близост до окупираната Волноваха.

В края на януари медийни публикации посочиха, че Украйна до дни ще получи дългоочакваните снаряди с обхват от около 150 км - GLSDB, разработка на Saab и Boeing, които могат да бъдат изстрелвани от наличните системи HIMARS и M270.

Руските кораби вече не правят излишни движения в Черно море

Руските военни кораби намериха нов пристан - в Новоросийкск, Сочи и Туапсе и избягват излишни движения в Черно море, коментира говорителят на военноморските сили на Украйна Дмитро Плетенчук пред телевизионния канал Freedom. "Те все пак изпълняват задачи и не могат да напуснат акваторията на Черно море, защото това се нарича с една дума - "капитулация", допълни той.

Украинските военни са унищожили или повредели около 1/3 от състава на руския Черноморски флот, каза още Плетенчук. Към момента е сложно той да бъде попълнен, тъй като Босфорът е затворен за движение на бойни кораби.

Още през април 2022 година Украйна успя да потопи флагманът на руския флот в Черно море - "Москва". Последният удар беше на 14 февруари, когато с пет морски дрона край Крим беше унищожен десантният кораб "Цезар Куников".

За пет дни Украйна свали седем руски самолета

През тази седмица ВВС на Украйна свалиха седем руски самолета - Су-34 и Су-35, коментира в своето вечерно обръщение по повод 728-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. "Една от ключовите задачи за страната ни тази година е да защитава небето и предните позиции от въздушни и ракетни атаки", каза той, отбелязвайки нуждата от системи за въздушна защита не само за големите градове, но и за фронтовите позиции.

Украинските ВВС съобщиха за унищожаването на три самолета - два Су-34 и Су-35, на 17 февруари, в деня, в който украинците започнаха изтегляне от Авдиевка. Ден по-късно имаше съобщение за още един свален руски боен самолет. Тогава анализаторите отбелязаха, че това вероятно е част от операция по прикриване на отстъплението. От началото на седмицата има още три свалени самолета отново в южните и източните части на бойното поле.

Военни анализатори посочват, че причината са отделени далекобойни боеприпаси.

Полските блокади по украинската граница

Зеленски коментира още и блокираните полски граници и покани полския премиер Доналд Туск и президент Анджей Дуда на среща на границата, за да бъде решен този проблем. "Цената на зърното за нас е много висока, както и всяка друга стока, произведена в украинската икономика във време на война", допълни още той, отбелязвайки, че на украинските земеделци се налага да разминират своите полета и да прибират реколтата под обстрел на ракети и дронове.

Той подчерта също така, че блокираните товари със зърно, част от което беше разсипано по земята в знак на протест, не е предназначено за полския пазар, а само преминава през територията на Полша.

Премиерът и министри, отговарящи за логистика и селско стопанство, както и министърът на отбраната, защото блокадите ограничават и доставките за армията, ще бъдат на границата, посочи украинският президент и призова ЕК също помогне за запазването на солидарността.

Преди ден министърът на регионалното развитие на Украйна Олександър Кубраков коментира, че се обмисля увеличаването на товарите през Дунав, за да бъдат преодолени проблемите по полската граница.

Руското военни командване опитва да прикрие загубите при Авдиевка

Руският военен кореспондент Андрей Морозов (Кот Мурц) се самоуби, обвинявайки  в своето предсмъртно писмо ръководството на руската армия, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Морозов служеше в 4-та мотострелкова бригада и публикува в своя канал в Telegram анализ за превземането на Авдиевка, посочвайки, че при операцията са убити 19 хил. руски войници.

В своето предсмъртно писмо Морозов обяснява, че е получил заповед от неназован полковник да изтрие този пост, заплашвайки, че бойната му част няма да получава боеприпаси, ако това не се случи. Според оценките на украинските власти загубите в жива сила на руснаците в операцията, започнала в началото на октомври са 47 хил. - загинали и тежко ранени.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 728-я ден от началото на пълномащабната война показват, че Авдиевка продължава да е мястото с най-интензивни боеве. Те се изместиха от града към покрайнините в Степове, Ласточкине, Северне, Первомайске и Невелске, където има отбити близо 20 атаки. ВСУ отрече публикация на The New York Times, че стотици украински военни може да са пленени при изтеглянето от г рада.

Украинците задържат настъплението на руснаците и край Маринка - в районите на Хеорхивка, Победа и Новомихайливка са отхвърлени 14 атаки. Градът беше напълно разрушен и окупиран от руснаците през декември 2023 година. Без сериозни изменения са останалите части от бойното поле. Данните показват, че след превземането на Бахмут през миналия май боевете продължават в покрайнините - около Иванивске и Бохданивка.

Геолокализирани кадри показват, че руските военни вдигат знамето в разрушените останки от село Побиеда, край град Донецк на 21 февуари. Ден по-рано от ВСУ съобщиха, че се оттеглят от населеното място към по.добре укрепени позиции.

Руски военни кореспонденти не подкрепят информацията за превземането на Кринки на левия бряг на Днепър. От сводката на ВСУ е видно, че в региона са отблъснати 4 атаки и украинците удържат позициите си на левия бряг на реката.

Като цяло през изминалото денонощие има 64 директни бойни сблъсъка и артилерийски обстрел над повече от 120 населени места в близост до фронтовата линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 2 месеца
а русия ще има правото да из-нася електро-уреди от Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Скъсана_Ушанка Ти си Кух СКъсан pederaz .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 43
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Квиччите, ли таварищи копейки,а? Радост за ухото. А жалката ви армийка стана за смях на цял свят. Оня полуръст чак се изтъпанчи по телевизията да ликува, как украинската армия се изтеглила от руините на бивше 30 хилядно градче. Какъв успех само било. А оня Морз леко го самоубиха, щото каза на какви са загубите на алкохолиците там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 19
ratten
преди 2 месеца
няма да ги оставят на мира тия укри, докато съвсем не им намалят популацията и не им затрият страната. това е то да си съюзник на саш и британия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 9
0pk
преди 2 месеца
Ам сега кой не и дава право на украйна да нанася удари в Русия със самолетите F-16, ммм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 18
andy
преди 2 месеца
Готини смешки! Браво инвесторджоукъре!!! :-))) Нали жертвите при Авдеевка бяха 47к от 40к армия?! Днес математиката ви се е подобрила. Само 19к сте ги изкарали. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още