IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън е набрал 10 млн. долара за 24 часа след речта си за състоянието на Съюза

Американците са по-доволни от икономиката, но не смятат, че подобряването ѝ се дължи на президента

17:43 | 10.03.24 г.
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Предизборният щаб на президента на САЩ Джо Байдън съобщи в неделя, че е набрал 10 млн. долара за 24 часа след пламенната му реч за състоянието на Съюза, в която той обвини Доналд Тръмп, че застрашава демокрацията и подкопава законопроект за справяне с проблемите с имиграцията, предава Ройтерс.

В 68-минутното си обръщение пред Конгреса в четвъртък Байдън също така нападна опонента си Тръмп от Републиканската партия за изборите на 5 ноември, че е погребал истината за щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. и че се кланя на руския президент Владимир Путин.

Набраните средства са значими предвид факта, че предизборният щаб на Байдън и съюзниците му от Демократическата партия набраха над 42 млн. долара за цял месец през януари.

32,2 млн. души са наблюдавали речта на Байдън за състоянието на Съюза, сочат данни на рейтинговата компания Nielsen от 14 телевизионни мрежи. Това е ръст с 18% спрямо миналата година. В данните не са включени зрителите, които са гледали в платформи за стрийминг, в социални мрежи и други платформи.

Възползвайки се от предимството си в набраните средства, предизборният щаб на Байдън обяви в събота рекламна кампания за 30 млн. долара, която ще бъде насочена към ключови оспорвани щати през идните шест седмици.

Байдън и Тръмп остават с много близки резултати в надпреварата за Белия дом, показа допитване на Ройтерс и Ipsos през февруари. Бившият президент имаше подкрепата на 37% от анкетираните, а Байдън беше подкрепен от 34%.

Според друго допитване на Financial Times и Michigan Ross, публикувано в неделя, американците са все по-доволни от икономиката, но не са склонни да отдадат заслуга на Джо Байдън за подобряването ѝ.

Почти половината избиратели в САЩ са заявили, че сега живеят „комфортно“ или могат „да посрещат разходи с малко спестявания“, показва допитването. През март така са отговорили 48 на сто от анкетираните спрямо 43% през ноември 2023 г., когато FT за първи път е задала въпроса.

30% от анкетираните са определили икономическите условия в САЩ като „отлични“ или „добри“ през март спрямо 21% през ноември.

За сметка на това рейтингът на одобрение на Байдън за управлението му на икономиката е останал непроменен през март спрямо ноември на ниво от 36%, докато 59% не го одобряват, спад само с два пункта за четири месеца.

„Това е лоша новина за президента Байдън, тъй като повече избиратели го оценяват отрицателно за икономиката, отколкото положително. Предизборният му щаб трябва да се притеснява, че независимите избиратели, които може да решат изборите, оценяват представянето му още по-слабо“, коментира Ерик Гордън, преподавател в Ross School of Business към Мичиганския университет.

Допитването показва още, че инфлацията остава най-големият източник на притеснение за 80% от избирателите спрямо 82 на сто през ноември.

За Байдън може би е положително, че участинците в анкетата е по-вероятно да обвиняват „големите корпорации, които се възползват от инфлацията“, за ръстовете на цените през последните шест месеца, следвани от „трайните последици от Covid-19“.

Според допитването, проведено малко преди Доналд Тръмп на практика да си осигури номинацията на Републиканската партия за президетските избори след супервторника, показва още, че Байдън не успява да догони опонента си в анкетите.

Тръмп запазва значителна преднина сред избирателите в областта на икономиката, като 40% от участниците са заявили, че имат доверие на неговото управление спрямо 34 на сто за Байдън. Една пета са посочили, че нямат доверие на нито един от двамата кандидати. От самоопределилите се като независими участници в допитването само 16% са заявили, че се доверяват на Байдън повече, отколкото на Тръмп за икономиката, а 29 на сто са избрали бившия президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 10.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още