IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ отправи искания към управленската програма на кабинета

Социалният министър Иванка Шалапатова получава най-ниската оценка за изминалите девет месеца, заявиха от синдиката

15:14 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Дни преди ротацията в правителството Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) отправи искания за спешни действия по ключови политики в управленската програма на правителството. Те са в областта на доходите, пазара на труда и социалната политика, социалния диалог и енергетиката.

„Имаме своите претенции към определени политики, които не се изпълняват ефективно и дори не включват в себе си като действие в съответния момент тези стъпки и резултати, които ние очакваме“, отбеляза президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

От синдиката поискаха за следващите девет месеца да се заяви визия за възходяща конвергенция на доходите, като търсенето да продължи да се стимулира като основен двигател на растежа. Настояват и за спешно осигуряване на средства за финансиране на мерки във въгледобивната енергетика.

"Социалният министър Иванка Шалапатова получава най-ниската оценка за изминалите девет месеца от съществуването на това правителство", обяви Димитров.

Основните критики са свързани с пазара на труда и политиката по доходите. "Фактът, че при толкова голям дефицит на пазара на труда – над 200 хил. души е липсата на работници, няма грижа от министерството - за нас това е скандално. Ние имаме критика от първия ден към министерството, към този министър. Нищо от приоритетите на КНСБ, които бяха заложени, не се изпълни", каза той

Ася Гонева, консултант "Социална защита" в КНСБ, допълни, че към момента задачата за анализ на пенсионната система с цел подобряването ѝ не върви никак добре. "Това, което искаме, е анализът да бъде достатъчно задълбочен, да дава конкретни насоки за промени на законодателството и да бъде толкова съдържателен, за да могат да изпъкнат изводите, които да се превърнат в препоръки и в норми в променения Кодекс за социално осигуряване", обясни Гонева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още