IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП-ДБ ще върнат мандата на президента неизпълнен

Според Кирил Петков изборите задължително трябва да са "две в едно"

10:09 | 27.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще върнат мандата на президента неизпълнен. Това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, след като вчера от ГЕРБ окончателно отказаха да продължат опитите за съставяне на правителство.

"Ще върнем папката празна", каза Кирил Петков.

"Николай Денков ще вземе папката, ще бъдем заедно с другите лидери", допълни Петков. "Това, което се видя вчера, е, че дори последният ни опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърляме в хаос, беше отхвърлен от ГЕРБ", допълни той.

В 15 ч. днес държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от „Продължаваме промяната - Демократична България“. Първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно вчера, след като парламентът гласува това решение с 226 гласа "за", без "против" и един "въздържал се" (от ПП-ДБ).

"Въобще не се молим. Това, което се опитахме да покажем, е какво означава да си спазим думата и какво значи да правиш нещо с чувство за дълг. Направихме го. Ние не го очаквахме и сега отиваме с чиста съвест да върнем втория мандат", коментира Петков.

Според него изборите задължително трябва да са "две в едно". 

Кирил Петков каза, че за ПП-ДБ едни избори няма да доведат до нещо по-хубаво. "Ще загубим едни 100 милиона на хората и единственото нещо, което забавихме, за съжаление, е, че забавихме България, както ние я виждахме. Ако бяхме продължили още девет месеца, щяхме да имаме Шенген, еврозона, нямаше да имаме Сарафов за главен прокурор. Това беше нашата мечта", каза Петков. 

Борисов го беше страх да види една съдебна реформа по начина, по който ние си я представяхме, каза още Кирил Петков.

"Ако след изборите българските граждани ни дадат да сме първа политическа сила, ние ще наложим визията за България, която имаме – еврозона, Шенген, правосъдна система, реформи и служби. Ако им се даде на тях силата, ще си остане старата система", каза Петков.

По повод думите на Бойко Борисов, че е получавал телефонни обаждания от хора, включително от държави извън ЕС, от името на Кирил Петков, да го "натиснат за вътрешния министър“,  Петков отрече това. Той допълни, че с никого не е говорил и никого не е молил за помощ, но предположи, че с Борисов може да са говорили европейските партньори на България.

Ген. Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ, също потвърди по БНТ, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще върнат на президента Румен Радев празна папка за втория мандат.

"Ще отидем при президента с ръководството на парламентарната група и с Николай Денков, но ще върнем празна папката, защото нямаме подкрепа за създаване на правителство...Всички видяха, че ние направихме всичко възможно и се борихме до последно за това да има правителство. Защото много добре съзнаваме като политическа сила, че близо две трети от българските граждани не желаят предсрочни избори", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още