IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите модификации на морските дронове на Украйна заплашват цели на руска територия

Русия съобщи за свалени 38 украински дрона над Крим, има информация за поражения по петролна база във Феодосия

08:15 | 03.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: United 24
Снимка: United 24

Украйна модифицира своята разработка морски дронове Sea Baby и те вече са способни да изминат 950 км, което разширява обсега им към цели и на руска територия. За първи път тези дронове бяха използвани през октомври 2022 година и макар че показаха добри резултати и помогнаха за отварянето на търговски коридор през Черно море, украинските военни видяха някои слабости.

Сега Sea Baby са по-ефективни и смъртоносни, разказват от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) пред Business Insider. Увеличено е теглото на бойната глава (850 кг), както и е подобрена маневреността им и способността да се придвижват при вълнение.

Производството на морските дронове е базирано в Украйна, но местата непрекъснато се променят. От съображения за сигурност се използват няколко различни площадки за производството, както и за изпитанието на дроновете. Новите дронове вече са преминали техническите тестове и предстои да бъдат изпитани и в реални условия, коментират от СБУ.

Изненадваща липса на укрепления подкрепя руския щурм след Авдиевка

По данни на британското военно разузнаване в двете седмици след превземанто на Авдиевка руската армия е напреднала 6 км навътре в територията на Украйна. Това не е много, но спрямо други региони и загубени позиции, напредъкът е необичайно бърз. Една от причините е липсата на боеприпаси, но от друга страна и руснаците се изправят пред много слаба отбранителна линия, пише The New York Times.

Още в първите дни след падането на Авдиевка украински военни кореспонденти съобщиха, че отбранителната линия е "разочароваща", а малк о по-късно украинците се изтеглиха от няколко населени места в околностите на града. Става въпрос за тип "вилни зони" с по няколко постройки, но движението е видимо. Руснаците изпратиха и допълнителни военни части, което е доказателство, че щурмът ще продължи.

Геолокализирани кадри от последните дни показаха, че руските сили напредват в градовете Орливки и Тоненке. Руски военни кореспонденти си противоречат относно информацията за напредък около Степове (северозапад от Авдиевка), Новобахмутивка и Невелске (югозапад от Авдиевка), но няма видимо потвърждение за успехи в тези зони, пише Институтът за изучаване на войната. Главнокомадващият украинската армия ген. Олександър Сирский съобщи, че след две години украинскитечасти в района са извършили пълна ротация.

От сводката на Генералния щаб на ВСУ за 738-я ден от началото на пълномащабната война е видно, че около Авдиевка са отблъснати 14 атаки - край Бердичи, Орливка, Тоненке и Невелске.

Позиционни остават като цяло боевете около Бахмут, където има отблъснати 15 атаки край Бохданивка, Иванивске, Клищиевка и Андриевка. След кратко затишие боевете стават по-интензивни край Лиман, където има отлъснати 8 атаки в покрайнините на Терни и Ямполивка, както и в Купянско напралвение с 4 неуспешни атаки около Табаивка.

Най-горещата точка на фронта е Новопавливка (след Маринка), където са отблъснати 25 атаки в покрайнините на Краснохоривка, Хеорхиевка, Победа и Новомихайливка. Руски военни кореспонденти с ъобщават, че техните части са се натъкнали на укрепени минни полета на запад от град Донецк, които забавят настъплението.

Забавя се интензивността на атаките и в Запорожка област - край Роботине се съобщава за четири неуспешни атаки на руснаците.

Украински военни анализатори посочват, че в последните дни руснаците опитват да използват примамки и фалшиви източници на електромагнитно излъчване и маскиране на радиомрежи в Крим, за да заблудят разузнаването на украинските военни. Министерството на отбраната на Русия съобщи за свалени 38 дрона над полуострова в сутрешните часове на 3 март. Според информация в социалните мрежи засегната е петролна база във Феодосия. Временно затворен за движение е Кримският мост.

Като цяло през изминалото денонощие е имало 71 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски обстрел са били повече от 120 населени места около фронтовата линия.

Очакват се нови кадрови промени в украинската армия

За слабата отбранителна линия украинците около Авдиевка се заговори още през ноември 2023 година, когато президентът Володимир Зеленски посети града. Той отбеляза нуждата от изграждането на отбранителни съоръжения и укрепления. Според NYT обаче почти нищо не е направено след това и отговорност може да бъде потърсена от военното ръководство на частите, разположени в региона.

За подобен сценарий намекна Зеленски в своето вечерно обръщение в 738-я ден от началото на пълномащабната война. "Главнокомандващият има картбланш за кадрови промени  в армията и щабовете", каза той и допълни, че очаква доклад от ген. Олександър Сирский, който в момента е на предната линия на фронта. Оттам той отбеляза преди ден, че вече е наясно защо при един и същи личен състав, оръжия и военна техника, някои бригади успяват да отблъснат атаките и да задържат позиции, а други не.

"Много зависи от командира на бригадата, нивото му на подготовка, опит, способност да взема адекватни и балансирани решения и разбиране за отговорността, която носи за изпълнението на поставените задаци и здравето на подчинените му", коментира генералът и допълни, че след срещите си на фронтовата линия са взети решения за осигуряването на боеприпаси и дронове, както и на резерви и екипи от специалисти, които да окажат помощ и подкрепа.

Колкото до изграждането на отбранителната линия пред NYT пенсионираният полковник от украинската армия Серхий Хабский коментира, че това е скъпо начинание, за което Украйна няма достатъчно средства, а и изпитва недостиг на инженерни войски и техника за изграждането на укрепленията. Нещо повече - тактиката на руснаците за използването на авиационни бомби, която сработи срещу Авдиевка, е много успешна дори и срещу добре подготвени защитни позиции.

В края на 2023 година стана ясно, че Украйна ще инвестира 30 млрд. гривни (800 млн. долара) за изграждане на отбранителни съоръжения. Плановете са тези в близост до фронтовата линия да са задължение на военните, а останалите - на местните власти, подпомогнати от частния бизнес.

Ловът на руска бойна авиация продължава

Русия продължава активно да използва бойната авиация след успеха, който донесоха авиационните бомби в Авдиевка. Заради липсата на разузнавателни данни от А-50 руските пилоти рискуват, приближавайки се по-близо до фронтовата линия. Това обяснява и увеличения брой самолети, свалени от украинците през последните дни- от 17 февруари до 2 март са свалени общо 14 самолета Су-34 и Су-35, както и разузнавач А-50.

На 2 март отново в източните части на фронтовата линия са изпратени три бойни самолета - два Су-34 и Су-35, от които украниците са свалили един Су-34, съобщоват от ВВС на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 месец
Новите модификации на морските британски дронове заплашват цели на руска територия - така да се чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
wart
преди 1 месец
Докато Путин не удари една от тези страни и то така ,че да е урок за останалите, те никога няма да спрат да подержат Украйна най- вече с терористiческите си операции. Украйна е васал изпълняваща това което им е наредено. И всичко това ще продължи с години защото всичките повтарят едно и също защото знаят ,че Путин няма да използва Ядрената си триада което означава " до окончателното унищожение на Русия" трябва да поддържаме Украйна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още